Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Viidet viisut ja yhdet jalannostajaiset

Erilaiset rytmipelit ovat vähitellen onnistuneet linnoittautumaan pelimyyntitilastojen kärkipaikoille, eikä ihme: kotikaraokea lähestyttävämpää pelikonseptia on vaikea kuvitella. SingStarin suosion myötä kilpailijoitakin on alkanut tunkea markkinoille, mutta kyllä vanhakin pysyy mukana menossa. Viiden laulupelin lisäksi tässä jutussa esitellään rytmipelien veteraaniluokkaa, tanssimattopelejä, edustava High School Musical 3: Senior Year DANCE, joka rapakon takana huippusuositun brandin avulla yrittää palauttaa ruutuhyppelyn sen ansaitsemalle kunniapaikalle.

SingStarit: Vol. 3 ja Abba

SingStar on ollut bilepelien kuningatar jo ensimmäisestä PS2-versiostaan alkaen, eikä vauhti tunnu hyytyvän. Playstation 3:lla jo kolmanteen osaan päässyt pelisarja on vähitellen saavuttanut sen pisteen, että versiosta toiseen siihen ei vaivauduta vaihtamaan kuin käynnistysgrafiikat. Varsinkin levyn vaihdon lennosta mahdollistavan päivityksen myötä kaupan hyllyiltä napattavat levyt ovat vain biisipaketteja niille, jotka eivät syystä tai toisesta saa konsolillaan yhteyttä SingStoreen.

Mutta valittaminen on turhaa, sillä SingStar on äärimmäisen sliipattu kokonaisuus. Ensimmäisessä PS3-SingStarissa lanseerattu yhteisö tarjoaa kotona joikaajille mahdollisuuden esitellä osaamistaan joko videon tai audion muodossa muille pelisarjan harrastajille. Tämän lisäksi laulukaupasta löytyy jo noin 600 nimikettä erilaisiin musiikkimakuihin. Kavereiden suorituksiin pääsee todella helposti käsiksi ja päivittäin vaihtuvassa pikakyselyssä voi ottaa kantaan sellaisiin päivänpolttaviin kiistakysymyksiin kuten onko Britney hotimpi kuin Christina Aguilera.

SingStar vol 3:n suurin heikkous on sen täydellisen epäjohdonmukainen biisivalikoima. Barry Manilow'n Copacabanalle, David Bowien Space Odditylle ja Timbalandin The Way I Arelle on vaikea löytää mitään yhteistä nimittäjää, ja onnea sille ressukalle, joka kuvittelee pysyvänsä Kate Bushin tahdissa Babooshkaa kimittämässä...

Kappalevalikoiman laadukkuuden ja johdonmukaisuuden puolesta aivan toisesta ääripäästä löytyy viime joulun arvattavin hitti, SingStar Abba. Sonyn erinomaisesta ajoituksesta on osoitus se, että tätä levyä ei ymmärretty heittää kauppoihin elokuvateatterit keski-ikäisellä mammaihmisellä täyttäneen Mamma Mian ensi-illan aikoihin. Länsinaapurin kultasormien tuotokset ovat ilmeisesti onnistuneet imeytymään 70-luvulla eläneiden DNA:han, sillä Super Trouperin ja Voulez-Vous'n kaltaiset yhä hirven lailla svengaavat disco-timantit suorastaan pakottavat jalan vipattamaan.

SingStar Abban 25 kappaleen (PS2-versiossa viisi laulua vähemmän) joukkoon ei ole huteja päätynyt, jokainen viisu toimii sekä kuunneltavana että mukana laulettavana. Taustalla näkyvät musiikkivideot ovat omalla tavallaan sympaattisia ajankuvia. 80-luvulla tai sen jälkeen syntyneiden on ehkä vaikeampi ymmärtää Abban musiikin aiheuttamia nostalgian tunteita, mutta meille 70-luvun lapsille Chiquititat ja Fernandot ovat maailmaamuokanneita mestariteoksia.

Valitettavasti ihan kaikki Mamma Mia -musikaalin hitit eivät ole mahtuneet mukaan. Leikkisän viekoitteleva Honey, Honey ja tuolilla joraamaan pakottava Lay All Your Love on Me olisivat tehneet paketista vielä täydellisemmän. Noh, SingStar Mamma Miaa odotellessa tälläkin pärjää.

Disney Sing It

Menestys ruokkii kilpailua, eikä Sony ole vapaa siltä edes omilla alustoillaan. Disneyn järkälemäisen suositut High School Musical ja Hannah Montana ovat tärkeimpiä myyntiargumentteja teinitytöille suunnatussa Disney Sing It -laulupelissä. Jos nimet Miley Cyrus, Alyson ja AJ Michalka tai Jordan Pruitt sanovat sinulle mitään, tämä peli on todennäköisesti suunnattu enemmän sinulle kuin minulle. Näiden artistien lisäksi levylle on ahdettu myös elokuvien High School Musical ja Camp Rock lauluja.

Mekaanisesti Sing It ei juuri eroa Singstareista, mutta mielenkiintoista siinä on sen Sing It Pro -tila, joka yrittää opettaa pelaajalle nuotilleen laulamisen alkeita. Oikeaoppisesti harjoitukset aloitetaan äänenavauksella, sitten aletaan vähitellen tutustua oikean melodian tuottamisen, ajoitukseen ja hengittämiseen. Omaperäinen idea vain on onnistuttu pilaamaan puolittaisella toteutuksella: Opettajana toimiva Olesya Rulin ei juuri muita vinkkejä anna kuin "vedä vatsa sisään" ja "laula esimerkin mukaan". Suorituksesta annetaan aina ylistävää palautetta, vaikka mikrofonin survoisi harjoitteen ajaksi sohvatyynyjen väliin. Lisäksi laulupätkien sävelkulut ovat niitä tuntemattomille lähes mahdottomia sisäistää yhdellä kuulemalla.

Lauluja voi hoilata yksin tai kaverien kanssa, tarjotaanpa jopa joukkuepelimahdollisuus, mutta käytännössä se on vain sarja kaksinpelejä. Kaksin voi laulaa kilpaa tai yhteistyössä, ja laulun sanat ja melodiaa osoittavan viivaston saa piilotettua musiikkivideota peittämästä. Vaikka suorituksille annetaan pisteet, täydellinen mokaaminen on mahdotonta. Sing It ei siis ole niinkään peli kuin karaoke-levy. Kohdeyleisölle tämä ei varmastikaan ole ongelma, eikä kohdeyleisöön kuulumatonta saisi kiinnostumaan Sing Itistä todennäköisesti millään.

SingStar Singalong with Disney

Disneyn kokoillan piirroselokuvat ovat aina perustuneet vahvasti musiikille, ja jokin Disney-filmin laulu onkin palkittu Oscarilla noin joka toinen vuosi. Ei siis mikään ihme, että Sonyn ja Disneyn kannatti julkaista Singalong with Disney, jossa pääsee tunnelmoimaan Kaunottaren ja hirviön tai 101 dalmatialaisen kanssa. Ihme sen sijaan on se, että lokalisoinnissa niin hyvin yleensä kunnostautunut Sony myy Suomessa peliä, jossa ei ole mitään suomenkielistä; kaikki on englanniksi. Kun vielä ajattelee, että todennäköisin ostajakunta tällaiselle pelille ovat ne alakouluikäiset muksut, joiden mielestä Toy Story on varttia vaille maailman paras elokuva, on sujuva englannin kielen osaaminen aika kohtuuton vaatimus.

Toisaalta Singalong with Disney tuntuu vetoavan myös vanhempien nostalgiantunteisiin, sillä lauluja on poimittu mukaan myös klassikoista, kuten Aristokatit tai Tuhkimo. Vanhempien elokuvien laulut ovat myös haastavia, sillä niitä ei ole kirjoitettu Angela Lansburylle, vaan oikeille laulajille. Itse tajusin, etten tunne Disney-filmien historiaa kovin syvällisesti, sillä suurin osa pelin kappaleista tuntui täysin vierailta.

Disney Sing It: High School Musical 3: Senior Year

Amerikan mantereella High School Musical saa teinitytöt hysterian partaalle, siksi pelkästään elokuvasarjan musiikkiin pohjautuva peli ei ole lainkaan niin hölmö idea, kuin keski-iän kynnyksellä tasapainottelevan suomalaisen äijän silmiin saattaisi näyttää. Halvalla tehty höttödraama sisältää kaikki tarpeelliset kliseet huippusuosion saavuttamiseksi, ja koska Disney taitaa rahanteon, takoo se raudan hehkuessa.

High School Musical 3 -peli on kopioinut moottorinsa yllä esitellystä Sing Itistä, ja muutama yhteinen laulukin levyiltä löytyy. Virtuaalinen laulunopettaja, eli Sing It Pro -tila on sellaisenaan tuotu High School Musicaliin, ainoastaan harjoitusmateriaalina käytettävät biisit on vaihdettu. Jos jompaakumpaa Disneyn peleistä mielii, niin tärkein valintaperusta varmaan on se, haluaako korvata osan musikaalisävelmistä Hannah Montanalla ja kumppaneilla.

High School Musical 3: Senior Year DANCE

Laulupeliryppään lisäksi loppuvuodesta nähtiin myös Disneyn yritys tanssimattopelien vähemmälle huomiolle jääneillä markkinoilla. Koska High School Musicalit – kuten musikaalit yleensäkin – perustuvat laulun lisäksi myös tanssiin, kannattaa jalanheiluttelusta innostuneet pikkutytöt aktivoida kuluttamaan rahansa toisenlaiseenkin musiikkipeliin.

En edes muista, koska viimeksi olisin nähnyt uuden tanssimattopelin, joten Senior Year DANCE on tavallaan ihan piristävää vaihtelua. Kaiken lisäksi se on enemmän peli, kuin Sing Itit, vaikka kohdeyleisölle tällä ei varmaan suurta merkitystä ole. Tosiasia on, että kyseessä on ihan kelpo tanssipeli, johon yritetään liittää jonkinlaista tarinaa ja pelimekaanista uudistusta.

Pelissä on kolmisenkymmentä elokuvasarjan eri osista valittua kappaletta, joiden tahdissa pääsee polkemaan lattiaa. Ensin kannattaa kuitenkin pikaisesti vilkaista opetusosuutta, jossa näytetään, miten ruudulla vilahtelevia palloja ja palkkeja tulkitaan. Erikoisuutena Senior Year DANCEssa on tähtivoima, jota kerätään oikea-aikaisilla liikkeillä ja joka otetaan käyttöön hyppäämällä yhtäaikaa maton yläkulmissa olevien ympyrä- ja rastipainikkeen päälle.

Pelissä edetään kappale kerrallaan, ja biiseistä suoriutumalla voi avata uusia ominaisuuksia. Itselleen voi luoda hahmon, jonka ulkoasua ja asustusta voi muokata. Lisäksi pelissä on erilaisia kevytmuotoisia persoonaallisuustestejä, kuten kysymyssarja oman maskotin valitsemiseksi. High School Musical -pelisarjan maailma tuntuu olevan mukavasti läsnä.

Pelin mukana toimitettava tanssimatto on hyvää tekoa, ja sen pohja tarraa kivasti kiinni parkettiin. Isojalkaisemmalla voi olla vaikeuksia löytää maton keskeltä paikka, jossa ei paina kaikkia nappeja yhtä aikaa, mutta muuten ohjaus reagoi riittävän tarkasti.

High School Musical: Senior Year DANCE on näistä kuudesta eniten peli, mutta siitä täysillä nauttiakseen täytyy olla jonkinasteinen High School Musical -fani.

Nuotit kasaan

Musiikkipeleissä tuntuu olevan jokaiselle jotakin, ja varsinkin Playstation-alustoilla valinnanvaraa on liiankin kanssa. Mukavaa on havaita se, että tanssimattopelit eivät ole täysin kuolleet, ja että karaokepelien puolella on tilaa uusillekin yrittäjille. Singstar on silti yhä pelimoottorinsa ja ladattavan sisällön puolesta musiikkikentän suvereeni kuningas. Varsinkin siksi, että ainoastaan sille löytyy Abbaa.

Vaan eipä näitä pelejä kilpailun vuoksi hankita, vaan hauskanpidon, ja siinä tärkeintä on lauluvalikoima. Kannattaa siis vilkaista pelikotelon takakantta ja etsiä juuri se paketti, josta löytyy eniten omaan makuhermoon osuvaa tavaraa.

Peli

Laulut

Ostosuositus

SingStar vol. 3

PS3

Vol. 3 on lauluvalikoimansa puolesta hahmottomin kokonaisuus, eikä sitä kehtaa suositella kenellekään. Jos laulaminen kiinnostaa, kannattaa kylmästi katsoa, mikä kolmesta SingStar-osasta vastaa parhaiten omaa musiikkimakua ja hankkia se. Todennäköisesti ajan mittaan kaikki levyillä julkaistut kappaleet ilmestyvät ladattaviksi SingStoresta.

Jokin PS3-SingStareista on kuitenkin hyvä olla olemassa, mikäli mielit päästä laulamaan PS2:lta löytyviä suosikkejasi.

SingStar Abba

PS2, PS3

Chiquitita, Voulez-Vous, Super Trouper, Dancing Queen, Gimme Gimme Gimme, tarvitseeko listaa jatkaa? Abba tuotti uransa aikana uskomattoman kasan käsittämättömän hyvää ja amatöörinkin suuhun sopivaa disco-kultaa. Jos sinulla on sielu, haluat tämän kokoelman.

Disney Sing It

PS2 & PS3

Disney Sing It on selkeästi suunnattu teini-ikäisille tai nuoremmille tytöille: Hannah Montanan ja High School Musicalin tunteminen on vähimmäisedellytys, että pelistä voi nauttia. Sing It ei ole niinkään peli kuin karaoke-levy, mutta eihän tällaista tuotetta ostetakaan suorittamista varten, vaan jotta pääsee kokemaan suosikkisarjansa tai -elokuvan hetket uudella tavalla.

Jonkinasteinen englannin kielen taito on välttämättömyys, sillä peliä ei ole suomennettu miltään osin.

SingStar Singalong with Disney

PS2

Vaikea peli suositella kenellekään suomalaiselle, sillä vaikka muutama melodia on voinut jäädä Kaunottaresta ja hirviöstä tai Leijonakuninkaasta mieleen, kappaleet ovat yksinomaan englanniksi. Toy Storyn tunnuslaulua "On sulla ystävä" -sanoilla laulanut ala-astelainen ihmettelee täysin kryptisiä lyriikoita, ja peli-ilo voi tyssätä alkuunsa.

Laulut on myös valittu lähes koko Disney-elokuvien historiasta, ja osa niistä vaatii lähes oopperalaulajan koulutusta.

Disney Sing It: High School Musical 3: Senior Year

ei saatavilla

Pakkohankinta kaikille niille, joille tarina Troyn ja Gabriellan nuoren rakkauden kaikenvoittavuudesta on parasta ikinä. Tai jos muuten vain tykkää elokuvasarjan musiikista. Pelinä hiilipaperikopio perus-Sing Itistä, mutta laulut ovat pelkästään HSM-tuotoksia.

Tätä ei kannata ostaa peliksi, sillä pelilliset elementit ovat vain tekosyy hioa suoritustaan. Paremminkin kyseessä on pelikonsolilla toimiva HSM-karaoke.

High School Musical 3: Senior Year DANCE

ei saatavilla

High School Musical -faneille, joilla nuottikorvasta on vire kateissa, mutta jalka vibattaa elokuvasävelten tahtiin. Sopii myös uutta jorattavaa janoaville tanssimattoharrastajille, jos Up With People -henkiset jollotukset eivät riko hermoja.

Galleria: 

Kommentit

SingStar ABBA pakotti viimein myös tämän pelisarjan faniksi. SingStoresta löytyy kotimaista ja ulkomaista tuotantoa siihen jatkoksi. Kassa on kilissyt ja sen johdosta hoilaamista on jatkettu aina Elvikseen ja Alice Coopperiin asti.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi