Parin viikon sisään toisistaan julkaistiin kaksi tietovisailua, Sonyn yksinoikeus ja PlayLink-tuoteperheen Knowledge is Power ja entisten Buzz-kehittäjien It’s Quiz Time. Molemmat hyödyntävät mobiililaitteita ohjauksessa ja vaativat erillisen ilmaissovelluksen pelaamista varten. Mutta kumpi kannattaa hankkia ja miksi?

Yksinoikeudella PlayStationille

Knowledge is Power on värikäs ja hullunkurinen tietovisa kahdesta kuudelle osallistujalle. Suomeksi puhuttu teos luottaa hassutteluun ja ei ota itseään liian vakavasti. Kokemus koostuu yhdestä räätälöidystä pelimuodosta, jossa kisaillaan pyramidin päälle kiipeämisestä. Reilu kymmenen kierrosta kerätään pisteitä, joiden perusteella pelaajat saavat etua finaaliin. Viimeisessä rypistyksessä hypitään kohti pyramidin kärkeä, jossa odottaa voitto ja kunnia.

Nopeus on kaikissa tilanteissa valttia, vaikka tärkeintä on tietenkin vastata oikein. Vikkelistä hoksottimista palkitaan lisäpisteillä. Pääasiassa kysymykset muodostuvat monivalintavaihtoehdoista muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Jokaista kysymystä ennen pelaajat voivat tehdä hallaa toisilleen erilaisten hidasteiden avulla. Vastustajien ruudulle voi heittää limaa tai napit voi jäädyttää hetkeksi. Pakolliset kiusanteot ärsyttävät ensimmäisestä kerrasta lähtien – varsinkin kun suurin osa kysymyksistä on liian helppoja ja voitto ratkeaa yleensä reaktiokyvyn perusteella. Kiusanteot ovat päälleliimattu yritys pitää kisat tasaisina.

Sovellus on helppokäyttöinen ja toimii sulavasti. Mobiililaite pitää olla samassa verkossa konsolin kanssa toimiakseen, joten kaverien puhelimet pitää yhdistää lähiverkkoon langattoman yhteyden kautta. Pelaaminen onnistuu vain samalta sohvalta, eikä verkkomoninpeli ole tuettuna. Myös yksinpelaajat jäävät nuolemaan näppejään.

Knowledge is Power on audiovisuaalisesti pirteä ja nautittavan omaperäinen, mutta pääasia – visailu – käy nopeasti toistamaan itseään, eikä hidastempoinen toteutus jaksa viihdyttää. Sonyn yksinoikeustitteli kerää pisteet lokalisaatiosta, muuten nimike jättää paljon toivomisen varaa.

Pelaajamäärä 2-6 1-8
Alustat PlayStation 4 PC, PlayStation 4, Xbox One
Lokalisoitu suomeksi Kyllä Ei
Sovelluksen yhteys WLAN Mobiiliverkko, WLAN
Verkkomoninpeli Ei Kyllä
Muokattavat visailut Ei Kyllä

Monialustavaihtoehto

Siinä missä Knowledge is Power on hyvin suoraviivainen paketti, It’s Quiz Time tarjoaa paljon muokattavaa sekä huomattavasti enemmän variaatiota. Skabaamaan voi hypätä yksin tai jopa seitsemän ystävän kanssa samalta sohvalta. Lisäksi tarjolla on striimattava pelimuoto, jolloin linjoille voi houkutella tuhansia tietoviisaita. Striimiä varten tarvitaan tosin kamera, oli se sitten PlayStation Camera tai Xbox Kinect. Visaa vetää Salli-niminen tekoäly, joka naljailee sujuvasti osallistujille sekä heidän (epä)onnistumisilleen.

It’s Quiz Time tuntuu oikealta visailulta ja sen parissa viihtyy illan, jos toisenkin. Kysymyksiä on tällä hetkellä 25 000, genrejä kymmeniä ja pelimuotojakin perinteisen monivalinnan lisäksi runsaasti. Osassa tilanteissa maltti on valttia, toisissa nopeus. Jos kaikki moodit eivät jaksa viihdyttää, voi itselleen muokata täysin omanlaisensa kokemuksen päävalikon kautta.

Entisten Buzz-tekijöiden teos sisältää yksinpeliä varten globaalit sekä maakohtaiset tuloslistat. Myös älylaitteilla päästään mukaan kisailemaan, mutta Knowledge is Powerista poiketen laitteiden ei tarvitse olla samassa verkossa, vaan mikä tahansa verkkoyhteys riittää osallistumiseen. Oma wlan-salasana pysyy siis turvassa kaveri-iltoja vietettäessä. Ilmaissovellus toimii luotettavasti, eikä viivettä ole nimeksikään.

It’s Quiz Time on erinomainen kokonaisuus, jonka toivoo saavan ansaitsemansa huomion. Laajat muokkausvaihtoehdot, haastavat kysymykset ja selkeä tehtävärakenne takaavat viihdyttäviä hetkiä kaverien kesken. Lokalisaation puute harmittaa hieman, mutta loppujen lopuksi nimikkeen laatu korvaa tämänkin puutteen. Peli on saatavilla PC:n ja PlayStation 4:n lisäksi pian myös Xbox Onella.

Kumman kaa?

Molemmat visailut toimivat teknisesti hyvin, ja älylaitteella pelaaminen soveltuu luontevasti genreen. Knowledge is Power on harmittavan yksitoikkoinen ja mukahauska, kun taas It’s Quiz Time tarjoaa monipuolisen ja aidosti viihdyttävän kokonaisuuden, jota selvästi on tarkoitus laajentaa uusilla kysymyspattereilla tulevaisuudessa. Lokalisaatio on sen ainoa merkittävä puute, muuten Buzz-veteraanien uutukainen pyyhkii kilpailijallaan lattiaa.

Kirjaudu kommentoidaksesi