Testissä CronusMAX Plus

Konsolisotia on perinteisesti käyty niin todellisilla kuin henkimaailman argumenteilla. Yleensä todellinen syy on kumarrus yhdelle alustalle, mikä tarkoittaa samalla pyllistämistä kilpailijoiden suuntaan. Kokonaisen konsolin oikeuden olemassaoloon on voinut kieltää huonoon ohjaimeen vedoten, mutta CronusMAX Plus -lisälaitteen myötä vihollisleirin tarjontaan on viimein pääsy lempikapulalla. Noin 55 euron hintalapulla varustettu lisälaite tarjoaa tuen eri konsoleiden ja padien autuaaseen ristisiitokseen.


Tavallisen USB-tikun kokoisen CronusMAXin jäljiltä hyllyssä ei tarvitse enää pitää kuin suosikkiohjain. PlayStation 3:n sekä 4:n kapulat toimivat mukavasti niin Xbox 360:lla kuin Xbox Onella – ja sama toisinpäin. Tuettavien alustojen listalla ovat jo mainitun nelikon lisäksi PlayStation TV, Android sekä PC. Näiden lisäksi myös Wii U:n Pro Controller sekä Wii Remote kera Nunchukin ovat yhdistettävissä eri konsoleihin, vaikka Nintendon konsolille ei rakkautta riitäkään.

Tuote itsessään on hyvin minimalistinen. Konsoliin liitettävän USB-kärjen ohella laite pitää sisällään ohjaimelle varatun peräpään, pienen LED-näytön sekä kaksi painiketta. Näistä molemmat ovat kuitenkin vain harvakseltaan käytössä: päällä oleva nappula vaihtaa profiilia, kun taas tikun pohjassa olevaan koloon kätketty reikä nollaa tikun manuaalisesti esimerkiksi päivitysongelmien tapauksessa. Kyljessä olevaan mini-USB-koloon laitettavan piuhan avulla CronusMAXin saa liitettyä PC:hen ohjelmistosäätöjä varten.

Tikun käyttöönotto on helppoa kuin heinänteko: lisälaite ängetään konsoliin plug & playn hengessä, minkä jälkeen kaivattu ohjain yhdistetään piuhalla tikun päähän. Testissä käytettyjen PlayStation-ohjainten liittäminen Xbox 360:een onnistui laakista, minkä jälkeen ohjaimia pystyi vaihtamaan lennosta. Viivettä ei ilmene, joten vilkkaammatkin pelit luonnistuvat ilman ongelmia. Kokeilusessiota varten tarkasteluun otetun hektisen TowerFall: Ascensionin pelaaminen sujui kaikilta ilman ruikuttamista tasoituksen antamisesta, joten CronusMAXin voi sanoa toimivan tältä osin mallikkaasti.

Pienenä murheenkryyninä PlayStation-ohjainten yhdistäminen vaatii erillisen Bluetooth-lisälaitteen, mikäli piuhan kanssa pelaaminen on tekemätön paikka. Noin kympin maksavan adapterin ostaminen tuskin on kuitenkaan kursailun arvoinen asia. Xbox 360:n kapulan langaton käyttö vaatii puolestaan erillisen vastaanottimen, mutta tällekään ei tule laitteen verkkokaupasta tilatessa hintaa kuin hitusen yli kympin. Xbox Onen ohjaimen piuhaton käyttö ei ole vielä mahdollista muiden alustojen kanssa, mutta tilanteen pitäisi muuttua kunhan sopiva vastaanotin ilmestyy Windows 10:n julkaisun hujakoilla.

Alustojen välisen tuen lisäksi tarjolla on Gtuner-ohjelmisto, joka mahdollistaa varsin syvällisen näpertelyn asetusten parissa. Testituokiossa systeemiin käsiksi pääseminen osoittautui kuitenkin kaikkea paitsi helpoksi, sillä järjestelmän käyttöönotto on kotisivuilta haetun latauspaketin virusvaroituksista lähtien haasteellista puurtamista. Palvelun ensi näkemältä sekavalta vaikuttava ulkoasu ei auta asiaa, mutta onneksi kattava liuta ominaisuuksia paikkaa ongelmakohtia parhaansa mukaan.


Tarjolla on muun muassa mahdollisuus makrojen kehittämiseen, profiilien luonti eri pelejä varten sekä valmiiden asetustiedostojen hyödyntäminen. Palveluun ladatusta tarjonnasta on saatavilla Destinyn sekä Battlefield-sarjan kaltaisten keskeisimpien suurjulkaisujen ohella myös esimerkiksi Final Fantasy X:n grindausasetuksia. CronusMAX mahdollistaa kerrallaan yhteensä kymmenen profiilin pitämisen, joten rajoitukset eivät tule vastaan liian nopeasti.

CronusMAX Plus on PC-kikkailun haastavuudesta huolimatta ehdottomasti tutustumisen arvoinen tuotos, mikäli tunnistaa itsessään konsolisotijan piirteitä. Kun omat kädet ovat vuosien saatossa muovautuneet DualShockien muotoiseksi, nyt myös kilpailevan leirin pelivalikoima näyttäytyy kiinnostavampana. Piuhan kanssa pelaaminen tuntuu melkoisen pieneltä hinnalta etenkin siitä ilosta, että PlayStation 3 -ohjaimesta sai liittimen avulla tuoreemmalle sukupolvelle ekstrakapulan moninpelisessioita varten. CronusMAX Plus tarjoaa täyteen ahdettuun olohuoneeseen arkea ja perhesopua helpottavan lisälaitteen, jonka ansiosta turhat ohjaimet voi nakata välittömästi kaapin perukoille. Jo tällä perusteella tuotteen voi sanoa olevan hintansa väärti.

Kiitokset Konsolinetille arvostelulaitteesta. Täyden listauksen alustojen välisestä yhteensopivuudesta näkee laitteen kotisivuilta.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi