Auringottoman meren aalloilla kukaan ei kuule huutoasi

Tarinapohjaisten indiepelien aatelistoon lukeutuva Sunless Sea julkaistiin PC:lle vuonna 2015, ja sen jatko-osa Sunless Skies näki päivänvalon tammikuussa 2019. Nyt viisi vuotta ensijulkaisunsa jälkeen tuo goottikauhun mestariteos Zubmariner-lisäosalla höystettynä on seilannut myös Nintendo Switchille.

Sunless Sea vie pelaajan kauhujen täyttämälle risteilylle maanalaiselle Unterzee-merelle. Kotisatamastaan Fallen Londonista lähdettyään urhean merikapteenin on selviydyttävä kylmän ja pimeän aallokon armoilla. Höyrylaivalla tai sukellusveneellä pitkin tummia vesiä navigoidessa kohdataan toinen toistaan kammottavampia vaaroja. Pelkoa ei kuitenkaan saa päästää vallalle, tai edessä on tuskaisen kivulias kuolema syvyyden kauhujen syleilyssä.

Sujuva sanailu lumoaa

Loistava tarinankerronta nostaa hyytävän tunnelman kohti korkeuksia ja pitää sen huipussaan koko kokemuksen ajan. Teoksen juoniosuuden tekstipainotteisuus saattaa aiheuttaa joillekin kivistävää päänsärkyä, mutta taidokkaasti kirjoitetut, synkkyyttä uhkuvat tarinanpätkät ovat varsin mukaansatempaavaa luettavaa.

Päämääränä siintää laajan, avoimen maailman kartoittaminen. Kuolema vaanii jokaisen niemen ja notkelman takana, eikä viikatemiehen kohtaamiselta voi välttyä. Hanskoja ei silti kannata heittää heti tiskiin, vaan aina sankarin menetettyä henkensä hyppää uusi kapteeni ruorin taa, ja elämän kiertokulku alkaa alusta. Edesmennyt seilori jättää seuraajalleen perintönsä, joka vaihtelee kasasta kultakolikoita miehistön jäseniin.

Uteliaisuudesta rangaistaan tai palkitaan

Matkatessa ristiin rastiin sakean sumun peittämää merta täytyy huolehtia siitä, että ruumaan on lastattu riittävästi polttoainetta sekä ruokaa. Jos välttämättömät tarvikkeet loppuvat laivan seilatessa jumalien selkien takana, joutuu kapteeni miehistöineen tukalaan tilanteeseen. Mahan mourutessa äänekkäämmin kuin rähjäinen kujakolli alkaa vierustoveri pian näyttämään varsin herkulliselta makupalalta. Onneksi mitä tahansa saattaa tapahtua: Asiat voivat kääntyä parempaan suuntaan yllättävänkin nopeasti, vaikka tilanne juuri sillä hetkellä näyttäisi toivottomalta.

Varsinkin pelin alkupuolella bensiini ja tarvikkeet tuntuvat kuluvan hurjan nopeaan tahtiin, joten satamissa joutuu pysähtelemään tämän tästä. Vaikeuksia tuottaa myös se, ettei rahaa tule ansaittua tarpeeksi ripeästi. Taipaleen edetessä kultaa kuitenkin kertyy taskunpohjalle runsain mitoin ja tutkimusmatkailu muuttuu paljon vaivattovammaksi.

Kuolettavan kauniit maisemat viehättävät

Ylhäältäpäin kuvattu usvainen Unterzee näyttää synkältä, mutta silti niin viehättävältä. Pimeydessä mielikuvitus tekee helposti kepposet ja nurkassa vellovat varjot sekä tyhjyydestä kaikuva jylinä saavat painajaiset muuttumaan todentuntuisiksi. Tällöin miehistön olotilaa seuraava mittari nytkähtää punaiselle ja painajaiset ottavat vallan. Vatsassa vellovalta kauhun tunteelta voi välttyä kääntämällä kurssin kohti rannikkoa tai pysymällä himmeästi loistavien valonlähteiden läheisyydessä. Tämä ei tietysti aina onnistu, vaan on uskallettava ottaa riskejä ja luovittava rohkeasti kohti suurta tuntematonta.

Niukka äänimaailma syventää pelin jo ennestään hämyisää tunnelmaa. Kaukana sivistyksestä liikkuessa ei kuulokkeista kuulu minkäänlaista musiikkia, vaan tilaa hallitsevat erinäiset aavemaiset äänitehosteet. Aluksen ankkuroituessa elämää vilisevään satamakaupunkiin pärähtää sielua rauhoittava musiikki soimaan, ja viimein tietää olevansa turvassa merten kauhuilta, ainakin pienen ohikiitävän hetken verran.

Tahmea taistelu turhauttaa

Tutkimisen lomassa päästään lahtaamaan piraatteja sun muita vihaisia hirviöitä. Satunnaiset kärhämät eivät tunnu kovin toimivilta, ja usein niiden aikana tulee pyörittyä ympyrää ja ampuiltua torpedoja sinne tänne. On vaikea ymmärtää, miksi Sunless Sea edes sisältää taistelua. Aaltojen syleilyssä vaanii niin monia muitakin vaaroja, joten kahakat olisi suosiolla voinut jättää kokonaan pois.

Ohjaus ja valikot toimivat kiitettävästi myös konsoliversiossa, vaikka teos on selvästi suunniteltu alunperin PC:lle. Oikeiden näppäinten oppimisessa kuluu muutama hetki, mutta pian höyrylaivan ohjastaminen sujuu kuin tanssi.

Sunless Sea on synkkää tunnelmaa tihkuva goottikauhun mestariteos, joka tarjoaa mieltä vavisuttavan, sykähdyttävän kokemuksen. Pelimekaniikoiltaan hermoja raastavan jännittävän, ja tarinankerronnaltaan ensiluokkaisen teoksen ainoaksi miinuspuoleksi nousee sen jäykkä ja tarpeeton taistelu, mutta muuten kaikki osa-alueet hipovat täydellisyyttä. Unterzee ei päästä pelaajaa helpolla, mutta tuota kalmankatkuista, viehättävän synkeää paikkaa on vaikea saada mielestään.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi