Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

HP:n ja Microsoftin markkinointiosastot ovat käyneet todennäköisesti samat kurssit, sillä X-kirjain kummittelee molempien firmojen eliittituotteiden kyljessä. Peliläppäri HP Omen X tosin kulkee ihan omassa kerhossaan tehon ja hinnan suhteen. Jykevä kannettava puhkuu ja puhisee täysillä grafiikka-asetuksilla melkein pelissä kuin pelissä.

Laadusta tinkimättä

Vuosi sitten KonsoliFINin testiin päätynyt pöytämalli oli vakuuttava mutta tyyris vaihtoehto PC-pelaamiseen keskittyvälle. Samaa voi sanoa suhteellisen samoilla spekseillä kulkevan kannettavan suhteen. Musta peto kätkee sisäänsä alan parhaita komponentteja, eikä laadusta ole todellakaan tingitty.

Omen X on simppelin tyylikäs. Kanteen on upotettu led-valoilla ehostettu logo, mutta muuten ulkoasu on pidetty siistinä ja virtaviivaisena. Niin sisä- kuin ulkokansi on alumiininen, pohjan puolella on turvauduttu myös muoviosiin. Läppäristä huokuu laatu jo pelkän jykevän painonsa ja tummanpuhuvan ulkoasunsa ansiosta. Metallinen pinta kerää tosin rumasti sormenjälkiä ja tahroja, joita joutuu silloin tällöin pyyhkimään.

Molemmilla sivuilla on USB 3.1 -reiät, mutta suurin osa liittimistä on piilotettu taakse. Tarjolla on perinteisesti muun muassa HDMI- ja Ethernet-portit. Langaton verkkokortti toimii 802.11ac-tekniikalla, joten tiedonsiirto onnistuu vauhdilla ilman johtoja, kunhan käytössä on yhteensopiva tukiasema.

Virtajohto – jonka olisin itse vienyt muiden liittimien viereen – on hassusti läppärin oikeassa laidassa. Virtansa kone saa jättimäisen virtalähteen kautta. Kaiuttimet ovat kannettavan etupohjan molemmissa kulmissa. Kokonaisuus on painava ja vakuuttava tehomylly, jota ei mielellään siirtele pidempiä matkoja.

Kurkkaus konepellin alle

Kannen alta paljastuu ohjelmoitavilla led-valoilla varusteltu, todella laadukas näppäimistö. Perusnäppäimien lisäksi vasemmassa laidassa on pikanapit pelikohtaisia makroja varten. HP:n omalla ohjelmistolla pystyy yhdistämään useamman napin yhdistelmiä yhden painalluksen taakse. Kätevä toiminto varsinkin kilpapelaajille. Myös näppiksen taustavalaistusta voi säätää haluamallaan tavalla – oli se sitten väritys, vilkkuminen tai vain tiettyjen painikkeiden korostus. Näppiksen tuntuma ja vaste ovat erinomaisia, vaikka tiiviiseen asetteluun tottuminen ottaakin hetken.

Omen X:ssa on 17,3 tuumainen, 120 Hz virkistystaajuudella toimiva 1080p-näyttö. Kuvanlaatu on erinomainen ja kirkas. Melkein kaikki pelit pyörivät täysillä Ultra-asetuksilla – kiitos huippuprosessorin, 8 gigatavun NVIDIA GeForce GTX 1080 -näytönohjaimen ja 32 gigatavun keskusmuistin – joten tarkka näyttö pääsee todella oikeuksiinsa. Katselukulmat toimivat hyvin, mutta pelikäytössä 17 tuumaa on auttamatta pieni. Jos on varaa maksaa itsensä kipeäksi tehokoneesta, kannattaa sen kylkeen hommata vielä isompi ruutu. Toki homma toimii matkakäytössä hienosti myös integroidulla näytöllä.

Läppärin pohjassa on pieni ikkuna, josta näkee koneen syömät komponentit. Pohjalevy on lisäksi muutamalla ruuvilla avattavissa, mikä helpottaa esimerkiksi osien vaihdon tai muistikampojen lisäämisen. Omen X on myös ylikellotettavissa mukana tulevan softan avulla, jolloin koneesta saa piiskattua vielä enemmän tehoa irti – tosin silloin kannettava on oltava verkkovirrassa kiinni.

Peto on irti

Testeissä tietokoneen pinta ei kuumennut edes tehokäytössä. Takana olevat tuulettimet puhaltavat kiitettävästi kuumaa ilmaa ulos, mutta pohja kerää silti lämpöä. Ongelma se ei suoranaisesti kuitenkaan ole, koska lähes viisikiloista tehopakkausta ei painonsakaan takia mielellään pidä sylissä. Peruskäytössä läppäri on todella hiljainen, mutta jos prosessoria ja näyttistä rääkkää hieman, saa pelaamiseen varautua kuulokkeet päässä. Desibelitasot nousevat huomattavasti vähääkään graafisesti vaativien nimikkeiden parissa. Sisäänrakennetut kaiuttimet ajavat asiansa, mutta ovat harvemmin tarpeelliset.

Jos haluaa parasta, siitä on maksettava.

Akunkesto on suhteellisen hyvä, joskin kaikki riippuu käyttötarkoituksesta: nettisurffailu ja pelien pyörittäminen vievät prosenttilukua täysin eri tahtiin alaspäin. The Division pyöri esimerkiksi täysillä graafisilla asetuksilla parisen tuntia mukisematta. Omen X tukee myös pikalatausta.

Grafiikkapuolta on hieman tylsä käsitellä, sillä kaikki testissä olleet pelit rullasivat ongelmitta. HP:n tehopakkauksella kelpaa seilailla Sea of Thievesin merillä, ampua vihollisia Gears of War 4:ssä tai taistella kaverien kanssa The Divisionin verkkopeleissä. Ruudunpäivitys pysyi tasaisena tilanteesta toiseen, vaikka resoluutio ja yksityiskohdat olivat väännetty tappiin. G-Sync-näytön ansiosta ruudunpäivityksen satunnaisia heilahtelujakaan ei oikeastaan huomaa. Omenilla pelatessa ei tarvitse turhia stressata.

Marginaalimarkkinan kärkeä

HP Omen X on mallistonsa lippulaiva, mallikappale maksimaalisesta suorituskyvystä. Se on enemmänkin HP:n käyntikortti kuin varteenotettava kuluttajatason tuote. Kuka oikeasti ostaa tai edes tarvitsee neljä tonnia maksavaa läppäriä? Ei varmaan kukaan, mutta ehkä joku todistaa olevani väärässä.

Joka tapauksessa Omen X:n kritisoiminen on vähän kuin urheiluauton haukkuminen. Konepellin alla on julmetusti hevosvoimia, eikä laadusta ole todellakaan tingitty – pikkuviat, kuten sormenjälkiin tahrautuva pintamateriaali ovat toissijaisia ongelmia. Jos haluaa parasta, siitä on maksettava.

Tekniset tiedot:
 • Näyttö: 17,3" FHD (1920 x 1080) 120Hz, IPS UWVA -näyttö, G-Sync
 • Suoritin: Intel Core i7-7820HK (2,9 -3,9 GHz, 4 ydintä, 8 Mt, 45 W)
 • Piirisarja: Intel CM238
 • Muisti: 32 Gt (2 x 16 Gt) DDR4 2800 MHz
 • Kovalevy: 2 x 512 Gt PCIe M.2 SSD (Raid 0) + 1 Tt HDD
 • Näytönohjain: NVIDIA GeForce GTX 1080 8 Gt GDDR5X
 • Ääni: Bang & Olufsen -äänentoisto, DTS Headphone: X
 • Verkko-ominaisuudet: WiFi 802.11ac (2x2, Miracast), Bluetooth 4.2
 • Liitännät: 2 x Thunderbolt, 3 x USB 3.1 (kaikki lataavia), HDMI v.2.0, Mini Display, kuuloke-mikrofoni-yhdistelmä, SD-kortti
 • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 64-bit
 • Akku: 8-kennoinen (86,5 Wh) Li-Ion, Tukee akun nopeaa lataamista: noin 90 prosenttiin 90 minuutissa
 • Virtalähde: 330 W
 • Mitat: 42,5 x 32,72 x 3,64 cm
 • Paino: 4,85 kg

Mallin nimi: OMEN X Laptop 17-ap002no

Kirjaudu kommentoidaksesi