Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Ajaton klassikko, nyt myös modernisoitu

Ensimmäinen Resident Evil oli aikanaan kunnianhimoinen, vaikkakin hieman rosoinen kokonaisuus. Selviytymiskauhun jatko sen sijaan paransi joka osa-alueella ja repi PlayStationin ensimmäisestä iteraatiosta maksimihyödyn irti. Klassikon uudelleenlämmittely ei ole helppo homma, mutta parikymmentä vuotta myöhemmin Resident Evil 2 ahdistaa jälleen kerran oikealla tavalla. Osa kiitoksesta kuuluu alkuperäisen ajattomuudelle, osa taidokkaalle remasteroinnille.

Kahden kauppa

Elävät kuolleet vaeltavat läpi Raccoon Cityn katuja. Asiasta tietämätön noviisipoliisi Leon S. Kennedy päätyy paikalle vain todetakseen, että paikallinen poliisiasema ei ole yhtään sen turvallisempi paikka kuin kaaoksen valtaamat taajamat. Ensimmäinen työvuoro kääntyy selviytymistaisteluksi, sillä verenhimoiset zombiet ja muut hirviöt vaanivat jokaisen pimeän kulman takana, eikä muita selviytyjiä ole kuin nimeksi kauhun kylvämässä kyläpahasessa. Paikallisen lääkefirman Umbrella Corporationin nimi nousee nopeasti esille…

Alkuperäisteoksen tarina pysyy suurin piirtein samana, mutta samalla käsikirjoitus saa huomattavasti lihaa luiden päälle, uusia välianimaatioita ja pulmia. Vapaasti käänneltävä kamera kruunaa modernisoidun paketin. Uudistuksissa on käytetty hyvää makua: Kokonaisuus tuntuu uskolliselta lähdemateriaalille, unohtamatta kuitenkaan päivittää toimintaa vuodelle 2019. Pelaajalle annetaan edelleen mahdollisuus kokea tarina joko Leonin tai veljeään etsivän Claire Redfieldin silmistä. Molemmat kampanjat keskittyvät samoihin asioihin hieman eri perspektiivistä, mutta kumpainenkin juonikuvio pysyy tuoreena, vaikka toisen olisi jo läpäissyt. Useampi läpipeluu on jopa suositeltava tapa kokea ja nähdä Raccoon Cityn kauheudet.

Kauhujen talo

Resident Evil 2 on tasapainottelua resurssien, tutkimisen ja selviytymisen välillä. Liika ryntäily kostautuu nopeasti, eikä kaikkia vihollisia kannata ampua tai panosvyö ammottaa nopeasti tyhjyyttään. Sarjan tuoreemmat osat – etenkin Resident Evil 6 – panostavat enemmän räiskintään, kakkonen ei niinkään. Käytäviltä löytää muutamia lautoja, joilla voi teljetä avoimia ikkunoita kiinni ja näin estää aivottomien lihansyöjien pääsy poliisiaseman käytäville. Inventaario on hyvin rajallinen, joten oikeaa balanssia tarvikkeiden suhteen on myös pidettävä yllä. Isompina säilytyspaikkoina toimivia varustelaatikoita majailee muutamia siellä täällä, joten niiden avulla kannattaa järkeillä varusteitaan. Automaattisen tallennuksen lisäksi kannattaa muistaa vierailla tallennuspisteiden virkaa ajavilla kirjoituskoneilla. Eteneminen tyhjien lippaiden kanssa on silkka mahdottomuus, joten paluu aikaisempaan tallennukseen saattaa toisinaan muodostua ainoaksi vaihtoehdoksi.

Kauhu on vaikea laji. Resident Evil 2 onnistuu silti pitämään pelaajan varpaillaan alusta loppuun – ja pääosin ilman halpoja säikyttelyjä. Pimeys yhdistettynä audiosuunnitteluun nostaa jo ihokarvat pystyyn, mutta pelin tapa paljastaa tarpeeksi tulevasta ruuvaa ahdistustasoa pykälän ylöspäin. Zombien riivaama kompleksi on jo sinänsä pelottava paikka, mutta kenneliin ei hullukaan halua astua vapaaehtoisesti. Poliisiasema on kuin oma hahmonsa, josta löytyy aina uusia yllättäviä puolia ja nyansseja. Metroidvania-tyyliin huoneet avautuvat yksi kerrallaan, kun oikea esine tai apuväline on päätynyt pääsankarin käsiin. Lisäksi asepäivityksiä ja inventaariota laajentavia vyölaukkuja saa metsästää lukittujen lokeroiden kätköistä – kunhan ensin ratkaisee lukkokombinaatiot.

Sarjan parasta antia

Capcomin luomus on malliesimerkki erinomaisesta uudelleenjulkaisusta. Vettä – tai verta – on virrannut tarpeeksi, jotta alkuperäisen seikkailun yksityiskohdat ovat unohtuneet tarpeeksi. Samalla kokonaisuutta uudistetaan sen verran, että kauhutarina pysyy tuoreena niin vanhoille konkareille kuin uusille tulokkaille. Toiminta on tasapainotettu juuri oikein: panoksia suodaan aina juuri tarpeeksi, mutta ei ikinä liikaa. Lisäksi kontrollit ovat asteen verran kankeat, silti täysin asiansa ajavat. Kaikki suunnittelupäätökset kietoutuvat yhdeksi loistavaksi kokonaisuudeksi.

Resident Evil 2 on pelottava, tunnelmallinen ja todella viihdyttävä selviytymistaistelu, jota voi suositella kaikille pelisarjan ystäville taikka vain loistavaa yksinpelikampanjaa etsivälle. Ajaton ja nyt myös modernisoitu klassikko.

Kirjaudu kommentoidaksesi