Testissä Xbox 360:n hopeanharmaa ohjain


Microsoftin taival konsoliohjaimien suunnittelijana ei startannut parhaalla mahdollisella tavalla. Alkuperäisen Xboxin jättimäinen musta möhkäle sai osakseen lähinnä ivallisia kommentteja.S-mallin ohjain oli jo selkeä parannus vanhaan, ja Xbox 360:n peruskapula keräsi enimmäkseen kiitosta. Tattien sijoittelu ja mainiot liipaisimet sopivat erityisesti räiskintä- ja autopeleihin. Xbox 360:n uusin ohjainmalli tarttuu härkää sarvista ja pyrkii paikkaamaan pahamaineisen suuntaohjaimen ongelmat, mutta uudistukset eivät rajoitu siihen.

Uusia suuntia ja värejä

Hopeanharmaan ohjaimen pintamateriaali tuntuu käsissä metallimaisemmalta kuin tavallisissa kapuloissa. Laite on yleisilmeeltään siistin yhtenäinen, sillä päänäppäinten karkkimaiset värit on korvattu harmaan eri sävyillä. Uudistus voi tuottaa ongelmia niille pelaajille, jotka tapaavat yhdistää näppäintoiminnot väreihin kirjainten sijaan. Muuten perusnäppäinten tuntuma on säilynyt muuttumattomana, eikä konkareilla luulisi olevan niiden suhteen valittamista.

Ohjaimen huomionarvoisin uudistus on tietenkin suuntaohjain. Oletusasennossaan se ei eroa metallinkiiltävää ristiä lukuun ottamatta vanhasta vastineestaan. Näppärällä 90 asteen pyöräytyksellä plusmerkkiä muistuttava keskiosa nousee kuitenkin selvästi alustaansa korkeammalle. Mekanismi toimii ongelmitta, eikä sen aktivoiminen onnistu vahingossa. Pyöräytyksen jälkeen pääilmansuunnat erottuvat aikaisempaa helpommin, mutta suuntaohjain tuntuu edelleen kömpelöltä. Ratkaisu tuli silti todettua riittävän tarkaksi esimerkiksi Trials HD:n tai Bionic Commando: Rearmedin pelaamiseen, eikä paluuta perinteiseen levymäiseen asentoon koettu tarpeelliseksi.

Hopeanharmaan ohjaimen tatit ovat nekin kokeneet muutoksia. Tikkujen kuppiosaa on syvennetty aavistuksen verran aikaisemmasta. Samalla kuoppaa reunustaneet nyppylät on poistettu kokonaan, kun taas keskiosa on päällystetty pitävämmällä materiaalilla. Lopputuloksena tatit tuntuvat rahtusen aikaisempaa mielekkäämmiltä ja tarkemmilta. Ohjain ehti olemaan aktiivisessa käytössä noin kuukauden päivät, joten ohjaimen pitkän aikavälin kestävyydestä on paha mennä sanomaan mitään varmuudella. Ainakaan nystyröiden kulumisen ei pitäisi enää heikentää tattien tuntumaa.

Onnistunut ohjain

Xbox 360:n uusin ohjainmalli ei edelleenkään poista täysin suuntaohjaimen ongelmia, mutta se on askel oikeaan suuntaan. Samalla myös tatteihin on saatu lisää pitoa. Yhdessä uudistukset kelpaavat varmasti muille kuin vaativimmille mätkintäfaneille, sillä parannellulla suuntaohjaimella esimerkiksi aseiden valitseminen Gears of Warissa tai joukkojen hallitseminen Halo Warsissa sujuu entistä varmemmin. Tatit puolestaan tekevät perustoiminnoista mielekkäämpiä.

Ohjainta myydään toistaiseksi rajoitetuissa määrin yhdessä Pelaa ja lataa -paketin kanssa, mutta päivitetystä kapulasta voisi mielellään tulla Xbox 360:n standardimalli. Vaikka uudistukset eivät maata mullistakaan, on hopeanharmaa padi hyvä valinta uutta ohjainta hakeville. Toinen potentiaalinen ehdokas on uunituore Razer Onza, joka toivottavasti saadaan ennemmin tai myöhemmin myös KonsoliFINin testattavaksi.

Testikappaleesta kiitokset Microsoftille.

Galleria: 

Kommentit

Tuo karkkivärien poisto on kyllä yllättävänkin miellyttävä muutos. Huomattavasti tyylikkäämpi noin, eivätkä värit muutenkaan palvele kuin niitä ensimmäisen kerran ohjaimeen tarttuvia.

Luin eDomen testin, ja siellä taas ohjain lytättiin täysin - väitettiin, ettei d-padin toiminta parantunut ollenkaan. Luotan kuitenkin Paaviin - mukava nähdä, ettei ohjustin täysi susi olekaan.

Ei minulla valtavia ongelmia tuon vanhankaan D-padin kanssa ole ollut, mutta mielestäni tuo sopii riittävissä määrin esimerkiksi Halo Warsiin juurikin noiden pikanäppäimien käyttämiseen. Kömpelöydellä hain sitä, että tuo D-pad tuntuu edelleen sellaiselta isolta möhkäleeltä ketterän ja tarkan nuolinäppäimen sijaan. Suurempia ongelmia tulee varmasti, jos pitää käyttää paljon diagonaalisuuntia. Tuossa Trials HD:ssahan ei oikeastaan tarvita kuin suntia vasemmalle ja oikealle, ja Halo Warsissakin on neljä pääilmansuuntaa käytössä. Kyllä siinä tuli pari ennätystä kokeilun vuoksi tehtyä Trialsissa joka tapauksessa.

Tatteihin tykästyin, sillä ne tuntuvat jotenkin mukavan pehmeiltä käsissä. Minua on aina inhottanut noiden nystyröiden kuluminen. Vielä jos tarkkaan noita kuvia katsoo, voi huomata, että tattien kuppiosan keskustaa reunustaa tuollainen selkeä koroke. Uskoisin, että sekin auttaa vähän tuntuman parantamisessa.

Mutta se ei oo enää musta?!?! Anyway, ei omalta osalta tuo D-padin kanssa ole ongelmia ollut. Jos kohtalaisen hintaan tulee vastaan niin mikäpä ei..

Persketti sentään, huomasin vasta, ettei tuossa Onzassa ole noita perinteisiä kiinnikepaikkoja kuulokeliitännässä. On siis varmaan hankittava tämä.

Joohanh:
"Q: Will the Microsoft Chat Pad work with the Razer Onza?

A: The ergonomic form of the Razer Onza does not fit the chat pad. Microphones with standard 2.5mm jacks do work. Who chats anyway? We’re here to game."

Eli siis saa normi kuulokkeet kiinni, mut chat padia ei.

Kuvien perusteella väli-ilmansuunnat laskevat, pääilmansuunnat pysyvät samassa tasossa?

Flogilix: "normikuulokkeet" on ainakin mun mittapuussa 3,5mm plugilla, ei 2,5mm

Frogilix: Niin, mutta Xbox-ohjaimessa on tuollaiset suorakaiteen muotoiset liittimet itse jackin kummallakin puolella. Näitä hyödyntävät esimerkiksi käyttämäni Steelseries Spectrum 5XB.

Ostin perjantaina innoissaani tuon ohjaimen ja nyt pari päivää kokeilleena voin kertoa, että d-pad kärsii samasta ongelmasta kuin ennenkin. Ristiohjaimen nosto on vain kosmeettista ja sormen pitää vieläkin olla _keskellä_ sitä ilmansuuntaa minnepäin haluaa painaa. Virheellisiä väli-ilmansuuntia tulee vähän väliä nopeutta vaativissa peleissä.

Sais ilmestyä tuo Razeri jo.

Mielyttävän näköinen, luultavasti on se ristiohjainkin mukava peukalossa..
Ostaisin jos olisi tarvetta, on jo 2 ohjainta, ja 2 vain siksi että toinen hylkii akkuja (rikki).
Hirveästi polttelee ostaa punainen, sininen tai vihreä dualshock.
2 sixaxista on, jotka ovat kovia kokeneita ja loppuun kuluneita, perjaatteessa siinä olisi mieltä... Sillä kavereiden kesken pelaan vain ps3:lla, heitä ei boxin pelit taikka boxi kiinnosta.

Hyvä ohjain, ostin itselleni ja nuo tatit on tosiaan paremmat. Mielestäni d-pad on tarkempi myös ja pintamateriaali miellyttävämpi kädelle, kuin originaalissa. Tosin en ymmärrä miksi nuo "väliosat" on sellaista "sekundamuovia", joissa tuntuma on epämiellyttävämpi, onneksi kädet ei sille alueelle osu kovinkaan usein. En ymmärrä myöskään, että miksi nuo palat on mustat, olisi ollut vaikka erilaista samanvärinen, tai sävyltään eri harmaa. Kuitenkin hyvä ohjain ja pikku muutoksilla ohjain on parantunut kivasti.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi