Bastion (XBLA)

Summer of Arcade -kokoelman ensimmäinen tulokas on Bastion. Supergiant Gamesin kevyt toimintapeli seuraa Diablon jalanjälkiä muutamin piristävin jipoin. Keskeltä tyhjyyttä heräävä Poika huomaa kaiken hävinneen. Askel lähemmäksi kadotusta tuo maailman kuitenkin pala kerrallaan takaisin. Katastrofia varten rakennettu Bastion on Pojan ainoa toivo, mutta turvapaikka on kärsinyt samasta hävityksestä. Piilotetut kristallit palauttavat hiljalleen Bastionin voiman ja toivottavasti samalla myös menetetyn maailman.

Kerrottu tarina

Juonellinen anti ei Bastionia nosta esille, mutta pelin audiovisuaalinen kerronta kylläkin. Tyhjyyden päällä seisovaa maailmaa rakennetaan palikoittain pelaajan lähestyessä liikkuma-alueensa reunoja. Osaset tippuvat kohdalleen automaattisesti, eikä pelaajan tarvitse huolehtia kuin oikeaan suuntaan kävelemisestä. Omaperäistä tapaa korostaa värikäs pelilautamaailma, joka muistuttaa liki 20 vuotta sitten julkaistua Amiga-peliä Heimdall. Pehmeät piirrosvedokset saavat kaiken näyttämään pastellisävyiseltä maalaukselta.

Toinen esille nouseva piirre on kertojassa. Hahmon tapahtumia kommentoiva ääni toimii paitsi juonen edistäjänä myös kanssaseuraajana. Kertoja saattaa kommentoida jatkuvasti tyhjyyteen tippuvan pelaajan varomattomuudesta, ylenpalttisesta tuhovimmasta tai joutenolosta. Jippo on kiva mutta aivan liian ylimarkkinoitu lisä. Puhetta ei ole lähellekään niin paljoa kuin olisi suotavaa, ja jatkuva kokeilunhalu johtaa vain hiljaisuuteen. Alkuviehätyksen jälkeen kertoja siirtyykin takapenkkiläiseksi, jonka turinointi hukkuu osaksi taustahälyä.

Rakenna maailma

Maailmaa ei pelasteta pelkän kertojan voimin. Bastionin voimat palauttavia kristalleja suojelee usein pienempien mörköjen lisäksi kentän loppuvastus. Vihollistyyppejä on useaa erilaista. Näiden hyökkäyskuviot vaihtelevat kiitettävän paljon keskenään, mikä vaatii myös jatkuvasti muuttuvaa pelaamistapaa. Vastustajien taltuttamista varten Poika kanniskelee matkassaan kahta asetta ja kilpeä. Matkan aikana kuritusvälineitä kertyy yhteensä noin tusinan verran arsenaaliin, jossa niitä voi vapaasti yhdistellä mieleiseksi kombinaatioksi. Aseet jakautuvat karkeasti ottaen lähi- ja kaukotaisteluun, mutta niiden toiminta poikkeaa reilusti toisistaan. Jokainen tuhonväline on lisäksi päivitettävissä, ja niillä on omat erikoisliikkeet.

Asevalikoiman monipuolistamisen lisäksi pelaaja kasvattaa hahmonsa tasoja sekä rakentaa Bastionin taloja. Jokainen lisäkokemus tuo pelaajalle mahdollisuuden ottaa käyttöönsä taikajuomia, jotka saattavat esimerkiksi lisätä kriittisten osumien määrää tai pelastaa varmalta kuolemalta. Pykätyt rakennukset puolestaan edesauttavat kaikessa edellä mainitussa sekä lisäävät vaihtoehtoisia haasteita ja mahdollisuuden nostaa vaikeustasoa. Jälkimmäinen toteutuu pyhätössä, jossa pystyy ottamaan peliä vaikeuttavia jumalidoleita palvottavaksi. Vastapalvelukseksi esimerkiksi kestävämmät viholliset antavat enemmän kokemuspisteitä ja rahaa. Kaikki rakennukset pystyy päivittämään kertaalleen, jolloin ne tarjoavat entistä runsaammin sisältöä.

Jumalidoleiden käyttö parantaa pelikokemusta rutkasti, sillä ateistinen maailma on turhan helppo kokeneelle pelaajalle. Juonen läpäisyyn saa näinkin tuhlattua useita tunteja, mutta pelin jälkeen avautuva New Game Plus -tila säilyttää kerätyn kokemustason, aseet ja päivitykset. Varsinaisen juonen ohella jokaiselle aseelle on oma haastetilansa, jossa tiettyjen parametrien vallitessa täytyy suoriutua tehtävästä mahdollisimman hyvin. Lisäkivaa saa Bastioniin ilmestyvistä muistelmista, joissa Poika taistelee vaikeutuvia vihollisaaltoja vastaan kertojan syventäessä hahmojen taustoja. Takautumista saadut pisteet tilastoidaan Live-palvelun tulostauluille.

Haastetta kehiin

Bastion on visuaalisesti häikäisevän kaunis mutta varsin simppeli toimintapeli. Pramean ulkokuoren alla rullaava mekaniikka ei häikäise kuin vasta vaikeustasoa nostavien idolien avulla, jolloin myös kokemus on tyystin toinen. Läpijuoksu vaihtuu varovaisempaan pelaamiseen, ja oikeiden varusteiden merkitys nousee. Haasteiden kanssa Bastion antaakin parastaan jokaisella osa-alueella, eikä peli jää ainoastaan lumoavan kauniiksi saduksi.

Bastion on saatavilla Live Arcadesta 1200 Microsoft-pisteellä.

Galleria: 

Kommentit

Tämä peli kipeästi tarvitsisi mahdollisuutta muuttaa näppäinasettelua. Siinä missä Bastionin tuotantopuoli on kunnossa, tällaisten yksinkertaisten design-ratkaisujen ryssiminen rampauttaa pelin.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi