Rainswept nostokuva

Älä vain mainitse Twin Peaksia

Tunnelmallinen, ajatuksia herättävä ja parhaimmillaan kaunis. Näillä sanoilla voisi kuvailla yhden miehen studio Frostwood Interactiven Rainswept-seikkailua.

Täysin virheetön kokonaisuus ei kuitenkaan ole kyseessä, mutta sitä kehtaa silti suositella. Jatka lukemista, niin tiedät miksi.

Muistuttaakohan tämä jotain televisiosarjaa?

Rainswept on seikkailupeli, joka on varustettu murhamysteerin lisäksi tiukoilla teemoilla aina rakkaudesta ihmissuhteisiin ja menneisyyden traumoihin. Tarinan keskiössä on hiljaisessa naapurustossa tapahtunut murha sekä sitä seurannut itsemurha, joten seikkailun alkuun lätkäisty varoitus raskaista aiheista saattaa olla paikallaan.

Pineviewin kylä järisee, kun äskettäin naapurustoon muuttanut pariskunta löytyy kuolleena. Paikallispollarien mukaan kyseessä on harvinaisen selkeä tapaus, jonka voisi pistää mappiin samoin tein, mutta apuun lähetetty ison kaupungin rikosetsivä Stone ei ole samaa mieltä. Stonella itsellään tuntuu myös olevan taakkana jonkin sortin menneisyyden trauma, mistä saadaan viitteitä jo aivan tarinan alussa.

Pelaajan tehtävänä on ohjata Stonea tämän matkalla kohti totuutta ja omien ongelmien kohtaamista.

Voi siinä tosiaan jotain samaa olla

Tarinaa seurataan Stonen näkökulmasta eri päivinä, mutta välillä päästään seuraamaan myös uhrien elämää takautumien avulla. Nämä osuudet maalaavat onnistuneesti kuvaa kahden varsin erilaisen ihmisen tutustumisesta, yhteiselosta ja elämästä. Stonen apuna liikkuu paikallinen poliisi Amy Blunt, joka toimii usein järjen äänenä päähahmon taistellessa omia demoneitaan vastaan.

Pelaaminen koostuu rikosetsivän liikuttamisesta, hahmojen kanssa puhumisesta ja asioiden tutkimisesta. Varsinaisia aivopähkinöitä on hyvin vähän, joten kovin haastavaksi seikkailua ei voi kuvailla. Ei Rainswept visuaalinen novelli sentään ole, mutta hieman enemmän aivojen harmaiden solujen haastamista olisi toivonut. Pelaaja tuntuu olevan vain mukana matkassa. Tietyt pienet valinnat kuitenkin vaikuttavat Stonen ja kylän asukkaiden väleihin sekä muihin sivujuonteisiin, mutta suurin osa tekemisestä koostuu paikasta a paikkaan b liikkumisesta ja dialogivalinnoista.

Pelimaailmassa olevien oleellisten asioiden päälle ilmestyy suurennuslasin kuva Stonen kävellessä niiden lähellä. Tutkittavana on vain harvoin epäolennaisia asioita, vaan suurin osa asioista sekä esineistä on jollain tapaa oleellinen. Jostain syystä näihin suurennuslasikuvakkeisiin osuminen ei aina ota ensimmäisellä klikkauksella onnistuakseen.

Mutta eipäs mainita sitä sarjaa nimeltä

Tapahtumapaikkana toimivassa Pineview-kylässä liikkuminen tuntuu alkuvaiheessa hankalalta. Pelaajalle annetaan kartta, jonka avulla suunnistaa ympäriinsä. Koko karttaa ei pääse joka hetki tutkimaan, sillä etsivämme ei suostu suuntaamaan tilanteelle epäolennaisiin suuntiin. Minkään sortin pikamatkaamista ei ole, mutta onneksi kylä ei ole mahdottoman suuri.

Rainswept on täynnä tunnelmallista ja parhaimmillaan kaunista musiikkia, joka sopii teoksen tunnelmaan mitä hienoimmin. Sävellyksistä vastaavalle micAmicille pitääkin antaa iso peukku. Soundtrackin toivoisi löytävänsä tiensä kuunneltavaksi esimerkiksi Spotifyhin tai vaikka Youtubeen. Sitä enemmän pistää harmittamaan, että musiikit katkeavat harvakseltaan kesken kaiken ja alkavat alusta. Pieni bugi, mutta ärsyttävä.

Myös ulkoasu väräji muutamat kerrat testilaitteella, mutta muuten ulkoasusta ei ole valittamista. Näkymät ovat parhaimmillaan kauniita, etenkin kameran vetäytyessä kuvaamaan maastoa kauempaa. Hahmojen vähäeleisyys suuttomine ja nenättömine naamatauluineen voi häiritä osaa pelaajia, mutta kokonaisuuteen sillä ei ole suurta vaikutusta. Animointi olisi kuitenkin voinut kaivata hieman lisää panostusta, sillä hahmojen liikkeet näyttävät usein höpsöiltä.

No okei, mainitaan se televisiosarja sitten

Lopputekstit rullaavat näytöllä noin viiden tunnin pelaamisen jälkeen. Kokemus on maistuva, joskin älynystyröitä olisi sopinut haastaa enemmän puzzlejen tahi muun tekemisen muodossa. Nimikkeen kokee mielellään, eivätkä mainio tunnelma ja musiikit ole lainkaan huonompia lisiä. Varoitukset rankoista aiheista tuntuvat ehkä hieman liialliselta verrattuna kaikkeen siihen Hollywood-viihteeseen, mitä eri suoratoistopalvelut tarjoavat. Synkkyyttä ja traumoja on, mutta pahempaakin on nähty.

Ja tosiaan, Rainsweptistä voi tulla kovasti mieleen Twin Peaks. Se on todettava, että yhtä eriskummalliselle tasolle ei päästä missään kohdin. Harva asia siihen pystyykään. Onko tämä hyvä vai huono, se on näkökulma-asia.

Kirjaudu kommentoidaksesi