Captain Toad: Treasure Tracker

Vaikka sympaattinen Toad on tuttu näky lukuisista Nintendon peleistä, tyytyy herra yleensä kiltisti sivurooliin Marion taustajoukoissa. Captain Toad: Treasure Tracker nostaa sienipään vihdoin parrasvaloihin nimikkoteoksessaan. Alun perin Super Mario 3D Worldin minipelinä lanseerattua ideaa jalostetaan nyt kattamaan kokonaisen levyjulkaisun verran sisältöä. Pikkusievää ongelmanratkontaa satunnaisiin vauhdikkaampiin kohtauksiin yhdistelevä seikkailu tarjoaakin kosolti hupia. Pelattavakaan ei onneksi lopu niin lyhyeen kuin alle parin tunnin jälkeen nähdyt lopputekstit antavat ensin ymmärtää.

Maailma näpeissä

Treasure Trackerin kompaktien kenttien läpäisyyn riittää yksinkertaisimmillaan maalissa lymyilevän tähden kerääminen, mikä oikeuttaa etenemään seuraavaan sokkeloon. Kolmiulotteisiin dioraamoihin on kuitenkin piilotettu useita salaisuuksia ja kerättävää pikkukrääsää, joten todellinen tutkijaluonne ei voi jättää yhtään nurkkausta koluamatta. Vapaasti pyöriteltävällä kameralla kikkailemalla näennäisen suoraviivaisista kentistä paljastuu nopeasti uusia reittejä ihmeteltäväksi. Kuvakulmaa joutuukin hienosäätämään käytännössä jatkuvasti kaikkien kätköjen löytämiseksi.

Aisteja hämäävän näkymän ohella pelaajan päänuppia koetellaan lukuisilla muilla konsteilla, kuten ansoilla, liikuteltavilla tasoilla sekä erilaisilla painonapeilla. Mario-peleistä tuttu viholliskatras hankaloittaa osaltaan etenemistä. Yksinkertaisiltakin vaikuttavat esteet saattavat aiheuttaa yllättävän paljon harmia, sillä Toad ei varsinaisesti juhli ketteryydellään. Hitaasti löntystelevä sankari ei osaa esimerkiksi hypätä, joten ilkimysten ohittamiseen täytyy käyttää lihasten sijaan aivonystyröitä. Toisinaan avuksi annetaan sentään kaivuuhakku, joka tuhoaa tieltään niin vihulaiset kuin heikoimmat herkkuja sisäänsä kätkevät kiviseinätkin.

Minipelinä startanneen puzzleilun ympärille rakennettu itsenäinen seikkailu kuulosti etukäteen lähinnä kehnolta rahastusyritykseltä. Onneksi totuus on tarua ihmeellisempää. Captain Toad: Treasure Trackerin parissa viihtyy helposti illan jos toisenkin, sillä niin kenttien kuin pulmien suunnitteluun on selkeästi nähty vaivaa. Lopputekstit pamahtivat ensimmäisen kerran ruudulle jo vajaan parin tunnin ja alle 20 kentän jälkeen, mutta todellisuudessa tässä vaiheessa peli vasta kunnolla alkaa. Välipysähdyksen jälkeen avautuvat haastavammat dioraamat tarjoavat nimittäin selkeästi reilummin purentavastusta. Silti varsinaista turhautumista tai kyllästymistä ei yhteensä 70 sokkelon aikana pääse syntymään käytännössä lainkaan.

Tiukalla rutiinilla

Teknisesti Treasure Tracker edustaa ehtaa Nintendo-laatua. Reipas värien käyttö yhdistettynä huoliteltuun ja pirteän selkeään yleisilmeeseen ihastuttaa välittömästi. Seikkaillessa tulee väkisin hyvälle tuulelle hauskoja yksityiskohtia ja toimivia animaatioita katsellessaan. Ohjaus vaatii hieman totuttelua kameran säätämisen osalta. Kuvakulmaa voi kaitsea Gamepadin liiketunnistuksen avulla, mutta oikea tatti suoriutuu kyseisestä tehtävästä huomattavasti jämäkämmin ja tarkemmin. Toisinaan eteen sattuu tilanteita, jolloin turhan verkkaisesti paikkaa vaihtava kameramies ei yksinkertaisesti pysy menossa mukana. Pelin tempo on kuitenkin suurimman osan ajasta melko rauhallinen, että merkittävästä ongelmasta ei voi puhua. Vaikka Gamepadin kosketusnäyttöä käytetään toisinaan puzzleissa kevyesti hyväksi, mitään suuria innovaatioita ei kannata sillä saralla odottaa.

Alle 40 euron budjettihintaisena julkaisuna myytävä Captain Toad: Treasure Tracker on passeli lisä Wii U -omistajan pelihyllyyn, mikäli kevyt pulmanratkonta vähänkään kiehtoo. Nintendon vakionaamoihin lukeutuvan kansikuvapojan ei kannata antaa liiaksi hämätä, sillä kyseessä on mukavan raikas tuulahdus ainaisten tasoloikkien joukkoon.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi