Nykypäivän kuluttajan luulisi olevan aiempaa viisaampi kerta markkinoilla on älyratkaisuja jokaiseen lähtöön. Älypuhelimet ovat arkipäivää, televisiot on varustettu Smart-ominaisuuksilla, ja älykotitoimintoja on tarjolla laidasta laitaan. Philpisin Hue-älyvalot ovat syrjäyttäneet joissain talouksissa perinteiset lamput, sillä Huen avulla moni asia on muokattavissa. Valmistajalla on tarjontaa myös viihdekeskuksien sekä pelaamisen ympärille.

KonsoliFIN sai testiin kolmella led-värivalolla, himmenninkytkimellä ja Hue-sillalla varustetun aloituspakkauksen. Tämän lisäksi testaukseen saapui parimetrinen, taipuisa led-nauha ja Hue Play -älyvalaisinpalkit.

Valot päälle!

Androidille ja iOS:lle julkaistu Hue-sovellus toimii älyvalojärjestelmän komentokeskuksena, kun taas Hue-silta tarjoaa äly-etuliitteen. Kotona on oltava internet-reititin, johon silta yhdistetään Ethernet-kaapelilla. Puhelinsovellus yhdistyy systeemiin langattoman lähiverkon kautta. Valot yhdistävät automaattisesti järjestelmään, kunhan ne saavat virtaa ja silta on verkossa. Kattovalot ruuvataan perinteisten lamppujen tilalle, ja ne toimivat katkaisijasta kuin mitkä tahansa lamput ennen virallista käyttöönottoa. Asennukseen on hyvä varata malttia, sillä lamppujen versiopäivitys saattaa kestää jopa tunnin. Jos lamput eivät yhdisty siltaan automaattisesti, on niiden kyljessä uniikki mac-osoite, jonka avulla yhteys määritetään. Käyttöönotto on helppoa ja suoraviivaista – paketin mukana tulevat ohjeet on pidetty hyvin simppeleinä.

Aloituspaketti sisältää kaiken tarpeellisen

Käyttöönoton jälkeen valaistusta hienosäädetään ja konfiguroidaan älypuhelimen kautta. Valot nimetään ja niille määritetään huoneet tai tilat, joissa ne ovat. Yhdessä huoneessa saattaa olla useampi valo, jolloin sovelluksen kautta voi sammuttaa kaikki kerralla tai säätää kirkkautta sekä väriä. Sovellus on toimiva, sääti sitten yhden tai useamman lampun asetuksia: Tarjolla on esikonfiguroituja värimaailmoja tai sitten yksittäistä valoa pääsee säätämään paletista sormea liikuttamalla. Valot reagoivat muutoksiin saman tien ilman huomattavaa viivettä.

Kuka unohti WC:n valot päälle?

Peruskäytön lisäksi Philips tarjoaa erilaisia ohjelmoitavia toimintoja ja asetuksia: arkiaamut tuntuvat kenties helpommilta herätysvalojen avulla. Tai miltä kuulostaa paikannuksen perustella sammuvat tai syttyvät valot, jolloin eteisen valo syttyy kun ajat kotipihaan? Järjestelmä on yhteensopiva Googlen ja Applen älyratkaisujen kanssa, joten kotiaan voi myös komentaa puhumalla. Etäkäyttö on lisäksi mahdollista, jolloin päälle unohtuneet valot saa sammutettua milloin tahansa paikasta riippumatta. Kätevää.

Variaatiota ja vaihtoehtoja

Testisetin kaikkien valojen kirkkaus on säädettävissä vapaasti. Valot tukevat yli 16 miljoonaa eri värisävyä, joten tunnelmavalaistukselle on variaatiota tarjolla. Markkinoilla on myös pelkästään valkoista valoa tukevia, asteen halvempia malleja. Kattovaloja on erinäköisiä ja erilaisilla kannoilla. Tuotteet ovat pääasiassa tyyliteltyjä ja siistejä. Play-valopalkit istuvat huomaamattomasti tv-tason päälle elävöittämään olohuoneen viihdekeskusta. Led-nauha kiinnitetään liimapinnalla, ja sitä voi myös halutessaan leikata saksilla tietyistä, tarkkaan merkatuista kohdista. Jos nauhan pätkii osiin, on hyvä ottaa huomioon, että palaset tarvitsevat useamman virtalähteen. Vaihtoehtoja on paljon, joten tarjontaan kannattaa tutustua tarkasti ennen ostopäätöstä.

Tässä valossa Ryhmä Hau näyttää hetken hyvältä

Play-valopalkkien mukana tulee pienet telineet, joihin valot saa asennettua eri asentoihin. Teline soveltuu suoraan pöydälle tai sen voi kiinnittää seinään ruuvilla. Virtansa palkit saavat yhteisestä virtalähteestä, johon saa liitettyä kolme laitetta. Omassa ympäristössäni led-nauha ja kaksi Play-valoa vievät yhden pistorasiapaikan tv-tason sisältä.

Pelaajan näkökulmasta

PC-pelaajalle pelipisteen tuunaus esimerkiksi Play-palkeilla tai led-nauhalla on yksinkertaista. Valaisimet saa asennettua joko pysty- tai sivusuunnassa jalustoille, jotka sijoitetaan näytön molemmille puolille. Tämän jälkeen valojen fyysiset paikat konfiguroidaan puhelinsovelluksen kautta, jonka jälkeen valot ovat valmiit käyttöön. Appin kautta pystyy määrittämään värin ja kirkkauden, mutta vielä asteen pidemmälle hienosäädön voi viedä Windows 10:lle julkaistulla Hue Sync -ohjelmalla. Sen avulla valot reagoivat ruudun tapahtumiin reaaliajassa ja imitoivat näytön värisävyjä. Jos ruudulla räjähtää, välähtävät myös Hue-valopalkit luoden tunnelmaa pelisessioihin. Värit elävät tilanteiden lisäksi myös musiikkiin, jos niin haluaa.

Vielä kun konsolin saisi synkattua ilman lisähankintoja

Musiikin, videon tai pelikuvan on pyörittävä samalta koneelta, jossa Hue Sync -softa on asennettuna, jotta synkronointi onnistuu. Ominaisuus toimii yllättävän hyvin ja sitä hyödyntämällä voi rakentaa itselleen diskovalotkin. Ohjelman kautta määritetään kuinka intensiivisesti valot reagoivat tapahtumiin, ja saapa softan kautta määritettyä pelikohtaiset preferenssit: Battlefieldin käynnistyessä valot säätyvät automaattisesti konfiguroituhin asetuksiin.

Pelaajalle Sync-toiminallisuus mahdollistaa komean pelipisteen rakentamisen.

Osassa Philipsin televisioista on sisäänrakennetut Ambilight-taustavalot, mutta muuten reaaliajassa reagoivaa valaistusta ei saa kovin helposti olohuoneen television ympärille rakennettua – ainakaan ilman media-PC:tä. Toki jo staattinen sävyväri tehostaa katselukokemusta, mutta ei samalla tavalla kuin tv:n väreihin reagoiva synkronointi. Äskettäin markkinoille saapunut Play HDMI Sync Box -laite mahdollistaa neljän eri HDMI-laitteen liittämiseen televisioon, jolloin konsolipelaajatkin pääsevät nauttimaan efekteistä. Lisälaitteesta pitää vain maksaa pitkä penni…

Älystä pitää maksaa

Hue-lamppuja on tarjolla monen monta erilaista – niin sisä- kuin ulkokäyttöön. Lamput toimivat erittäin hyvin ja tarjoavat monipuolisia valaistustoimintoja älykotia rakentavalle. Uusia toiminnallisuuksia ilmestyy erillisten sovellusten tai Philipsin Hue Labs -verkkoyhteisön kautta. Oikeastaan tuoteperheen ainut ongelma on korkeahko hinta. Aloituspakkaus kustantaa kokoonpanosta riippuen 130-200 euroa. Tämän jälkeen samaan Hue-siltaan saa yhdistettyä yksittäisiä lamppuja tai valoratkaisuja, mutta esimerkiksi Play-palkkien hintalappu kirpaisee lompakossa.

Pelaajalle Sync-toiminnallisuus mahdollistaa komean pelipisteen rakentamisen. Ei enää liian kirkkaita tai synkkiä valoja, sillä Hue antaa vapaat kädet värien ja sävyjen suhteen. PC-pelaajien koteloita koristaa jo entuudestaan useat kirkkaat valot, ja nyt myös näytön taakse on mahdollista saada eloa ja loistoa. Ruudun tapahtumiin reagoiva valaistus on toimiva tehokeino ja parantaa entuudestaan immersioita syksyn pimeissä pelisessioissa.

Philpsin älyvaloratkaisu on parin viikon testin perusteella toimiva ja laadukas kokonaisuus. Pääpaino on edelleen asumusten perinteisessä tunnelma- tai käyttövalaistuksessa, vaikka viihdekäytössäkin tarjontaa on paljon. Joskin PC-omistajat saavat järjestelmästä huomattavasti enemmän irti kuin konsolipelaajat. Jos hintalappu ei ole ongelma, on Hue-ekosysteemi selkeä valinta kodin – ja miksei myös viihdekeskuksen – valaistusratkaisuksi.

Kirjaudu kommentoidaksesi