Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Xbox 360 ja pelaajat kohtasivat DigiExpossa

Helsingin Messukeskuksessa 4.–6.11. järjestetty DigiExpo-tapahtuma tarjosi suomalaisille ensimmäistä kertaa mahdollisuuden tutustua Microsoftin seuraavan sukupolven peli- ja viihdelaitteeseen, Xbox 360:een. Laitteen odotettujen yksinoikeusnimikkeiden lisäksi esillä oli myös muutama monialustainen peli.


Sekä Microsoftin että Pelaaja-lehden alueelle asetetut Xbox 360:n demoyksiköt jättivät hyvän kuvan itsestään. Härvelit olivat siistin näköisiä ja hyvin suunniteltuja. Konsoli seisoi edustavasti pystyasennossa muovikupolin sisällä, HDTV toi pelien grafiikan hyvin esille ja vihdoinkin demolaitteessa näkyi olevan myös plugi omille kuulokkeille. Se nimittäin kävi ilmi jo viiden minuutin räpellyksen jälkeen, että meluisassa messuhallissa pelaaminen ilman kunnollisia peliääniä on kuin juustohampurilainen ilman juustoa. Mielenkiintoisena yksityiskohtana laitteissa oli tulevan varalle muistikorttipaikka. Ainoa negatiivinen seikka demoyksiköissä oli ohjaimen pidike, joka ei anna lainkaan periksi. Erinomainen ohjain ei pääse täysin oikeuksiinsa, jos sitä ei voi pitää itselleen luontevassa asennossa.


Kun ohjain istui molemmissa kourissa, ensimmäiseksi huomio kiinnittyi uudelleen räätälöityyn käyttöliittymään. Dashboard ja Guide-pikavalikko sisälsivät näennäisesti samat toiminnot kuin laitteen myyntiversiossakin, mutta ainakin osa funktioista oli esittelymielessä jätetty torsoksi tai poistettu kokonaan käytöstä. Näöllisesti suurimman muutoksen oli kokenut peleille pyhitetty välilehti, josta pääsi suoraan hyppäämään useiden pelien demoihin tai videotrailereihin.



Aloitimme pelattavien Xbox 360 -pelien koluamisen Peter Jacksonin King Kong -elokuvan virallisesta pelistä. Demossa oli kaksi tehtävää, joista ensimmäisessä paettiin T-Rexin mahtavaa purukalustoa. Toisessa oltiinkin sitten Kongin ohjaimissa ja tarkoituksena oli opettaa Rexille tapoja. Pelin ohjaus oli hieman kankea ja taistelun osalta yksinkertainen, mutta elokuvamaisen tunnelman voisi odottaa korvaavaan pienet puutteet. Visuaalisesti King Kong oli ainakin yksi komeimmista peleistä koskaan, vaikka demo kärsikin muutamista graafisista bugeista.



Activisionin Call of Duty 2 on jatko-osa parin vuoden takaiselle PC-hitille. Pelissä palataan jälleen kerran toisen maailmansodan taisteluihin tuttuakin tutummasta ensimmäisen persoonan vinkkelistä. Asetelma antoi odottaa melko vaisua esitystä, mutta demo kalauttikin Thompsonin perällä otsaan. Call of Duty 2:ssa toiminta on hektistä ja mukaansatempaavaa. Demon aavikkokaupunki oli kaunis katsella, mutta todellisen vaikutuksen tekivät ennennäkemättömät savutehosteet. Savukranaatti täyttää ilman niin paksulla savulla, että tekisi mieli kaivaa happinaamari esiin. Lisäksi peli on niitä ainoita ensimmäisen sukupolven Xbox 360 -tuotoksia, jotka pyörivät sulavasti 60 ruutua sekunnissa.



Xbox 360:n mahdollisesti odotetuin peli on Project Gotham Racing 3. Bizarre Creationsin kokemus kaahailupelien luonnissa tuntuu, sillä PGR3 koukuttaa heti ensi sekunneista alkaen. Superautoilla ajaminen suurkaupunkien sydämessä on sekä hauskaa että haastavaa, ja Livessä nähtäneen jo muutaman viikon päästä verisiä sekuntitaistoja. Demo kärsi vielä joistakin graafisista piirto-ongelmista, mutta kokonaisuudessaan pelistä jäi valmiinoloinen kuva.



Rarelta odotetaan paljon, mutta Xboxilla N64-aikojensa maineessa kylpenyt brittistudio ei vakuuttanut. Xbox 360:n julkaisussa puljulla on mahdollisuus kiillottaa ryvettynyt kultalogonsa, sillä viimeisiä kehitysaskeliaan tallailee peräti kaksi peliä. Toimintapainotteinen fantasiaseikkailu Kameo: Elements of Power on näistä toinen. Peliä oli päätetty demota ensimmäisellä kentällä, mikä antoi Kameon maailmasta turhan synkeän kuvan. Valinnalla on todennäköisesti haluttu varmistaa se, ettei pelaaja vahingossa opi liikaa pelin tarinasta. Demo tarjosi käytännössä jatkuvaa toimintaa kolmen erityyppisen soturihahmon kera. Hahmojen erikoiskykyjä tarvittiin demossa etenemiseen; esimerkiksi Major Ruinin kivipallo-olemusta oli hyödynnettävä putkien kulkemiseen ja ramppien yli ponkaisuun. Pelin kontrollit vaativat pientä totuttelua, mutta juuri muuta huomauttamista demossa ei ollut.



Toinen Raren Xbox 360 -avauksista on jo puoli vuosikymmentä sorvissa pyörinyt Perfect Dark Zero, N64:n Perfect Darkin prologi. Demossa pelin sankaritar Joanna Dark joutui parkkihallissa motoristitien väijyttämäksi. Tilanne ei kuitenkaan ollut niin paha, miltä se näytti, sillä useat räjähtävät tynnyrit antoivat miespoloisille kuumaa kyytiä. Hakkerointiminipelin jälkeen Joanna pääsi hallista kaupungin öiselle kadulle, jolla odotti valvontakameroita ja hälytyksen sattuessa lisää pahiksia. Itse räiskintä tuntuu Perfect Dark Zerossa tyydyttävältä, mutta ohjauksessa ja tekoälyssä olisi vielä parannettavaa. Edes ohjausherkkyyden säätäminen ei auttanut asiaa.



Kuvissa realistisen näköisellä nurmikollaan ja yleisöllään vaikuttanut FIFA 06:n Xbox 360 -versio paljastui pikaisessa pelitestissä keskinkertaisen näköiseksi ja tuntuiseksi jalisteluksi. Uuden sukupolven graafiset yksityiskohdat katoavat pelitilanteessa lähes kokonaan, ja kameran zoomatessakin peli näyttää suttuisemmalta kuin kuvissa. Ohjaukseen oli myös vaikea saada tuntumaa, mikä tosin voi johtua pelaajan kokemattomuudesta sarjan peleissä. Kaksinpeli kameramiehen kanssa oli DigiExpo-reissun päähänpisto. Emme suosittele tempauksen toistamista.



Viimeiseksi pyöräytimme käyntiin Xbox 360:n Live Arcade -tarjontaa edustamassa olleen Tetriksen luojan Hexicin. Pelin kenttänä on kuusikulmaisista ja eri värejä edustavista palikoista koostuva lauta. Pelaaja siirtelee laudalla pientä pistettä, jonka ympärillä olevaa palikkakolmikkoa voi pyörittää joko myötä- tai vastapäivään. Tarkoituksena on saada jokin kolmikon palikoista osumaan vastaavan väriseen palikkapariin. Kun oikeanlainen kosketus syntyy, palikat tuhoutuvat ja pelaaja saa pisteitä. Hexic vaikuttaa ihan mukavalta pikku purtavalta, mutta ei kuitenkaan maksamisen arvoiselta. Onneksi pelin saa Xbox 360:n kiintolevylle esiasennettuna.




  • Hexic (18,2 Mt / 1:46 / WMV)

Messut on takanapäin, mutta mitä lieneekään edessäpäin. Xbox 360:n julkaisuun on aikaa enää alle kuukausi, joten Microsoftille olisi tärkeää saada epäilijät vakuuttuneiksi konsolinsa kannattavuudesta. Pelaajat vastaanottivat Xbox 360:n kuitenkin ristiriitaisin miettein. Itse laitetta pidetään yleisesti hyvänä, mutta pelitarjonnassa olisi parannettavaa. Xbox 360:n suurin ongelma näyttäisi olevan se, etteivät pelit tarjoa mitään oikeasti uutta. Monet eivät ole valmiita uhraamaan satalappusiaan pelkän grafiikkapäivityksen vuoksi. Tilannetta ei auta lainkaan muutamien odotettujen joulunimikkeiden viivästyminen ensi vuoden puolelle.


Xbox 360 lanseerataan Suomessa 2. joulukuuta. Konsolin lopullinen julkaisukirjasto on vielä vahvistamatta.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi