Athens 2004


Athens 2004EA Sports on onnistunut luomaan ja uudistamaan laajaa sarjaa urheilupelejä hyvällä menestyksellä jo vuosien ajan. Eräs urheilulaji, jota EA ei ole vielä valloittanut, on yleisurheilu. Tätä rakoa on paikattu neljän vuoden välein ilmestyvillä olympialaispeleillä, jollainen julkaistiin viimeksi Ateenan olympialaisten yhteydessä. Hyville urheilupeleille onkin vapaata tilaa markkinoilla, kuten Sydney 2000:n tapauksessa nähtiin. Vaikkei lopputulos niin vakuuttava ollutkaan, myi olympiapeli kuitenkin valtavia määriä lisenssinsä ansiosta. Tavallisten urheilupelien keskuudessa olisi aiheellista odottaa, että neljässä vuodessa pystyttäisiin parantamaan vanhaa pelikonseptia, mutta olympialaislisenssipelin ollessa kyseessä ei voi kun odottaa hiukset pystyssä lopputulosta.


Kreikan olympialaisten lisenssituote Athens 2004 sisältää 25 eri lajia, joista pääosa on yleisurheilua ja uintia. Mukana on myös vaihtoehtolajeja kuten jousiammunta ja voimistelu, jotka ovat värittämässä muuten perinteisempää lajikirjoa. Lajeja voi pelata yksitellen, mutta tarjolla on myös 10-otteluita ja muita lajiyhdistelmiä.


Käynnistä START-näppäin (aloitus)Epäilykset pelin kehittäneen Eurocomin taidoista heräävät jo ennen ensimmäistäkään starttipistoolin pamausta. Pelin valikot on lokalisoitu myös suomeksi, mutta käännöstyön lopputulosta on vaikea uskoa todeksi. Athens 2004 sisältääkin lukuisia tahattomasti hauskoja lausahduksia tyyliin "- - ohjaa oikealle tai vasen analoginen suava toisia kilpailijoita." Olympialaisten virallisessa lisenssipelissä pitäisi olla lupa odottaa parempaa käännöstä.


Itse pelikonsepti toimii kuitenkin kiitettävästi. Suurin osa lajeista perustuu kahden napin mahdollisimman nopeaan paineluun sekä oikea-aikaiseen ponnistukseen tai sopivan heittokulman valitsemiseen. Ammunnat ja voimistelut vaativatkin jo enemmän harkintaa esimerkiksi tuulen huomioimisessa tai liikkeiden seuraamisessa. Yksinkertaiset kontrollit sopivat pelityyppiin hyvin, mutta niiden hiomiseen olisi toivonut hieman lisähuomiota. Esimerkiksi pituushypyssä 3 kertaa saman tuloksen hyppääminen yhden kisan aikana on epärealistisen todennäköistä. Syynä tähän on todennäköisesti se, että peli tunnistaa vain muutamia eri hyppykohtia, joista ponnistus voi lähteä. Kunhan nopeusmittarin saa kasvatettua maksimiin, alkavat samat tulokset olla arkipäivää. Peli ei myöskään ole järin vaikea, sillä monissa lajeissa pelaaja pystyy maailmanennätystason suorituksiin ensimmäisellä pelikerrallaan. Tämän vaikutusta yksinpelin elinikään ei tarvitse kahta kertaa arvailla. Peligenren todella hidas päivitystahti huomioiden pelattavaa on todella vähän.Ennen nähty ja kuultu


Graafisella puolella Athens 2004 ei onnistu säväyttämään. Yksityiskohtien määrällä ei juhlita, mutta positiivisena puolena peli toimii suuremmin hidastelematta vaativammissakin kohdissa. Sahalaidat on myös saatu pysymään tyydyttävästi kurissa. Äänipuolellakaan Athens 2004 ei tarjoa mitään erikoista, sillä äänet koostuvat lähinnä erilaisista ähkäisyistä ja kenttäkuuluttajan puheesta. Pelin musiikkipuolesta taas on paha sanoa juuri mitään, sitä kun ei juuri ole. Ulkoisilta avuiltaan Athens 2004:ää voisikin kuvata Sydney 2000:n kevyeksi päivitysversioksi.


Pelin graafiseen puoleen on yritetty saada vaihtelua, sillä eri maiden urheilijat näyttävät tyystin erilaisilta. Tosin eräissä tapauksissa urheilijoiden ulkoasu herättänee lähinnä hilpeyttä: Suomen edustaja painonnostossa on varsin karski ilmestys kesken maailmanennätysyrityksen. Positiivisena puolena Athens 2004:n kuvakulmat ovat useimmissa lajeissa hyvin suunniteltuja. Niiden avulla saa lähes poikkeuksetta selvän käsityksen suorituksesta. Varsinkin useamman ihmispelaajan taistoissa selkeät kamerakulmat ovat tärkeä osa onnistunutta pelikokonaisuutta.
Kyynärpäätaktiikalla voittoon


Athens 2004 on parhaimmillaan useamman pelaajan porukalla pelattuna. Suurimpana syynä tähän on konevastustajien mielikuvituksettomuus: ne hoitavat lajinsa pois alta vaihtelevalla vaikeustasolla, mutta ihmispelaajan voittamisesta aiheutuvasta onnistumisen tunteesta jäädään kauas. Nykyisellään Athens 2004 jää turhan kuivaksi kokemukseksi yksinpelinä, eikä pelkkiä maailmanennätyksiä jaksa loputtomiin murskata. Esimerkiksi uramoodi tai vastaava uudistus olisi muuttanut pelin luonnetta paljon.


Sisällöllisesti peli ei siis tarjoa erityisiä herkkuja, joten sen anti jää hieman vaisuksi. Kyllähän tätä pelailee, mutta täyden hinnan maksaminen pelkän yksinpelin vuoksi tuntuu liian kovalta. Koska peli ei sisällä verkkotoimintoja laisinkaan, rajoittuvat moninpelimahdollisuudet perinteiseen paikan päällä kaverista mittaa ottamiseen. Mikäli urheilu kuitenkin kiinnostaa ja Athens 2004 alelaarista löytyy, voi peli ollakin hintansa väärti. Kannattaa kuitenkin harkita kahteen kertaan ennen ostopäätöstä.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi