Toimikoon tämä seuraava arvostelu varoituksena kaikille, jotka ovat mielenkiinnolla menossa katsomaan elokuvateattereihin The Name of the Game -pelidokumenttia. Mitä lähemmäksi loppua päästään, sitä useammin katsojalle tulee vahvoja tuntemuksia repiä hiukset päästään.

The Name of the Game on dokumentti Housemarque-pelistudion viimeisimmästä teoksesta nimeltä Nex Machina. Elokuva seuraa scifiammunta-teemaisen pelin tekoa ensimmäisistä suunnittelukokouksista julkaisukekkereihin saakka. Tarinan keskiössä ovat toimitusjohtaja Ilari Kuittinen, julkaisujohtaja Mikael Haveri, yhteisövastaava Tommaso De Benetti, pelisuunnittelija Harry Krueger sekä Defender- ja Robotron: 2084 -arcaderäiskinnöistä tunnettu Eugene Jarvis. Varsinaista pelin tekemistä dokumentissa nähdään melko vähän. Sen sijaan elokuvassa keskitytään päähenkilöiden historiaan pelialalla ja heidän yhteistyöhönsä Nex Machinan parissa.

Ohjaajat Paul J. Vogel ja Jarno Elonen ovat kuvanneet pelin tekemisen perusteita viihdyttävästi. Dokumentin sinnikkyyttä ja voimakastahtoisuutta ihaileva näkökulma ei tunnu kuitenkaan sopivalta ottaen huomioon kaiken mitä katsoja tulee näkemään. Housemarque on Suomen vanhin pelistudio, joten tuntuu käsittämättömältä nähdä miten eri tavoilla Nex Machinan aikana kompasteltiin itse tehtyihin esteisiin, jotka samalla maksoivat studiolle kymmeniä tuhansia euroja. Elokuvan loputtua katsojille on selkeää miksi vanhan-ajan ammuntapeleistä tunnettu studio on jättänyt arcade-pelit taakseen ja työstää tällä hetkellä Stormdiversia.

The Name of the Game avaa viihdyttävällä tavalla pelialan haasteita ja hohtoa aiheeseen perehtymättömälle yleisölle. Pelikulttuurissa aktiivisesti mukana oleville dokumentti voi tarjota mielenkiintoisen katsauksen alan arkeen. Kokemus voi tosin muuttua raviostuttavaksi kun useaan kertaan voivotellaan rahan puutetta ja hetkeä myöhemmin pidetään pippaloita tai nautiskellaan alkoholia.

Kirjaudu kommentoidaksesi