Staxeleittain suloisia voxeleita – ennakossa Staxel

Oman maatilan hoitaminen tuntuu monelle kaupunkilaiselle vain kaukaiselta haaveelta, mutta onneksi virtuaalifarmien valikoima on laaja. Stardew Valleyn aiheuttama maataloussimulaatioiden tulva ei ota vieläkään laantuakseen. Tällä kertaa farmipelien kruunaamattoman kuninkaan yrittää syöstä vallasta Steamin Early Accessissa tammikuussa julkaistu Staxel, joka yhdistää tilanhoitoon minecraftmaista rakentelemista ja tutkimusmatkailua.

Juoni alkaa genrelle perinteisesti: Pelaaja saa haltuunsa rapistuneen maatilan Staxel-nimisessä kaupungissa. Tehtävänä on saada farmi kukoistamaan sekä elukat viihtymään. Ennen kuin kivistä maata pääsee kuokkimaan, luodaan kuitenkin söpöäkin söpömpi hahmo. Valinta tehdään kolmesta erilaisesta rodusta: ihminen, haltia ja kissamainen caith, joiden ulkonäköä pääsee muokkaamaan ihan kiitettävästi. Pienen opastuskierroksen jälkeen pääsee viimein suuntaamaan kotitilalle ja korjaamaan rempallaan olevia paikkoja.

Rentoa elämää herttaisessa kylässä

Varsinaista pääjuonta ei ainakaan vielä tässä vaiheessa ole, joten jos mansikoiden kasvattaminen tai latojen rakentelu ei kiinnosta, niin aikansa pystyy viettämään melko vapaasti tekemällä mitä lystää. Päivät saa helposti kulumaan kalastaen merenrannalla, juoden mahlaa paikallisessa majatalossa tai vaikkapa haahuillen ympäri maita ja mantuja jahdaten erilaisia perhosia. Tylsistymisen iskiessä kannattaa jutella naapureille, joilta saa erilaisia tehtäviä. Asukas saattaa tarvita apua kadonneen puhelimen etsinnässä, tai kakuista unelmoiva neitokainen tahtoo pelaajan kyhäävän kaupunkiin leipomon.

Rakentamisessa ei ole sen kummempia sääntöjä. Vain mielikuvituksen ollessa rajana voi taloista tehdä juuri oman mielensä mukaisia – edes katto ei välttämättä ole pakollinen. Tarvittavat raaka-aineet kerätään itse ympäröivästä maailmasta. Valitettavasti joitakin tarpeellisia osia ei pysty itse nikkaroimaan, vaan esimerkiksi naulat joutuu hankkimaan kauppiaalta, kovalla työllä ansaitsemillaan rahoilla. Myös huonekalujen rakentamiseen vaaditut piirrokset ostetaan kaupasta.

Kulmikasta söpöyttä kerrakseen

Vokseleista rakennettu maailma näyttää erittäin värikkäältä sekä hellyttävän söpöltä, joten viehättävillä kukkaniityillä harhailee mielellään yksin tai ystävien kanssa. Kooltaan pelialue on melko vaatimaton, eikä siellä vielä tässä vaiheessa ole kovinkaan runsaasti elämää lukuun ottamatta muutamia paikoillaan pörrääviä perhosia ja koppakuoriaisia. Koko ympäristön saa tutkittua varsin vikkelästi, eikä seikkailuilla tule vastaan mitään maailmaa mullistavaa. Staxelin valtakunta kaipaisikin ympäriinsä pomppivia pupusia tai varjoissa vaanivia omituisia otuksia.

Hiekkalaatikkoseikkailun on tarkoitus valmistua vuoden 2018 loppuun mennessä. Ulkoapäin se näyttää jo nyt melko valmiilta, mutta suurin ongelma onkin sisällön puute. Kehittäjät työskentelevät ahkerasti projektinsa parissa, ja seuraavassa päivityksessä lisätään muun muassa mahdollisuus ystävystyä kyläläisten kanssa sekä enemmän festivaaleja kaupunkiin. Fanit tuntuvat rakastavan peliä, sillä jo nyt Steamin Workshopista pystyy lataamaan hurjasti erilaisia vaatteita, esineitä ja pelattavia rotuja. Staxelilla siintää edessään valoisa tulevaisuus, ja se tulee varmasti vetoamaan Stardew Valleyn ja Minecraftin kaltaisten leppoisten nimikkeiden ystäviin.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi