Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Wii 2:n anatomia

Vajaan kuukauden päässä häämöttäviä E3-messuja odotetaan tavallista suuremmalla mielenkiinnolla, koska siellä suorittaa ensiesiintymisensä tämän konsolisukupolven markkinajohtajan Wiin seuraaja. Nintendo paljasti julkaisevansa ensi vuonna uuden konsolin vilkkaan huhumyllyn jälkeen.

Wiin seuraajasta oli puhuttu ja spekuloitu jo aiemminkin, mutta tuolloin kyse oli ollut hajanaisista huhuista. Tällä kertaa uudesta konsolista oli tarkempaa tietoa ja asiasta kertoivat lyhyen ajan sisällä useat eri lähteet, joista osa oli saanut laitteesta sisäpiiritietoa toisistaan riippumattomilta tahoilta.

Huhumylly käynnistyi 14. huhtikuuta, jolloin Game Informer raportoi ensimmäisenä uudesta konsolista. Tämän jälkeen Kotaku, 01net, CVG ja IGN kertoivat asiasta samana päivänä ja Edge seuraavana päivänä. Kaikki kyseiset julkaisut olivat hankkineet asiasta myös omaa tietoa eri lähteiltä, ja tiedot olivat olennaisimmilta osin samansuuntaisia, mikä lisäsi huhujen uskottavuutta.

Kun huhut uudesta konsolista olivat alkaneet liikkua, Shigeru Miyamoto kommentoi niitä tavalla, jota jotkut pitivät huhujen enemmän tai vähemmän suorana vahvistamisena. Lontoossa pidetyssä tilaisuudessa hän pyysi kuulijoita olemaan kärsivällisiä ja odottamaan, kunnes Nintendo päättää tehdä julkistuksen.
– Olimme kehittämässä uutta hardwarea jopa silloin kun Wii julkaistiin: työ 3DS:n parissa oli jo alkanut. Kysymys on siitä, milloin me julkistamme sen.

Game Blogin haastattelussa Miyamoto totesi, että muiden valmistajien tavoin Nintendokin suunnittelee uusia pelikoneita.
– Mielenkiintoisen R&D:n tekeminen kestää mielestämme viisi vuotta. Myönnän, että ei ole savua ilman tulta. On ymmärrettävä, että käytämme talon sisällä aikaa pelikonsoleiden kehittämiseen. Joitakin niistä ette tule ikinä näkemään.

Huhumylly ehti pyöriä kiivaana puolitoista viikkoa laajaa keskustelua synnyttäen, kunnes Nintendo vahvisti Wiin seuraajan olemassaolon. 25. huhtikuuta julkaistussa lyhyessä tiedotteessaan yhtiö kertoi uuden konsolinsa olevan pelattavana kesäkuun E3-messuilla, joilla paljastettaisiin lisää yksityiskohtia laitteesta.

Myöhemmin samana päivänä pidetyssä lehdistötilaisuudessa Nintendon toimitusjohtaja Satoru Iwata perusteli uuden konsolin julkaisua sanomalla, että kehittäjille on tullut vaikeaksi yllättää pelaajia nykyisellä Wiillä.
– Tulemme tarjoamaan jotakin uutta kodin pelikoneille, totesi Iwata Wiin seuraajasta. Kolmiulotteisuus ei hänen mukaansa kuitenkaan olisi tulevan laitteen keskeinen ominaisuus, koska 3D-televisiot eivät ole vielä laajalle levinneitä.

Seuraavana päivänä sijoittajille puhuessaan Iwata toivoi Nintendon pystyvän luomaan uudelle konsolilleen sellaisen toimintaympäristön, joka houkuttelee puoleensa kolmannen osapuolen kehittäjiä. Lisäksi hän viittasi Wiin heikkouksiin online-ominaisuuksien saralla ja antoi ymmärtää, että sen seuraajan verkkotoiminnot olisivat paremmat.

HD-tehot liiketunnistuksella ja kosketusnäytöllä

Uutta konsolia ei Nintendon mukaan julkaista vielä kuluvan, ensi maaliskuun loppuun ulottuvan tilivuoden aikana, joten konetta ei nähdä kauppojen hyllyillä ainakaan ennen ensi vuoden huhtikuuta. Joidenkin huhujen mukaan konsoli julkaistaisiin mahdollisesti kesäkuussa 2012, toisten mukaan vasta vuoden 2012 loppupuolella. Uuden alustan koodinimi on 01netin mukaan Project Café; IGN kertoo yhden Nintendon harkitseman nimivaihtoehdon olevan Stream; Loading puolestaan nostaa esille nimen Nintendo Feel.

Tulevan laitteen tehoista on liikkunut erilaisia arvioita. Game Informer kertoo Wii 2:n olevan teknisten ominaisuuksien puolesta kilpailukykyinen PlayStation 3:n ja Xbox 360:n kanssa, mutta lehdellä ei ole varmuutta siitä, saadaanko laitteella aikaiseksi niitä parempaa vai heikompaa grafiikkaa. 01netin tietojen mukaan konsoli on hiukan Xbox 360:tä tehokkaampi. Kotakun ja CVG:n mukaan konsoli olisi tehokkaampi – IGN:n mukaan jopa merkittävästi tehokkaampi – kuin PlayStation 3 ja Xbox 360.

01net, joka on aiemmin paljastanut Sonyn NGP-käsikonsolin tekniset tiedot ennen niiden virallista julkistusta, kertoo Nintendon uuden konsolin arkkitehtuurin olevan hyvin lähellä Xbox 360:tä. Sivuston mukaan laitteen prosessori on kustomoitu kolmen ytimen IBM PowerPC. Grafiikkasuorittimena on AMD:n R700-sarjan grafiikkapiiri, jossa on version 4.1 varjostinyksikkö. Keskusmuistin määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta 01netin mukaan sitä voisi kuvitella olevan ainakin 512 megatavua. IGN:n tiedot alustan teknisistä ominaisuuksista ovat samansuuntaisia; sivuston mukaan konsolin grafiikkasuoritin on PlayStation 3:n vastaavaa tehokkaampi ja prosessorin kellotaajuus Xbox 360:tä korkeampi.

Kotakun saamien tietojen mukaan uudessa konsolissa ei ole kiintolevyä, vaan kahdeksan gigan sisäinen flash-muisti. Laitteen käyttämälle levyformaatille mahtuisi 25 gigaa dataa.

Huhujen mukaan Wii 2 yltäisi täysteräväpiirtoon eli pyörittäisi pelejä 1080p:n Full HD -tarkkuudella.
– Nintendo hoitaa tämän homman oikein. [Uusi konsoli] ei ole sellainen lelu kuin Wii, eräs Game Informerin haastattelema nimetön lähde toteaa.

Myös tulevassa konsolissa kerrotaan olevan liiketunnistusohjaus. Laitteen liikkeentunnistusominaisuudet ovat Edgen mukaan paremmat kuin Moven. Kotakun mukaan Nintendo aikoo hyödyntää monissa uuden konsolin peleissään samankaltaista käden heilauttamiseen ja ohjaimen kallistamiseen perustuvaa ohjaustapaa kuin Wii-peleissä.

Wii 2 on huhujen perusteella kooltaan suunnilleen alkuperäisen Xbox 360:n kokoinen ja muotoilultaan modernisoidun Super Nintendon näköinen. Laitteen pitäisi tukea kaikkia Wiin oheislaitteita sekä olla taaksepäin yhteensopiva Wiin ja mahdollisesti myös Gamecuben pelien kanssa. Laite pystyisi IGN:n mukaan tukemaan stereoskooppista 3D-kuvaa, mutta sivustolla ei ole tietoa siitä, onko 3D-tuki vakio-ominaisuus.

Konsolin ohjaimessa kerrotaan olevan ristiohjain ja kaksi analogista ohjainsauvaa sekä mahdollisesti kahdeksan nappia, joista osa on toimintanappeja ja osa olkanappeja. Lisäksi ohjaimen etuosassa olisi kamera. IGN kertoo ohjaimen muistuttavan Gamecuben ohjainta perustoiminnoiltaan muttei tarkalta muodoltaan. Uusi ohjain ei Kotakun mukaan kuitenkaan korvaisi kokonaan Wii Remotea, vaan koneella voisi pelata myös Remoten kaltaisilla liiketunnistusohjaimilla.

Konsolin ohjaimeen on huhujen mukaan rakennettu kuuden tuuman kosketusnäyttö. CVG:n tietojen mukaan näyttö pystyisi pyörittämään HD-tasoista kuvaa, kun taas 01netin mukaan näyttö ei yltäisi HD-tarkkuuteen asti. Näyttö on eräänlainen minitelevisio, jolle voi huhujen perusteella siirtää konsolilta pelejä ja mahdollisesti muutakin sisältöä. Televisioruudulla aloitetun pelin voisi streamata ohjaimen näytölle ja pelata sitä sillä käsikonsolityyliin.

Lisäksi on arveltu, että kosketusnäyttö voisi pelatessa myös toimia televisioruutua täydentävänä "kakkosruutuna", jossa olisi esimerkiksi kartta- tai inventaarionäkymä.

Loading-sivuston saamien tietojen mukaan ohjaimen kosketusnäytössä hyödynnetään haptista teknologiaa, jonka avulla voidaan synnyttää todentuntuinen kosketustuntemus ruudulla näkyviä esineitä koskettaessa.
– Pelaaja voi liikuttaa sormenpäitään ruutua pitkin ja tuntea selvästi eron pehmeiden, sileiden tai rosoisten pintojen välillä, Loadingin haastattelema nimetön lähde sanoo.

Huhujen mukaan Wii 2:n myyntihinta olisi valmistuskustannusten perusteella 350–450 dollaria. Konsolin valmistaja olisi taiwanilaisyhtiö Foxconn, jonka pitäisi aloittaa laitteiden tuotanto tämän vuoden lokakuussa.

Kaikki yllä mainitut tiedot tulevasta alustasta ovat kuitenkin tässä vaiheessa vielä huhuja, joista osa saattaa osoittautua vääriksi. Nintendo ei ole kommentoinut huhuja eikä paljastane yksityiskohtia laitteesta ennen Los Angelesin E3-messuja. Nintendon lehdistötilaisuus pidetään 7. kesäkuuta, jolloin konsolin ominaisuudet ja huhujen paikkansapitävyys selkenevät.

Julkaisupelit jo tekeillä?

Muun muassa koneen tehoista johtuen Nintendon on spekuloitu havittelevan aiempaa voimallisemmin hardcore-pelaajia uuden konsolinsa käyttäjiksi. Lisäksi on esitetty arvioita siitä, että yhtiö saattaa pyrkiä vahvistamaan kolmannen osapuolen kehittäjien kanssa tekemäänsä yhteistyötä nykyisestä.

Nintendon kerrotaan esitelleen konsoliaan julkaisijoille, ja joidenkin huhujen mukaan laitteelle oltaisiin jo tekemässä pelejä. Edgen tietojen mukaan esimerkiksi Electronic Artsilla, Activisionilla ja Ubisoftilla on ollut uuden laitteen kehitystyökalut hallussaan jo useamman kuukauden ajan.
– Nintendon suunnitelmat kuulostavat epätodellisilta. Julkaisijat ovat jo suunnittelemassa konsolin julkaisunimikkeitä. Kaikki vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta, nimetön lähde kertoo CVG:lle.

Retro Studiosin kerrotaan saaneen uuden konsolin kehitystyökalut ensimmäisten joukossa ja suunnittelevan koneelle peliä, joksi on arveltu muun muassa Donkey Kong Country Returnsin jatko-osaa. Rockstarillakin on huhujen mukaan laitteen kehitystyökalut. Yhtiön on arvuuteltu kehittävän konsolille mahdollisesti Grand Theft Auto V:tä.


Julkistusta povattiin pitkin alkuvuotta

Merkkejä seuraavan Nintendo-konsolin lähestyvästä julkistamisesta oli ilmassa jo ennen huhtikuista huhumyllyä: tämän vuoden alkupuolella nimittäin esitettiin useita uuden alustan julkaisua enteileviä arvioita ja kommentteja.

Nintendon julkaisutahti on viime kuukausina hiljentynyt, ja tänä vuonna yhtiöltä on tullut Wiille vähän nimikkeitä. Harventuvien julkaisujen on spekuloitu viittaavan siihen, että Nintendon kehitysryhmät tekevät jo pelejä uudelle koneelle.

Nintendo laskee Wiin hintaa Yhdysvalloissa 150 dollariin ja Euroopassa noin 150 euroon tämän kuun puolivälissä. USA:n hinnanalennusta huhuttiin jo huhtikuun alkupuolella, ja jotkin amerikkalaiset kauppaketjut laskivat koneen hintaa jo viime kuussa 170 dollariin. Tämän arveltiin uumoilevan uuden laitteen julkistusta.

Investointipankki Lazard Capital Marketsin analyytikko Colin Sebastian arveli tammikuun lopulla, että 3DS:n hyvä alkumyynti saattaisi tasoittaa tietä uuden Nintendo-konsolin lanseeraamiselle vuonna 2012.

Pankkiiriliike Sterne Ageen analyytikko Arvind Bhatia puolestaan ennusti maaliskuussa Gamasutran haastattelussa, että Nintendo paljastaisi uuden laitteen tämän vuoden E3-messuilla ja että kone julkaistaisiin ensi vuoden alussa.

Helmikuussa THQ:n toimitusjohtaja Brian Farrell vihjasi epäsuorasti uuden konsolin julkistuksen olevan lähellä, kun hän piti esitelmää Goldman Sachsin järjestämässä konferenssissa.
– Emme odota uutta hardwarea lähiaikoina sen kummemmin Microsoftilta kuin Sonyltakaan. Nintendon kohdalla asia on vaikeampi – annamme heidän julkistaa itse uuden hardwarensa.

Maaliskuun puolivälissä Electronic Artsin alayksikön EA Gamesin johtaja Frank Gibeau vihjasi Industry Gamersin haastattelussa, että Nintendo olisi työskentelemässä uuden laitteen parissa.
– Hetken aikaa homman nimi oli Wii, joka oli kautta aikain suurin kodin viihdekeskus ja hurmasi suuren yleisön. Sitten se jäi taustalle. Nyt Nintendo on tulossa takaisin uuden ohjelmanumeron turvin. Uskon, että he tietävät sen. ... He ymmärtävät pelibisneksen dynamiikan ja sen, että HD-konsolit ovat juuri nyt nouseva osa bisnestä.

Eurogamer haastatteli maaliskuun lopussa Capcomin Yoshinori Onoa Super Street Fighter IV:n 3DS-versiosta. Pelin tuottajalta kysyttiin, olisiko Street Fighteria mahdollista pelata tulevaisuudessa kotikonsoli-taskukonsoli-yhdistelmällä eli aloittaa peli kotikoneella ja jatkaa sen pelaamista sitten kannettavalla.
– Niin, mielestäni nyt on todennäköisesti kolme kuukautta liian aikaista vastata tuohon kysymykseen. Mutta jos olet tulossa E3:een, tavataan siellä, Ono vastasi. Joidenkin tulkintojen mukaan hän viittasi mahdollisesti uuteen Nintendo-konsoliin ja sen toimivuuteen 3DS:n kanssa.

Galleria: 

Kommentit

Kuulostaa eeppiseltä. Toivon tosin ettei Ps4 tai Xbox720 tule ihan vielä. Kinect ja move tarvitsevat lisää pelejä ja koneissa riittää minulle vielä tehoiltaankin hyvin potentiaalia. Annetaan Nintendon mennää omaa tahtia. Ehkäpä sieltä tulee enemmän "hardcore" pelaajien pelejä enemmän uudelle laitteelle.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi