Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Askel kohti absurdia maailmaa

Keskustelu pelien taidearvosta kuplii aina pinnan alla, kun markkinoille ilmestyy jotain totuttujen normien ulkopuolelta. Värikäs Shape of the World luottaa perinteisiin ohjausmekaniikkoihin, mutta sen tapa luoda absurdi maailma pelaajan ympärille on taiteellisen omaleimainen.

Värit sekaisin

Psykedeelinen kuvaa parhaiten Hollow Tree Gamesin pitkäaikaista projektia. Lopputulos on hämmentävä yhdistelmä ensimmäisen persoonan tutkintaa, musiikin ja maailman yhteisvaikutusta sekä uniikkeja maisemia. Useaan eri teemaiseen maailmaan sijoittuva matka tarjoaa kauniita ympäristöjä, jotka rakentuvat pelaajan liikkeiden mukaan. Aluksi tyhjältä näyttävä miljöö täyttyy puista ja pensaista sitä mukaan, kun päähahmo liikkuu kohti päämääräänsä. Väripalettia on käytetty ihailtavan rohkeasti.

Shape of the World on unenomainen kokemus. Vesi, ilma ja maa yhdistyvät melkein saumattomasti yhdeksi kokonaisuudeksi. Pinnan alla on oma eteerinen tunnelmansa, mutta samalla olomuodot sekoittuvat helposti toisiinsa. Välillä ei ole varmaa leijuuko ilmassa vai kelluuko pinnassa, sillä oman liikkumisen lisäksi taivaalla saattaa liidellä vedeneläviä kuin myös lintumaisia otuksia. Maailmaa asustaa muutenkin omituisten otusten kerho. Isot ja vähän pienemmätkin asukit tekevät onneksi tuttavuutta pääasiassa varovasti kaukaa katsellen, eikä missään vaiheessa ole kysymys elämästä ja kuolemasta. Stu Maxwellin luomus huokuu rauhallisuutta, surrealismia ja oudon kaunista mystiikkaa. Taiteellisesti Shape of the World on mielenkiintoinen tuttavuus, pelillisesti sen tarjonta jättää kylmäksi.

Oudon kaunis maailma

Kontrollit ovat tutut. Toisella analogitatilla ohjataan, toisella käännetään katsetta. Yhdellä napilla hypätään, kun taas oikealla liipaisimella hoidetaan interaktiot. Lisäksi kenttiin voi kylvää erilaisia siemeniä vasemmalla liipaisimella, mistä kasvaa silmänräpäyksessä luonnon omaa taidetta. Kenttiin on piilotettu uusia kasvilajeja, joita saa kerätä ilman sen syvällisempää merkitystä. Koko seikkailun merkitys jää kokijan tulkinnan varaan. Tapahtumien mukana elävä, kaunis ambient-musiikista koostuva ääniraita korostaa mysteeristä matkaa.

Määränpää loistaa pääasiassa aina edessä, mutta ensin sinne on päästävä. Pelaajan on kuljettava avoimen kolmion läpi siirtyäkseen eteenpäin. Kolmio leijailee taivaalla, jotta sen näkee myös kauempaa. Muutaman kerran tosin eteneminen päätyi ikuiseksi haahuiluksi, ja kerran tutkimukset veivät klassisen bugin ansiosta lattian läpi ikuiseen pudotukseen. Ilmojen läpi muodostuvat riippusiltamaiset kulkureitit täydentävät tiheän kasvillisuuden ja solisevien purojen sekä lampien rauhallisuutta. Pelillisiä osuuksia on vähän tekemisen keskittyessä tunnelmointiin. Reilun tunnin mittainen kampanja tiivistää ja jopa synkistää tahtia loppua kohden, mutta pääasiassa Shape of the Worldista jää käteen hämmennys.

A, B, C, D, LSD

Avoimesta metsästä, luolien kautta meren syvyyksiin. Sitä on Shape of the World. Saavutuslista korostaa usean läpipeluukerran merkitystä, ja silti kokemusmatkan tarkoitus ei välttämättä aukea. Yhden asian nimike kuitenkin muistuttaa: rakas maapallomme on kaunis ja uniikki paikka, jonka merkitystä ja luontoa emme saisi unohtaa. Graafisesti upea teos on erikoinen pala purtavaksi, mutta lopputulos sopii hyvin rentoutusta ja aikatauluttomuutta kaipaaville. Takarivissä huudellaan samalla tekotaiteellisuudesta.

Kirjaudu kommentoidaksesi