Buzz! Master Quiz

Valloittavalla persoonallisuudellaan jättisuosion saavuttaneen visailuisäntä Buzzin nimikkopeli on ilmeisesti niin vahva brandi, että Relentless Software on päässyt kääntämään sarjansa kotialusta Playstation 2:lta sekä isompaan että pienempään muotoon. Playstation 3:lla nähty Buzz! Quiz TV esitteli verkossa toimivan moninpelin sekä rajattoman laajennettavuuden, nyt PSP:lle ilmestynyt Buzz! Master Quiz puolestaan todistaa, että tietokilpailusta voi tehdä toimivan yksinpelin.

Kutistussädekäsittely

Buzz!-sarjan tavaramerkki ja suosion tärkein syy on sen helposti lähestyttävä tietovisailuohjain. Vain viidellä erivärisellä napilla varustettu kapula istuu käteen kevyesti ja on helppo pahimmankin teknofoobikon ymmärtää. Vuoro varataan isoa punaista summerinappia painamalla ja vastaus valitaan neljästä eri vaihtoehdosta oikeata värinäppäintä napsauttamalla. TV:n kaukosäädinkin on monimutkaisempi laite.

PSP:lle hypättäessä joudutaan lisävarusteista pakosti luopumaan. Vaikka käsikonsolissa onkin pieni USB-portti, ei tarvikekassin mukana raahaaminen ole houkutteleva ajatus, ja tuskin kukaan haluaa alkaa taistella johtosotkun kanssa bussissa matkatessaan. Ohjaus on siis jouduttu suunnittelemaan PSP:n kannesta löytyvien nappuloiden mukaan, eikä tulos ole ollenkaan kamala.

Vastausvaihtoehtojahan Buzzeissa on aina ollut neljä. Nyt oikea vastaus valitaan värinäppäimen sijaan kuvionapilla. Suurin hankaluus on sen sisäistäminen, että ylhäältä lukien toinen vaihtoehto valitaan neliöllä ja kolmas ympyrällä, mutta tämä iskostuu selkäytimeen nopeasti, minkä jälkeen haasteena on enää oikean vastauksen tietäminen.

Ai ei ole kavereita, vai?

Buzz! on aina ollut pääasiassa moninpeli, yksinpelimuodot ovat olleet enemmänkin välttämätön paha kuin aito vaihtoehto. Buzz! Master Quizissa Relentless on ottanut asiakseen suunnitella oikeasti toimivan ja kiinnostavan tavan pelata yksin; liikkeessä olevalla ihmisellä kun ei ole jatkuvasti kaveria vieressä.

Yksinpeli koostuu 15 haasteen sarjasta, jotka esitetään neljänä kolmen pelin ryhmänä sekä ryhmien väleihin sijoitettuina aikahaasteina. Kilpailumuotoja on kuutta eri tyyppiä, joissa tehtävät vaihtelevat mahdollisimman nopeasta oikein vastaamisesta vähitellen tarkentuvien kuvien tunnistamiseen. Kustakin haasteesta voi saada pronssi-, hopea- tai kultamitalin. Ansaittu mitali tarkoittaa, että haaste on läpäisty. Seuraavaan ryhmään pääsee siirtymään, kun kaikki ryhmän tehtävät ja niitä seuraava aikahaaste on selvitetty.

Yksinpelin pitkäikäisyyttä lisäävät Plastation 3:n trophyjä muistuttavat palkinnot, joita voi saada esimerkiksi vastaamalla oikein kymmeneen kysymykseen peräkkäin tai suorittamalla haasteen siten, että vastaa kaikkiin esitettyihin kysymyksiin oikein ja pokkaa samalla kierroksella kultamitalin. Viidentoista palkinnon kerääminen on haasteellista ja edellyttää monin paikoin jopa tuuria. Erona PSN-trophyihin on tietysti se, että nämä tiedot eivät tallennu omaan PSN-profiiliin verkossa.

Osa haasteista on turhauttavia johtuen niiden toteuttamistavoista. Aikahaastekierroksilla kello alkaa raksuttaa jo ennen kuin koko kysymys on esitetty ja vaihtoehdot näytetty; monet katkerat kiroukset on vuodatettu sekuntiviisarin värähtäessä viimeisen kerran juuri sillä hetkellä, kun vaihtoehdot napsahtavat ruutuun. Myös vähitellen tarkentuvien kuvien kohdalla raivoa nostattavat kysymykset, joissa pyydetään arvaamaan pikselipuuron perusteella, kuinka moni kuvan kirjoista on pystyssä. Silti yksinpeli jaksaa huvittaa huomattavasti kauemmin kuin yhdessäkään aiemmassa Buzzissa.

Pane patukka kiertämään

Buzz! ei olisi Buzz, jos sitä ei pystyisi halutessaan pelaamaan myös kavereiden kanssa. Master Quizissa onkin tarjolla kolme erilaista tapaa harrastaa sosiaalista pelaamista. Kaksi moninpeleistä on tarkoitettu yhdellä PSP:llä harrastettavaksi, kolmas hyödyntää Game sharing -ominaisuutta. Game sharingissa tarvitaan vain yksi pelilevy, muut osallistujat kopioivat langattomasti isännän koneelta kevytversion Buzzista omalle laitteelleen. Näin voi neljän hengen seurue pelata yhdessä edes katsomatta toisiaan. Valitettavasti tarjolla olevana pelimuotona on pelkästään suoraviivainen vastaa-oikein-mahdollisimman-nopeasti, säädettävissä on vain kysymysten määrä ja vaikeustaso.

Samalla laitteella pelatessa taas voidaan toimia niin, että yksi pelaajista toimii visailuisäntänä. Hän esittää ruudulta lukemansa kysymykset kilpailijoille ja jakaa pisteet haluamallaan tavalla. Viimeinen – ja hauskin – vaihtoehto on antaa itsensä Buzzin hoitaa kyselypuoli ja siirtää pelivälinettä selkeästi annettujen ohjeiden mukaisesti kilpailijalta toiselle. Kierrosten aikana voi muunmuassa valita, mikä pala arvailun kohteena olevasta kuvasta esitetään kilpakumppanille tai yrittää kuluttaa aikaa juuri sopivasti, että pomminsiirtokierroksella räjähde paukahtaa seuraavan kisailijan näpeissä.

Buzz! Master Quiz on sikäli iloinen yllätys, että sarjan kääntäminen käsikonsolille olisi voinut karahtaa pahasti kiville. Nyt lopputuloksena on kuitenkin hyvin onnistunut uusi peli, joka tarjoaa yksinpelaajalle jopa enemmän kuin täysimittaiset lajitoverinsa. Moninpelikokemusta ei PSP:llä varmasti millään saada yhtä hulvattomaksi kuin mitä se voi parhaimmillaan olla isolla porukalla yhden TV:n ääressä, mutta ajantappamiseen matkan päällä se soveltuu varmasti yhtä hyvin kuin iltapäivälehtien visailupalstat.

Galleria: 

Kommentit

"Rakastettu visailujuontaja nyt helpommin seinäänheitettävässä muodossa." Tuo kyllä summaa pelin hyvin :D

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi

Pelin tiedot

Arvostelussa: 
Arvosteltu versio: 

Kiitokset arvostelukappaleesta Nordisk Filmille. Arvosteltu kopio oli englanninkielinen.