Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts

Kymmenen vuotta sitten Rare esitteli pelaajille Banjo-karhun ja Kazooie-linnun Nintendo 64:n kiitellyssä tasohyppelyssä. Menestynyt peli ansaitsi jatko-osan, jonka jälkeen eriskummallinen parivaljakko pääsikin kahdeksan vuoden tauolle. Tänä jouluna tuo loma päättyy, kun ilkeä Gruntilda-noita tekee paluun Spiral Mountainin idyllisiin maisemiin. Lähtöasetelmat huikealle seikkailulle ovat kuitenkin varsin huonot: Banjo on päässyt lihomaan karhumaisiin mittoihin, ja Gruntildalta puuttuu kokonaan ruumis päätä lukuun ottamatta. Rare päätti ottaa tilaisuudesta hyödyn irti ja pistää faneille tutun pelimekaniikan uusiksi.

Lego-insinöörin unelma

Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts saattaa ensisilmäyksellä näyttää tasohyppelyltä, mutta todellisuudessa näin ei suinkaan ole. Pelimaailmaa hallitseva Lord of Games antaa Banjolle ja Kazooielle käyttöön maagisen jakoavaimen, jonka avulla kaksikko voi värkätä erilaisia ajoneuvoja. Uuteen tyyliin totutellaan tovi Showdown Cityssä, josta päästään nopeasti siirtymään erilaisiin sivumaailmoihin. Tasohyppelyiden peruselementit ovat edelleen tallella. Pelaajan täytyy suorittaa tutuille hahmoille pieniä palveluksia palapelin palasia vastaan. Varaston täyttyessä karhu ja hänen lintuystävänsä pääsevät suorittamaan uusia tehtäviä tuoreisiin maisemiin.

Pelin todellinen syvyys piilee siis ajoneuvojen parissa puuhastelussa. Pelaajalla on käytettävissään editori, jonka avulla voi valmistaa erilaisia ajokkeja kuin Lego-palikoista konsanaan. Touhu vaikuttaa alkuun turhan yksinkertaiselta, sillä kouraan lätkäistään vain muutamia erilaisia palikoita, joilla voi saada aikaan maalla rullaavia auton vastikkeita. Seikkailun edetessä mahdollisuudet kuitenkin kasvavat jatkuvasti. Uusia tarvikkeita jaetaan pelkästä pelissä etenemisestä, mutta pelaajaa kannustetaan myös tutkimaan ympäristöjä, joihin on ripoteltu valuuttana toimivia nuotteja sekä osia sisältäviä laatikoita.

Haasteiden kehittyessä pelaaja imeytyy salakavalasti mukaan seikkailuun. Alkupään toimeksiannoissa ei ole paljoakaan varaa luovuudelle. Myöhemmin eteen tyrkätään tehtäviä, joissa lähestymistapa ja ajoneuvo ovat täysin pelaajan päätettävissä. Ajokeilla taistellaan, tuhotaan, työnnetään ja kannetaan tavaraa, eikä tekemisestä tule puutetta. Vaikka lyhyet tehtävät läpäiseekin helposti valmiilla vehkeillä, suuria bonuspalkintoja on turha odottaa niillä suihkittaessa. Omalla taideteoksella hankittu kultainen palanen myös tuntuu huomattavasti palkitsevammalta. Kaikkea ei onneksi tarvitse tehdä omin käsin, sillä Showdown Cityn kaupoista voi ostaa osien lisäksi valmiita ajoneuvopiirustuksia, jotka ovat kelvollisia menopelejä jo sinällään. Ne tarjoavat hyvän lähtökohdan pelaajan hulluille kokeiluille.

Rakenteluun käytettävä editori on yksinkertaisuudessaan hieman rajoitettu. Osia voi pyöritellä ympäriinsä, mutta niitä ei pääse liittämään vapaasti toisiinsa. Palikat varaavat tietyn määrän kuutionmuotoisia paikkoja, joiden määrää ei ole onneksi turhan tiukkaan rajattu. Ajoneuvot vaativat toimiakseen kriittisiä komponentteja, kuten esimerkiksi penkin kuljettajalle, moottorin tai renkaat. Paloja yhdistellessään pelaajan täytyy ottaa huomioon muun muassa rungon tasapainotus sekä moottorin teho suhteessa koslan massaan, eikä bensahuoliltakaan vältytä. Toimivan kapistuksen kasaaminen ei kuitenkaan vaadi diplomi-insinöörin papereita, sillä puutteellisesta tekeleestä ilmoitetaan selkeästi isolla huutomerkillä. Terveellä maalaisjärjellä pärjää hyvin. Palat voi myös asetella haluamallaan tavalla, kunhan ne kiinnittyvät jotenkin menopelin varsinaiseen runkoon. Pelaaja pääsee näin mukavan helposti sisälle editoriin, jolla voi samalla luoda yllättävän monipuolisia kapistuksia.

Karhuloginen tautologia

Nuts & Bolts näyttää Rarelle tyypilliseen tapaan karkkimaisen kauniilta. Vaihtelevissa ympäristöissä ei ole pelätty käyttää värejä saati tyylikkäitä tehosteita. Avaroissa maisemissa kelpaa huristella, kun taustalla elämöi tunnelmaan sopiva iloinen musiikki. Pelimoottori yskähtelee kovemmilla kierroksilla hieman, mutta ilmiö ei pääse kasvamaan pelattavuutta häiritseviin mittoihin. Arvosteluversiossa suurempaa närää aiheuttivat turhan pitkät lataustauot, jotka tosin todennäköisesti lyhenevät lopulliseen painokseen.

Muuten niin mainion audiovisuaalisen kokonaisuuden suurimmat kompastuskivet nähdään välinäytöksissä ja keskusteluissa, sillä hahmoille ei ole tehty lainkaan kunnollista ääninäyttelyä, mikä rampauttaa etenkin huumoria. Puheen virkaa toimittava mumina syö karhua. Kuvaputkitelevisioita käyttäviä häiritsevät ilmeisesti myös pienellä fontilla vilistävät tekstit. Tilannetta on luvattu helpottaa päivityksellä, mutta suomalaisen kuluttajan kannalta ongelmaa pahentaa lokalisaation puute. Luonteeltaan Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts sopisi mainiosti kaikenikäisille, mutta viimeistään kielimuurin takia perheen nuorimmat tarvitsevat vanhemman kaverin tuekseen.

Päättömän tarinan tarkoituksena on lähinnä antaa kehittäjille mahdollisuus luoda erilaisia ympäristöjä, joten turhan eeppisiä tapahtumia ei tällä saralla nähdä. Käsikirjoitus sisältää sen sijaan käsittämättömän määrän vitsejä viihdeteollisuudesta, eikä Rare selvästi pelkää vitsailla omalla kustannuksellaan. Voin vain kuvitella, kuinka monta sarjan faneille tarkoitettua jippoa missasin, kun aikasemmat osat ovat jääneet tyystin välistä. Sivistystä voi onneksi tarvittaessa paikata marraskun lopulla, kun alkuperäinen seikkailu saapuu ladattavaksi Live Arcadeen.

Microsoftin omana pelinä Nuts & Bolts hyödyntää tietysti Xbox Liveä monella tapaa. Kultajäsenet pääsevät kilvoittelemaan keskenään yksinpelistä tutuissa tapahtumissa. Kokeiltavissa on jalkapalloa, biljardia, kilvanajoa sekä puhdasta romurallia, joten mahdollisuuksia monipuoliseen toimintaan riittää. Tietyistä pelimuodoista saa iloa irti myös jaetulla ruudulla. Jos verkossa sattuu törmäämään erityisen mielenkiintoiseen härveliin, kannattaa laitteen omistajalta kysäistä piirustuksia, sillä niiden vaihteleminen Xbox Liven välityksellä onnistuu helposti. Myös uusintoja ja ruutukaappauksia voi jakaa verkossa.

Banjo-Kazooie: Nuts & Boltsin yksin ja moninpeliin pätee sama sääntö: jos pelaaja ei innostu ajoneuvojen rakentelusta, jää kokemus laimeaksi. Kivikkoinen alku on todellinen tulikoe, koska kaikessa yksinkertaisuudessaan se antaa huonon kuvan todellisesta tarjonnasta. Peli ei ole kaikkein helpoin lähestyttävä ulkokuorestaan huolimattta, mutta Legoilla leikkimisestä ja Raren huumorista nauttiville luvassa on kuitenkin maukkaita pelihetkiä moneksi illaksi.

Galleria: 

Kommentit

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi