Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Testissä Mad Catz Wireless Force Feedback Racing Wheel

Xbox 360:n mainetta autopelien ystävien ykkösalustana varjostaa sopivan ratti-poljinyhdistelmän puute. Microsoftin oma edullisemman hintaluokan langaton ratkaisu katosi kauppojen hyllyiltä vähin äänin jo Forza 3:n julkaisun jälkimainingeissa. Fanatecin erittäin laadukkaat tuotteet tarjoavat toki avun vaativaankin makuun, mutta pilvissä huitelevat hinnat toimivat karkottimena monelle satunnaisemmalle kurvailijalle. Omaa ratkaisuaan tilanteeseen tarjoaa yli 20 vuotta tarvikevalmistajana toiminut Mad Catz, joka aloitti virallisella lisenssillä varustettujen rattien myymisen Xbox 360:lle Microsoftin jättäydyttyä taka-alalle. Yhtiön edellinen Wireless Racing Wheel ei kuitenkaan kerännyt järin mairittelevia arvioita. Nyt on uuden yrityksen vuoro, kun tuorein evoluutioversio saa avukseen aidon Force Feedback -tuen ja lisää metallia runkoonsa. Nimihirviö Wireless Force Feedback Racing Wheelin kohdalla ei voi tosin enää puhua halpamallista, sillä hinnat pyörivät 220 euron molemmin puolin. On aika selvittää millaista vastinetta rahoilleen saa.

Kätevyyttä ja kömpelyyttä

Paketista paljastuu ensisilmäyksellä melkoinen osien sekamelska. Tilanne ei silti ole niin paha kuin miltä näyttää. Komponentit loksahtavat nopeasti paikalleen ilman ohjelappuseen kurkistamista. Lisäksi irroteltavien palikoiden hyödyt voittavat haitat. Esimerkiksi polkimien erillisen pohjalevyn ansiosta kokonaisuuden saa mahdutettua paremmin kaapin uumeniin pelisessioiden välissä. Rattiaihion kaksi kiinnitysvaihtoehtoa puolestaan parantavat muokattavuutta. Valittavana on pöytään kiristettävä teline tai sylituet rennompaa reisien varassa ohjaamista varten. Positiivisena yllätyksenä ajaminen onnistuu mainiosti myös jälkimmäisellä tavalla, mikä madaltaa käyttöönottokynnystä huomattavasti. Perinteinen alustaan ruuvaaminen tapahtuu kätevästi yhden pultin mekanismilla, joka tosin vaatii poikkeuksellisen runsaasti tilaa kiinnityskohdan alapuolelle.

Ensimmäinen todellinen ryppy rakkauteen ilmenee, kun yhdistelmä kytketään verkkovirtaan. Langattomasta laitteesta puhuminen olisi siis liioiteltua, sillä ainoastaan konsolin ja ratin välisestä kaapelista päästään eroon. Pahimpana syntinä onnettoman lyhyeksi jäävä parimetrinen virtajohto onnistuu tappamaan asetelman loputkin hyödyt kertaheitolla. Mikäli pistorasia ei satu osumaan juuri optimaaliselle kohdalle, täytyy nöyrtyä vaihtamaan joko ajokaukalon paikkaa tai turvautua jatkojohdon apuun. Toinen miinus suunnitteluosastolle jaetaan kuulokemikrofoniliitännästä, joka on piilotettu mahdollisimman kauas ohjaimen etuosaan.

Aika lähteä radalle

Onneksi tärkein osa-alue kuitenkin toimii loistavasti. Varsinainen rattiosa vakuuttaa nimittäin välittömästi jo painollaan. Markkinapuheissa korostettu metallin lisääminen edellismalliin verrattuna saa aihion tuntumaan erittäin jämäkältä. Rikkoutumista ei tarvitse pelätä kovemmassakaan käytössä. Myös muotoilu miellyttää silmää. Kriittisistä kohdista kumipinnoitetulta kehältä saa hyvän otteen. Mainio laatuvaikutelma jatkuu näppäimissä. Vaihdeliipaisimet ansaitsevat erityismaininnan: erinomaisen jäykät ja riittävän suurikokoiset metallilevyt sopisivat sellaisenaan tosielämän kilpureihin.

Ajon aikana Force Feedback -voimapalaute ja tärinätehosteet tarjoavat kiitettävästi vastusta kuskille esimerkiksi Dirt 3:n töyssyissä. Kääntösäde on ainoastaan 270 astetta, mutta testisessioiden aikana tämä ei muodostunut ongelmaksi – paketin mainoslauseet hyvästä soveltuvuudesta Forza 4:n kanssa eivät olleet tuulesta temmattuja. Sisuskalujen erinomaisesta rakenteesta kielii myös hiljaisuus. Koneiston äänet pysyvät kurissa, eikä mistään muualtakaan kuulu ylimääräisiä nitinöitä. Ohjauspyörän teknisestä toteutuksesta täytyykin antaa täydet pisteet.

Sitä vastoin irrotettava vaihdekeppi ei vakuuta. Toteutus pilataan jo lähtökohtaisesti epäergonomisella suunnittelulla, kun vipu jää liian kauas ratinkehän taakse. Kyseessä ei ole edes H-kaaviolla varustettu versio, joten sen tuoma lisäarvo liipaisimiin verrattuna huitelee nollaa. Mainitsemisen arvoisena yksityiskohtana metallisen sekventiaalinupin sijoituskohtaa voi vaihtaa puolelta toiselle pikakiinnityksen avulla, mutta harvempi suomalainen tätä ominaisuutta kaipaa.

Paketin pahin kompastuskivi sijaitsee lattianrajassa. Muovirunkoisten polkimien laatuvaikutelma ei yksinkertaisesti yllä rattiaihion tasolle. Poikkeavalla muotoilulla haetaan ilmeisesti useimmista autoista tuttua yläkiinnitteistä toteutustapaa. Suunnittelussa on vain yksi mutta: oikeissa menopeleissä polkimet eivät suinkaan lepää vaakatasossa, kuten Mad Catzin luomuksessa. Omituisen asentonsa vuoksi kaasun ja jarrun luonteva annosteleminen osoittautuu turhan hankalaksi. Myös poljinten liikerata jää harmittavan lyhyeksi. Lisäksi aggressiivisemman painalluksen jälkeen pedaalit saattavat jäädä jopa hetkellisesti pohjaan. Viimeisen naulan polkimien arkkuun iskee kytkimen puuttuminen. Toiminto toki onnistuu ratin näppäinten kautta, mutta se ei todellakaan ole sama asia.

Hyvää premiumin hinnalla

Wireless Force Feedback Racing Wheel ei ole huono kokonaisuus. Siitä huolimatta laitteen kohdeyleisö jää epäselväksi. Varsinainen ohjauspyörä pärjää tuntumansa ja hyvän voimavasteensa ansiosta kovemmassakin vertailussa. Toisaalta kehnot polkimet sekä useat pienemmät suunnittelumokat rokottavat lopullista arvosanaa. Paremman puutteessa Mad Catzin luomuksella pärjää mainiosti, mutta erityisesti korkeahko hinta antaa aihetta odottaa enemmän. Onkin valmistajan onni, että esimerkiksi Logitechin hinta-laatusuhteeltaan erinomaista tarjontaa ei ainakaan toistaiseksi nähdä Xbox 360:llä, ja Fanatecin tuotteista joutuu pulittamaan sievoisia lisäsummia. Toivottavasti ”hullun kissan” työlistalle seuraavaan evoluutioversioon merkataan perusteellinen poljinremontti, minkä jälkeen arvioiden sävy muuttuu takuuvarmasti positiivisempaan suuntaan. Olisi sääli jättää kehitystyö tähän ja hukata loistavan rattiosan potentiaali.

Kiitokset arvostelukappaleesta ALSO:lle.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi