Buzz! Quiz TV

Jos Sonyn nykyisen sukupolven peleistä etsisi yhtä yhtenäistä teemaa, nousisi yhteisöllisyys helposti esille. Jo Singstar esitteli uudenlaisen tavan yhdistää pelin harrastajat toisiinsa, kun omia esityksiä tai videota ja valokuvia niistä pystyi tallentamaan pelin palvelimelle muiden ihailtaviksi. Nyt toinen Playstation 2:lta tuttu sarja, Buzz!, on käynyt läpi kasvojenkohotuksen, mutta samalla sisuskalutkin on pantu totaalisen uusiksi.

Pelkkä teräväpiirtopäivitys?

Buzz! on pelisarja, joka yhdessä Singstarien, Dance Dance Revolutionien ja EyeToy-pelien kanssa onnistui houkuttelemaan suuria massoja videopelien ääreen. Äärimmäisen helposti lähestyttävä summeriohjain yhdistettynä tv:stä tuttuun tietokilpailumekaniikkaan madalsi kynnyksen sille tasolle, että mummun rollaattorinpyörätkin kulkevat nytkähtämättä yli.

Quiz TV, Buzz-sarjan Playstation 3 -inkarnaatio, tarjoaa lajia aiemmin harrastaneille pitkälti tutun näköiset puitteet. Studio piirtyy ruudulle HD-kuvana, mutta graafisella päivityksellä ei ole Buzzissa varsinaista lisäarvoa. Valitettavasti heleä-ääninen naisavustaja Rose on vetänyt henkilöstön uudelleenjärjestelyissä lyhyen tikun, joten pelaajat joutuvat kestämään aina yhtä riemastuttavan juontajan, Buzzin, jutustelua entistä suodattamattomampana.

Kaikki pelimuodot ovat tuttuja aiemmista Buzzeista. Viimeisellä kierroksella sitä ennen kerätyt pisteet muutetaan ajaksi, joka on käytettävissä loppuottelun kysymyksiin vastaamiseen. Buzz! Megavisassa esitellyssä tyylissä positiivista on se, että kuka tahansa pystyy nousemaan voittajaksi vaikka kuinka pahasta sillasta. Tämä parantaa loppupelin kiinnostavuutta, joskin se voi turhauttaa aiemmin hyvin pärjännyttä mutta reaktioiltaan aavistuksen kilpakumppaneita hitaampaa knoppivelhoa.

Yksinpeli ei ole ollut Buzzien parasta antia, eikä se sitä ole Quiz TV:ssäkään. Pelaajalle esitetään kolmen kierroksen ajan kahdeksan kysymyksen settejä. Kysymysten aihepiirejä on viisi, ja jokainen niistä on jaettu muutamaan tarkempaan alakategoriaan. Yksinpeliä varten valitaan aihepiiri, ja kullakin kolmesta kierroksesta voi valita vaikka saman kategorian. Pisteitä saa sitä enemmän, mitä nopeammin vastaa. Vääristä vastauksista ei tietysti pisteitä tule. Lopuksi tulos kirjautuu kunniatauluun, mikäli se on riittävän kunniakas.

Peliseuraa verkossa

Buzz Quiz TV ei kuitenkaan ole vain uusi Buzz teräväpiirtokuvalla, tärkeimmät uudistukset löytyvät jostain aivan muualta. Ensimmäinen merkittävä uudistus on tietysti mahdollisuus pelata Buzzia verkossa. Sohvien taisteluksi nimetyssä pelitilassa voi hypätä joko satunnaiseen visailuun tai kutsua kavereita pelaamaan. Verkko-Buzz mahdollistaa vain yhden ohjaimen käytön yhdellä konsolilta, joten perheen voimin verkkopelaaminen on joukkuelaji.

Koska Buzzit ovat aina olleet täysin suomenkielisiä, kärsii sohvien taistelu pelaajien määrän vähäisyydestä. Verkossa pelaaminen on mahdollista vain samankielisiä vastaan, ja peliseuran löytäminen on todella hankalaa. Buzziin päivityksellä lisätyistä trophyistä osan voi saada vain verkkopeleissä menestymällä, joten toivottavasti edes joskus linjoilta löytyy päihitettäviä.

Hienoin uudistus Buzz! Quiz TV:ssä on mahdollisuus ladata lisää kysymyksiä verkosta. Näitä on saatavilla sekä maksullisina PSN-storesta, että ilmaiseksi MyBuzz-yhteisöstä. Varsinkin MyBuzz on mainio palvelu, jonne kuka tahansa voi tehdä omia kysymyspaketteja. Pakettien luominen on helppoa, ja aihepiirin voi valita vapaasti, oli se sitten suosikki-tv-sarja, harrastus tai perheen lomamatka. Kysymyksiin ei tosin voi liittää kuvia tai ääntä, ja merkkimäärä varsinkin vastauksissa on todella rajallinen. Yhteisön jäsenet ja Buzz-pelin pelaajat voivat antaa paketeille arvosanan. Lisäksi MyBuzz-sivuilla voi kommentoida kysymyspaketteja.

Hiottu suoritus

Buzz! Quiz TV on tietokilpailupeli, ja tietokilpailuna siitä on vaikea löytää parannettavaa. Kuuden aiemman pelin myötä Relentlessistä on kehittynyt asiansa osaava tiimi, joka on onnistunut hiomaan formaattinsa erittäin toimivaksi. Jotain kritisoitavaa kuitenkin on. Ensinnäkin jokainen peli on muodoltaan samanlainen: peliosiot seuraavat toistaan aina samassa järjestyksessä ja finaalissa nopein voittaa. Vähintään finaalimuoto olisi hyvä voida valita, sillä jotkut mielellään keräisivät pisteitä viimeiseen kierrokseen asti.

Verkko-ominaisuudet ovat lisänneet yksinpeliin jonkin verran mielenkiintoa. Kun omaa parasta suoritusta voi verrata kavereiden pistesaaliiseen, on pieni kilpailuhenki jatkuvasti päällä. Tosin huipputuloksen voi saavuttaa hieromalla yhden aihepiirin yhtä kategoriaa niin kauan, että vastaukset tulevat selkäytimestä. Samalla tulisi kerättyä pari trophyakin.

Buzz! Quiz TV on siinä mielessä ainutlaatuinen peli, että sitä uskaltaa suositella käytännössä kenelle tahansa Playstation 3:n omistajalle, jolla on ystäviä tai perhettä. Tietokilpailut ovat helposti lähestyttäviä, ja Buzz on bilepelinä ehdottoman hauskaa tavaraa. MyBuzz-yhteisö ja epäilemättä tasaisen tappavaan tahtiin ilmestyvät lisäkysymyspaketit pitävät huolen siitä, että sisältö ei pääse kulumaan loppuun.

Galleria: 

Kommentit

Itseäni jäi harmittamaan pelimuotojen vähyys (ei perjaatteessa tarvetta lisätä, mutta vaihtelu virkistää) ja lisäksi pienet hahmo-määrät sekä se etteivät hahmot reagoi Buzzin morkkauksiin jne..

Huomatkaa jryi-kuvatekstit. Pakko katsoa! :)

Voiko tässä valita eri kieliä vai onko tämä vain suomeksi? Lähinnä englanti ja tanska kiinnostaa.

Kielen voi valita muuttamalla koko järjestelmän kieltä.

Parhaimpia Bile-pelejä

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi