Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Pey'J ja Jade

Beyond Good & Evil HD (XBLA)

Vuonna 2004 ilmestynyt Ubisoftin Beyond Good & Evil jäi kriitikoiden ylistyksestä huolimatta pienen piirin kulttipeliksi. Aikanaan kekseliäs maailma täynnä mielenkiintoisia hahmoja sekä ennen kaikkea useita eri genrejä onnistuneesti sekoittava pelimekaniikka jäi pelanneiden mieleen. Jatko-osaa on saatu odotella tovi. Sillä välin pelin ohittaneet tai uudelleenlämmittelyä kaipaavat voivat onneksi verestää muistojaan teräväpiirtoaikaan päivitetyllä versiolla Beyond Good & Evilistä.

Reportterin normipäivä

Beyond Good & Evil HD asettaa pelaajan viehättävän Jaden saappaisiin. Maankaltainen Hyllis-planeetta on DomZ-muukalaisten alituisen hyökkäyksen kohteena ja täysinvaasion esteenä on ainoastaan militaristinen Alpha Sector, joka värvää jatkuvalla tahdilla lisäjoukkoja riveihinsä. Orpokotia yhdessä sikaenonsa Pey'jin kanssa ylläpitävä Jade duunaa hanttihommia reportterina, kunnes rahapula ajaa neidon IRIS-nimisen vastarintaliikkeen palvelukseen. Yllättävä toimeksianto on alkusoittoa paljastuvalle salaliitolle.

Toimintaa, hiiviskelyä, lukuisia oheisaktiviteetteja ja tutkimusta yhdistävä Beyond Good & Evil HD toimii yhä. Hyllis on pienisuuri maailma, jossa liikutaan vapaasti amfibioaluksella joko tutkien tai juonta seuraten. Tekemistä myös riittää. Reportterina Jade saa heti alkajaisiksi tehtävän valokuvata Hylliksen eläinkanta, mutta hoidettavaa löytyy lisäksi kilpa-ajojen, ryöstelijöiden ja erinäisten minipelien parissa. Palkinnoksi tehtävistä saadaan elintärkeitä helmiä, joilla parannellaan omaa kulkuneuvoa. Parannukset liittyvät osaksi juonitehtäviin, eikä tietyistä pisteistä pääse eteenpäin ennen kuin vehkeeseen on asennettu uutta kromia. Oheistoimintaa on ripoteltu sopivasti pitkin juonitehtäviä, joten pelaajan ei missään vaiheessa tarvitse varta vasten pysähtyä keräämään helmiä päästäkseen eteenpäin. Tapahtumapaikkoihin pystyy lisäksi aina palaamaan tarvittaessa.

Toimittajan työtä hyödynnetään olennaisesti myös tehtävissä. Vastarintaliike lähettää useimmissa tehtävänannoissaan Jaden raportoimaan kylillä liikkuvia huhuja. Käytännössä hommat etenevät ensin hiiviskelemällä kyseisiin tiloihin. Vartijoiden väistelyä ja simppeleitä ongelmia rytmitetään sopivasti toimintaosuuksilla. Aikido-kepillä varustettu Jade osaa ketjuttaa komboja, joita voi vaihdella hieman rytmittämällä. Apulaisen ollessa mukana kuvioihin tulee kehiin myös kahdenkeskiset erikoisliikkeet. Värikkäät viholliset eivät liioin poikkea toisistaan, mutta pomotaisteluissa on onneksi aina jokin pieni jippo pärjätäkseen. Mekaniikka on sujuvuudestaan huolimatta nykymittapuin aavistuksen vanhentunut.

Kuin ikääntynyt viini

Teräväpiirtosiirto tekee pelimaailmalle oikeutta. Pirteän sarjakuvamainen ilme on entistä pehmeämpi, tarkempi ja sulavampi. Seitsemän vuotta on pelialalla kuitenkin pitkä aika ja tekniset ongelmat näkyvät. Varjot leijailevat paikoin väärissä paikoissa, hahmot saattavat tippua pimeyteen ja kameran kanssa saa tapella. Tekstuurit ovat myös yksinkertaiset ja hahmot kulmikkaita, mutta suunnittelu pitää edelleen pintansa. Värikäs maailma on ilahduttavan vaihteleva. Harmaista tehdaskomplekseista huolimatta eri sävyjä hyödynnetään jatkuvasti. Suunnittelun ohella mieleen syöpyy helposti myös pelin äänimaailma. Christophe Héralin erinomaiset sävellykset vaihtelevat paikkakohtaisesti latinohenkisestä baarimusasta aina orkestraalisiin teknojumputuksiin. Dubbaus on muiden tehosteiden tapaan ensiluokkaista.

Beyond Good & Evil HD onnistuu kamppailemaan nykypelien rinnalla. Vaikka peli on kaikilta osin vanhentunut, sen kuvaama maailma on edelleen rautaa. Värikäs yleisilme, rikas juoni sekä eri genrejä sekoittava pelimekaniikka ovat osoituksia ajasta, jolloin pelien kokonaisvaltaiseen suunnitteluun käytettiin vielä aikaa.

Beyond Good & Evil HD on saatavilla Live Arcadesta 800 Microsoft-pisteellä.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi