Testissä Tritton AX 120 -kuulokkeet

KonsoliFIN testasi viime vuoden marraskuussa Trittonin pelikuulokkeita oikein kaksin kappalein: Kuuloketesti: Tritton AX 720 ja AX Pro. Testatut mallit olivat Tritton Technologies malliston kalleimmasta päästä. Tällä kertaa testissä on vähän kevyemmällekin lompakolle sopivat Tritton AX 120 -kuulokkeet.

AX-tuoteperheen budjettimalli

AX 120 -kuulokkeet tarjoavat perinteiset stereosoundit, joten mistään tajunnanräjäyttävistä tilaäänistä on turha haaveilla. Ääntä ei myöskään käsitellä sen kummemmin, vaan kuulokkeet kytketään suoraan Xbox 360 -konsoliin tai tietokoneeseen. Lisäksi mukana tulee johto, jolla kuulokkeita voi käyttää kannettavien mediasoittimien kanssa. Periaatteessa tällä samalla piuhalla kuulokkeet saisi liitettyä kotiteatterin vahvistimeen, mutta kaapeli on aivan liian lyhyt. Jatkojohto vaaditaan, jos luureja haluaa käyttää esimerkiksi televisiota katsoessa. Kuulokkeet eivät tue PlayStation 3:sta, joten jos on tarvetta käyttää samoja kuulokkeita Sonyn konsolin kanssa, Tritton AX 120:tä ei oikein voi suositella.

Kuulokkeet voidaan kytkeä Xbox 360 -konsoliin kahdella eri tavalla riippuen siitä, miten kuva tuodaan näytölle. HDMI-piuhan kanssa konsolin AV-porttiin kytketään mukana tullut liitin, johon kuulokkeiden miniplugi liitetään. Toimiakseen kuulokkeet vaativat myös miniplugeista haarautuvan USB-johdon liittämistä konsoliin. Jos Xbox 360 on kiinni komponentilla, komposiitilla tai VGA:lla, käytetään mukana tullutta RCA-piuhan haaroitinta, jotta äänet saadaan kulkemaan sekä kuvanlähteelle että kuulokkeisiin. Varsinkin HDMI:n kanssa kytkeminen on turhan vaivalloista, kun joutuu kurkottelemaan konsolin taakse. Toisaalta äänien tullessa suoraan konsolista kuvanlähteellä tai muilla laitteilla ei ole merkitystä. Kuulokkeet toimivat aivan yhtä hyvin niin tietokoneen näytön kuin taulutelevision kanssa.

Tämän tyyppisissä kuulokkeissa suurin etu perinteiseen kotiteatteriin saavutetaan pelaajien välisessä kommunikoinnissa. Vaikka AX 120 tarjoaa perushyvän äänentoiston ja varsinkin matalammat jytinät ovat varsin maukkaita, eivät luurit kuitenkaan pärjää keskitasoisille hifikuulokkeille saati kunnollisille kotiteatterikaiuttimille. Trittonit korvaavat onneksi konsolin mukana tulleen ohjaimeen kytkettävän kuulokemikrofonin. Ohjain liitetään erillisellä irrotettavalla piuhalla kuulokkeiden kaapelissa sijaitsevaan kytkimeen. Kytkimestä voi säätää peli- ja puheääniä erikseen. Tämä on ehdottomasti kuulokkeiden paras ominaisuus. Kavereiden äänet kuuluvat paljon selvemmin kuin konsolin mukana toimitetulla kuulokemikrofonilla. Valitettavasti omat puheäänet eivät kuulu vastapuolelle aivan niin selvästi mutta kuitenkin tarpeeksi hyvin. Samasta kytkimestä onnistuu myös mikrofonin mykistäminen.

Laadukasta jälkeä

Ulkoisesti laadukkaan oloiset kuulokkeet eivät nitise tai natise. Suhteellinen keveys kielii halvemmista elementeistä, mutta muuten elegantin musta viimeistely on onnistunutta. Pianolakatut korvakupit ovat potentiaalisia pölyn ja sormenjälkien kerääjiä, mutta tyylikkäät ne ovat joka tapauksessa. Jykevän oloiset luurit pysyvät hyvin päässä ja korvanlehdet mahtuvat suljettujen kuppien sisään ongelmitta. AX 120 ei myöskään paina korvia tai muuten päätä, joten pitkätkin pelisessiot onnistuvat. Piuhassa sijaitseva kytkin on sen verran painava, että mukana tulevalle kiinnitysklipsille on käyttöä. Irrotettava mikrofoni on taipuisaa materiaalia, ja se pitää asentonsa yllättävän hyvin.

Tritton AX 120 -pelikuulokkeet eivät tarjoa vaihtoehtoja kovin monipuoliseen käyttöön mutta hoitavat oman tonttinsa kunnialla. Xbox 360:n kanssa ne toimivat juuri niin kuin noin 50 euroa maksavilta stereokuulokkeilta sopii odottaa. Äänimaailma on varsin tyydyttävä, mutta ulkoisen viimeistelyn ja yleisen tuntuman vuoksi hinta voisi olla jopa korkeampi. Peli- ja puheäänien äänenvoimakkuussäätimet ansaitsevat myös erikoismaininnan. Varsinkin muiden pelaajien rupattelu kuuluu erittäin selvästi. Useamman konsolin omistajan kannattaa suunnata katseensa kilpailevien budjettikuulokkeiden suuntaan, mutta jos taloudesta löytyy vain Xbox 360, kannattaa vakavasti harkita Tritton AX 120:ä. Kyseessä on ehdottomasti tutustumisen arvoiset luurit esimerkiksi ensimmäisiksi pelikuulokkeiksi matkalla kohti kalliimpia tilaäänillä varustettuja malleja.

Kiitokset arvostelukappaleesta ALSO Finlandille.

Galleria: 

Kommentit

kyseisistä luureista on molemmille konsoleille sopiva AX 180-malli. todettu toimiviksi ja luotettaviksi

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi