Keskellä Lontoon trendikästä Sohoa sijaitsee Sonyn pitkäaikainen London Studio, jonka tuotoksista moni suomalainenkin on nauttinut tietämättään. Suurin osa julkaisuista, kuten Singstarin kymmenet variaatiot, Wonderbook ja VR Worlds, ovat käyttäneet konsolien lisälaitteita hyväksi – oli puhe sitten mikrofoneista tai PlayStation Eye -kamerasta. Samaa linjaa jatkaa PlayStation VR:lle toukokuun lopussa julkaistava Blood & Truth -räiskintä.

KonsoliFIN vieraili tekijätiimin luona ja pääsi tutustumaan niin studioon, pelintekoprosessiin kuin myös tulevaan julkaisuun.

Kaliiberia isompi

VR Worlds on monen ensikosketus virtuaalitodellisuuteen, ja varsinkin sen The London Heist -osa osoitti kuinka hauskaa ja mukaansatempaavaa VR-pelaaminen voi olla. Raideräiskintä sai pelaajan tuntemaan itsensä toimintaelokuvan päätähdeksi, missä vuoroin ammuttiin vihollisia toimistopöydän takaa tai kesken hektisen takaa-ajon ja seuraavassa tilanteessa oltiin tatuoidun rikollisen kuulusteltavana. Lyhyt demomainen kokonaisuus jätti toivomaan lisää, ja nyt huutoon vastataan kokopitkän Blood & Truthin muodossa.

Studion kotikaupunkiin sijoittuva rikosjännäri istuttaa pelaajan tällä kertaa brittiläisen SAS-sotilaan saappaisiin tilanteessa, jossa hän palaa kotimaahan ulkomaankomennukselta isänsä kuoleman takia. Siinä missä pelaajan kontrolloima Ryan Marks on isänmaallinen taistelija, muu perhe toimii tunnetun rikollisjärjestön keulakuvana. Perheen pään puskiessa koiranputkea mullan alla, kilpaileva organisaatio näkee tilaisuutensa tulleen ja yrittää vallankaappausta. Soppa on valmis, ja siihen on vain yksi ratkaisu: hyökkäys on paras puolustus.

VR-kehityspuolen vetäjä Stuart Whyte painottaa moneen kertaan, että Blood & Truthin tavoite on tarjota hauskaa, muttei realistista räimettä – jossa on kuitenkin keskitytty autenttisiin ympäristöihin, aseisiin ja henkilöhahmoihin. Onpa kehitystiimi konsultoinut entistä SAS-sotilasta taistelu- ja kamppailutilanteiden oikeaoppisista ratkaisuista. Silti pääpaino on aina toimintaelokuvamaisessa, yliampuvassa tykityksessä – leffoista tuttuja lyhyitä sutkautuksia unohtamatta.

– Tietäisittepä kuinka monta toimintaleffaa olemme katsoneet tuotannon aikana, Whyte vitsailee ja jatkaa intohimoisesti kertomalla Guy Ritchien ja James Bondin vaikutteista peliin.

– Pelin nimi viittaa toki veriseen lopputulokseen, mutta myös perheen sisäiseen verisiteeseen, ja totuus viittaa tarinaan, jossa kaikki ei ole välttämättä siltä mitä aluksi näyttää.

Suunnitteluaskeleet

Studiokierroksella pääsemme muun muassa tutustumaan hahmomallinnukseen sekä ääni- ja visuaalisen suunnittelun saloihin. Kaikessa on pyritty yhteen tavoitteeseen: immersion säilyttämiseen. Studiolla on jopa neuvotteluhuoneeseen rakennettu liikkeenkaappaukseen tarkoitettu tila, jossa on voitu testata erilaisia ideoita ja ajatuksia. Lopullisen pelin animaatiot on tuotettu Goodbye Kansasin tiloissa Ruotsissa oikeiden näyttelijöiden toimesta.

Blood & Truth rakentuu kolmen peruspilarin päälle. Markkinointimateriaaleissakin käytetty ”Ole toimintasankari” on ensimmäinen. Haluamme, että pelaaja kokee olevansa todellakin keskellä tapahtumia, Whyte avaa nimikkeen suunnitteluprosessia.

– Toinen pilareista on immersiivinen draama, jossa kaikki hahmot tuntuvat aidoilta ja tarinalla on oikeasti sisältöä ja painoa. The London Heistin tapaan tekoälyhahmot tulevat todella lähelle pelaajaa, joten teimme kaikista hahmoistamme tarkat kolmiulotteiset mallit ja haimme niille sopivat näyttelijät. Lisäksi Hollywood-tuottaja ja -ohjaaja Rick Porras (Lords of the Rings, Forrest Gump) oli konsultoimassa tarinan ja näyttelijäsuoritusten kanssa.

Kaikessa on pyritty yhteen tavoitteeseen: immersion säilyttämiseen.

– Kolmas ja viimeinen on teoksen tapahtumapaikka, Lontoo. Kaupunki on kuin yksi hahmo muiden joukossa, vaikka se ei olekaan puheroolissa, Whyte naurahtaa.

Kaupunkiympäristö on tarkkaan mallinnettu, ja tarinan edetessä päästään näkemään pääkaupungin glamouria kuin myös sen pimeämpää puolta. Kaikki tehtävät avauskappaletta lukuun ottamatta sijoittuvat Lontooseen. Muutamissa kohtauksissa pelaaja pääsee ihastelemaan keskustan kauniita maisemia ja nähtävyyksiä korkeuksista. Tekijätiimi on 3D-mallintanut tietyn osan kaupungista nelikopterien ja viranomaisilta saatujen karttapohjien avulla, sillä virtuaalitodellisuudessa pienetkin yksityiskohdat nousevat helposti esiin. Tarkkasilmäiset voivat tutkia horisontissa näkyvien talojen tekstuureja suurennuslasilla, sillä ne on lainattu 2000-luvun alkupuolen The Getawaysta. Periaatteessa huomaamaton mutta hauska kuriositeetti.

Räjähtävää toimintaa

Tarina alkaa Ryan Marksin istuessa agentin kuulusteltavana. Mitä on tapahtunut? Pian tämän jälkeen palataan muistoissa taistelutantereelle, jossa Ryan on keskellä pelastustehtävää. Hävittäjät lentävät korvia huumaavan jylinän saattelemana yli ja pommittavat edessä näkyvää kivilinnoitusta. Samassa yksinäisenä taistelijan liikkuva pelaaja siirtyy maanalaisen tunnelin kautta vihollispesäkkeeseen.

Ensin ammutaan lukko tikkaista auki ja kiivetään ylös. Seuraavaksi tiirikoidaan ovi auki, jonka jälkeen päästään itse asiaan. Muutama vihollinen kaatuu parilla tarkalla täsmälaukauksella, seuraavat vaativat hieman enemmän asennetta. Ulkotilassa terroristit hyökkäävät päälle jo isommalla volyymillä, joten pistoolia pitää ladata kesken tiukan tulitaistelun: täysi lipas napataan rintataskusta ja laitetaan toisessa kädessä olevaan aseeseen. Ympäristössä olevia bensakanistereita ja muita elementtejä voi hyödyntää parhaaksi katsomallaan tavalla.

Vielä muutama tyhjennettävä huone, jonka jälkeen asetetaan räjähdepanos ja eliminoidaan panttivanginkin huone vaaroista. Mitä nyt ensimmäisellä kerralla tapoin liian herkällä liipaisinsormella myös pelastettavan toverin. Hektisen pakomatkan tiimellyksessä siirrytään autoon apukuskin paikalle ampumaan takaa-ajavia moottoripyöriä ja autoja. Tässä vaiheessa käytössä on onneksi jo automaattiase, joten viholliset on helpompi lanata alas, kunnes helikopteri pelastaa parivaljakon turvaan.

Liikkuminen tehtävissä tapahtuu katsomalla valmiiksi määrättyihin pisteisiin, jonka jälkeen Move-nappia painamalla hahmo liukuu kyseiseen paikkaan. Joka suuntaan voi vapaasti katsella, mutta liikkuminen on rajattu kehittäjien toimesta tiettyihin alueisiin. Taisteluissa kohdat ovat aina suojien takana, jolloin esteen takaa voi kurkkia ja tiputtaa viholliset pois pelistä. Yleensä hahmoaan voi myös liikuttaa kätevästi X-nappia painamalla sivusuunnassa esimerkiksi laatikon toiselta kulmalta toiselle, jolloin ampumasektori saattaa avautua paremmin: vasemman käden ohjain liikuttaa vasemmalle ja oikean oikealle.

Toiminta luottaa paljon oikeisiin liikkeisiin ja toimintoihin The London Heistin tapaan. Ovi aukeaa kahvaa kääntämällä, ja tikapuidenkin puoliin tartutaan vuorotellen liikuttamalla Move-kapuloita. Pelaaminen on fyysistä ja samalla myös melko intuitiivista. Move-ohjaimet ovat ehdottomasti suositellut jo pelkästään tähtäämisen ja ampumisen takia, mutta DualShockit ovat myös tuettuna.

Lupaava lisä VR-tarjontaan

Lyhyt testisessio jätti positiivisen fiiliksen, vaikka demo ei kovin yllättäviä käänteitä tarjonnutkaan. The London Heistista nauttineet ovat varmasti nimikkeen kanssa alusta asti kuin kotonaan. VR Worldsin tarjontaan verrattuna konseptia on selkeästi viety eteenpäin: Pelaaja kontrolloi liikkumista, kampanjalla on pituutta useampi tunti ja tuotantoarvotkin näkyvät parantuneessa grafiikassa ja ulosannissa. Ryan Marksille on lisäksi annettu myös ääni, jolloin hahmo ei jää etäiseksi tuppisuuksi, vaan pelaaja aidosti hyppää hänen rooliin. Blood & Truth on mielenkiintoinen toiminta-uutuus, joka monipuolistaa PlayStation VR:n tarjontaa.

Blood & Truth julkaistaan yksinoikeudella PlayStation VR:lle 28.5.

Kommentit

Ylin kuva pyörii ihan kivasti mutta nuo 2 alinta on kyllä aivan hirveää katsottavaa

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi