Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Affordable Space Adventures

Oletko haaveillut avaruusmatkailusta? Entä haluaisitko tutkia alueita, joita kukaan muu ihminen ei ole vielä nähnyt? Tämä kaikki on nyt ulottuvillasi, kiitos Uexploren tarjoaman ainutlaatuisen avaruuskokemuksen. Annamme käyttöösi avaruusaluksen ja tiputamme sinut tutkimaan turvallisen planeetan viimeistä tutkimatonta kolkkaa. Palaamme hakemaan sinua myöhemmin, joten myös paluumatkastasi on huolehdittu etukäteen. Kaikki tämä vieläpä kohtuuhintaan.

Eikä tässä vielä kaikki! On myös pikkiriikkinen mahdollisuus, että aluksesi hajoaa tuusan nuuskaksi, minkä johdosta joudut itse löytämään tiesi takaisin turvaan...

Kiitos ja hyvästi

Affordable Space Adventures on ruotsalaisen Nifflasin ja tanskalaisen KnapNok Gamesin yhteistyön hedelmä, joka ei ole sieltä perinteisemmästä päästä. Tarina alkaa pimeydestä, jossa pelaajan ajokiksi annettu avaruusalus on virratonna ja valotonna. Mihinkään ei päästä, ennen kuin savuavan soikon moottorit ja valot ymmärtää käynnistää. Näiden toimenpiteiden jälkeen voi matka alkaa kohti vaaroja ja puzzleja kuhisevaa pimeyttä.

Savuava ja ominaisuuksiltaan vajavainen alus ei ole se paras vaihtoehto, jolla vierasta planeettaa haluaisi lähteä valloittamaan. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä puuttuvia järjestelmiä käynnistyy matkan varrella lukuisia. Matkan edetessä – ja uusien puzzlejen niin vaatiessa – päästään muun muassa säätämään aluksen massaa, heittelemään soihtuja ja säätämään laskutelineitä. Näiden säätöjen käyttäminen on tehty nokkelasti. Wii U:n näytöllinen GamePad-ohjain toimii ikään kuin kojelautana, josta käynnistetään moottoreita ja säädetään asteittaisesti edellä mainittuja järjestelmiä. Joka mahdollista namiskaa ei voi pitää jatkuvasti maksimissa, sillä tällöin pelkona on moottorin ylikuumeneminen ja aluksen räjähtäminen.

Myös itse planeetalla piilee vaaroja, joita edustavat muun muassa automaattiset aseet ja erilaisiin ärsykkeisiin reagoivat miinat. Suuri osa etenemisestä koostuu oikeanlaisten matka-asetusten etsimisestä. Sammuttamalla bensamoottorin saa lämmöntuotannon laskemaan, mutta pitäisikö lisäksi äänitasoja laskea sulkemalla pari järjestelmää lisää? Varsinaisia hyökkäystoimintoja ei tarjolla ole, joten homman nimi on vain selviytyä paikasta toiseen ja mielellään vielä elossa. Tylsältä kuulostava pelimekaniikka sekä toimii että ei toimi. Parhaimmillaan savuavan pesusoikon säätöjen etsiminen on viihdyttävää ja niitä vaativat puzzlet oivaltavia. Toisinaan meno yltyy nysväämisen puolelle, jolloin oikeita asetuksia joutuu etsimään pidempään, eikä eteneminen tunnu lainkaan sulavalta. Onneksi matkanteko on kuitenkin enemmän viihdyttävän puolella.

Kolmannen korvapuusti

Jos Affordable Space Adventures olisi pulla, olisi moninpeli sen rusinat. Seikkailemaan voi lähteä yksin, kaksin tai kolmen pelaajan kesken. Lentohärvelin lukuisat ominaisuudet jaetaan pelaajien lukumäärästä riippuen eri pelaajille ja eri ohjaimiin. Tarjolla on kolme roolia: pilotti, konemestari ja tiedeupseeri. Pilotin rooli on selkeä, sillä hän päättää mihin suuntaan purkki suuntaa. Konemestari käyttää GamePadia eri aluksen ominaisuuksien käynnistämiseen ja säätämiseen. Näissä kahdessa tehtävässä tekemistä riittää, mutta tiedeupseerin tehtäväksi jää selkeästi statistin rooli. Valolla sohiminen ja soihtujen heittäminen on loppupeleissä kovin pienessä käytössä, etenkin kun verrataan muihin tarjolla oleviin tehtäviin.

Yksin pelatessa koko hoidon käsittely luonnistuu GamePadin näytön ja näppäinten avulla. Tämä kuulostaa paljolta, mutta ei sitä kuitenkaan onneksi ole. Välillä useamman toiminnon yhtäaikainen hallinta voi tuottaa haasteita, kun sormien pitäisi yltää moneen paikkaan yhtä aikaa. Oikeat manööverit voivat pahimmillaan vaatia aika sorminäppäryyttä ja aluksen täyttä hallintaa, mutta täysin mahdottomia kohtauksia vastaan ei tule. Parhaimmillaan meno on kuitenkin moninpelatessa, jolloin konehuonetoiminnot ja lentämisen voi jakaa kahdelle eri henkilölle.

Nimikkeen pulmat vaihtelevat simppeleistä useamman aluksen eri järjestelmän yhtäaikaista käyttöä vaativiin. Ne ovat parhaimmillaan nokkelia, mutta muutamat haastavammatkin on mukaan ahdettu. Kuolemastakaan ei rokoteta, sillä mikäli tykkituli tuhoaa lentöhärpäkkeen tai moottorit ylikuumenevat ja poksahtavat, palataan matkassa kyseisen tilanteen alkuun. Elämiä tai pisteitä ei ole, joten kuoleman voi kohdata ilman suurempia pelkoja.

Pelattavana on myös kaksi eri vaikeustasoa, joita voi vaihdella oman mielen mukaan jopa kesken kenttien. Teknisempi seikkailu vaatii aluksen eri ominaisuuksien tarkempaa hallintaa, kun taas turistin vaikeustasolla meno helpottuu hitusen. Vaikeustason vaihtamisesta ei rangaista millään tavalla.

Ällitälli

Vieras planeetta ei liiemmin innosta pelialueiden tutkimiseen. Mystisten alueiden sokkeloista ei löydy lainkaan kerättävää roinaa ja eteneminenkin on suhteellisen suoraviivaista, sillä oikeita etenemissuuntia on tasan yksi. Pelaaja ratkoo aluksineen kenttään sijoitetut puzzlet ja välttää mahdolliset viholliset, jonka jälkeen matkataan seuraavaan kenttään toistamaan tämä kuvio. Kentästä toiseen siirryttäessä päästään ihmettelemään muutamia humoristisia välivideoita sekä latausruutuina toimivia aluksen ohjekirjan sivuja. Näistä jälkimmäisiä päästäänkin silmäilemään usein ja myös pitkään, etenkin pelin alkupään lyhyempien pyrähdysten välillä.

Uudelleenpeluuarvoa kohtuuhintaisella avaruusseikkailulla ei juuri ole. Toki pelaajamäärän ja roolien vaihtaminen toimii, mutta puzzlet ja eteneminen paikasta toiseen ei vaihdu useammallakaan reissulla. Pulmat vaihtelevat simppeleistä haastaviin ja niissä otetaan hyvin huomioon alukseen aukeavat uudet ominaisuudet. Seikkailun loppupuolella ilmassa leijailee pieni toiston maku, mutta matka ei onneksi jatku turhan pitkään. Peli kesti tätä arvostelua varten pelattaessa tasan kuusi tuntia.

Tankki täyteen

Kehuja peli ansaitsee veikeästä tavastaan käyttää Wii U:n ohjainta. Näytön käyttäminen avaruusaluksen ohjauspaneelina on hyvä ja toimiva idea. Miinuspuolena tämä kuitenkin toki tarkoittaa sitä, että televisioton pelaaminen ei tämän nimikkeen kanssa onnistu.

Musiikkipuolelta ei ole paljoa kerrottavaa, sillä varsinaista musiikkia ei tarjolla ole. Kulkuväline ei ole varustettu omalla radiolla, joten suurin osa äänimaailmasta on vieraan planeetan eri ympäristöistä kuuluvia taustaääniä ja ujelluksia.

Affordable Space Adventures on summattuna putkessa etenevä puzzleilu, joka käyttää Wii U:n ohjainta nokkelasti hyväkseen. Se pitää sisällään viihdyttäviä aivopähkinöitä sekä nokkelan moninpelin. Seikkailun pelaa mielellään kertaalleen lävitse, mutta toista visiittiä samalle planeetalle ei välttämättä tee heti mieli varata.

Affordable Space Adventures on ostettavissa Wii U:n eShopista hintaan 18,99€.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi