de Blob

Paha INKT Corporation valloittaa värikkään ja iloisen Kromikaupungin, varastaa sen värit, tuo tilalle myrkyllistä mustetta ja pakottaa asukkaat orjiksi synkän maailmansa palvelukseen. Onneksi paksun pallukan, de Blobin johtama kapinallisryhmä nousee vastarintaan ja palauttaa kaupungin entiseen loistoonsa.

Alankomaista ja Australiasta kajahtaa

Alankomaissa sijaitsevan Utrechtin taidekoulun ja yliopiston oppilaat kehittivät pari vuotta sitten de Blob (englanniksi The Blob) -nimisen pelin Windowsille, jossa kummallisen näköinen ja omituisesti ääntelevä pyöreä möykky väritti harmaata kaupunkia uusiksi. THQ:n omistama australialainen Blue Tongue -pelistudio sai idean haltuunsa ja muokkasi siitä Wiille uuden näkemyksensä. Blue Tonguen värihoito on vienyt de Blobia vain parempaan suuntaan ja lopputuloksena onkin tämän hetken parhaimpia Wii-pelejä.

Alkuperäisen pelin perusidea on säilynyt, joten suuri osa pelaamisesta kuluu kaupungin maalaamiseen heittämällä Blob vasten rakennuksia, esineitä ja ympäristöä. Tasohyppelyn lisäksi jokaisessa kymmenessä kentässä on erilaisia, aikarajoituksella varustettuja haasteita, jotka ovat käytännössä väreihin liittyviä pulmatehtäviä. Kentissä avautuu uusia alueita, kun pelaaja on maalannut tarpeeksi ympäristöä tai suorittanut haasteita onnistuneesti. Arvosteluun päätyneen pelilevyn valikoissa ei ollut kotimaan kieltä valittavana, mutta lokalisoitu versiokin on Pohjolaan päätynyt.

Kun kymmenen kenttää on läpäisty, ovat ne pelattavissa uudelleen Free Paint -tilassa. Tällöin häiritsemästä poistuvat viholliset, haasteet ja aikarajoitus. Enintään neljän pelaajan moninpeli onnistuu Blob Party -tilassa, joka tarjoaa kolme erilaista pelitapaa. Point Match -pelissä pyritään maalamaan valittua kenttää mahdollisimman paljon ja varastamaan toisen pisteitä maalaamalla kaverin roiskimien värien päälle. Blob on the Runissa vain yksi Blob voi maalata kerrallaan, mutta värittämismahdollisuus voidaan anastaa hyppäämällä raivokkaasti kaverin Blobin päälle. Blob Racen tarkoituksena on maalata välkkyvät rakennukset oikeilla väreillä ennen kaveria.

Kuunnellaan värejä

de Blobin grafiikka on ehdottomasti Wiin parhaimmasta päästä. Tämän lisäksi se pärjää tyyliltään missä tahansa vertailussa, aina tyylikkäitä ja hilpeitä välianimaatioita myöten. Räväkkään kauneuden ohella ruudunpäivitys ei kärsi missään vaiheessa, vaan Blob singahtelee kadulta seinille ja seiniltä katoille ilahduttavan sulavasti. Pääosin mainiosti toimivan kameran kanssa saattaa tulla joskus pieniä ongelmia, mutta ei onneksi mainittavasti. Kameran kuvakulmaan voidaan toki itse vaikuttaa, mutta yleisesti ottaen manuaalista säätämistä ei tarvitse.

Tajuntaa laajentaa vetävän groovy soundtrack, josta löytyy kaikuja funkin lisäksi soulista ja skasta. Hienoin yksityiskohta juurevassa musiikissa on sen käyttäytyminen pelin tapahtumia kohtaan. Esimerkiksi kenttien alussa musiikki myötäilee Blobin hyppyjä, kun tämä maalailee ympäristöä tai murskaa väripanoksia.

Kapulasta värivallankumouksen työkalu

Pelattavuuden osalta Blobin hyppäämiselle ohjelmoitu Wiimoten ylöspäin heilautus toimii pienen totuttelun jälkeen luontevasti. Pahojen INKT-sotilaiden, mustetykkien ja väripanosten murskaus tapahtuu päinvastaisella liikkeellä (samanaikaisesti Z-nappi pohjaan painettuna). Blob liikkuu eri suuntiin luonnollisesti tatilla. Väärään suuntaan loikkimisia saattaa esiintyä pelaajan hätäillessä ja viuhtoessa kapulaa liiankin innokkaasti. Kärsivällisesti etenemällä peli sujuu jouhevasti, vaikkakin aikarajoitus nostaa joskus verenpainetta. Liikkeentunnistusta käytetään hyppäyksissä ja iskuissa, mutta myös muutamissa haasteissa. Tällöinkin Wiimoten vatkaukselle on tuotu musiikin avulla lisää hauskuutta, kun tamburiinin tai marakassin ääni antaa tahtia musiikille.

Vauhtiin päästyään de Blob koukuttaa pelaajan väri-iloittelullaan, mutkattomalla pelattavuudellaan ja helpohkolla vaikeustasollaan. Toisaalta taas peliä ei ole mahdollista tallentaa kesken kentän: se pitää läpäistä kokonaan, ellei halua aloittaa kenttää alusta asti. Pelattavaa riittää pitkäksi aikaa, sillä tarinatilan loputtua matkan varrelle on jäänyt paljon kerättävää ja maalattavaa.

de Blob on kokonaisuutena tämän vuoden ilahduttavimmista tapauksista, jossa kaikki osa-alueet on toteutettu mallikkaasti. Se on tunnelmaltaan ja ajatuksiltaan jopa kevyen anarkistinen, eikä Blue Tongue epäröi viitata pelin kaikenikäisille sopivassa sisällössään Natsi-Saksaan, jota INKT Corporation koppalakeillaan ja marsseillaan muistuttaa. Omaperäiset, hauskat ja värikkäät pelit ovat Wiin suola, kunhan ne tehdään huolellisesti ja alustaa ajatellen. de Blob näyttää esimerkkiä muille kolmannen osapuolen julkaisijoille, mutta yhtä lailla myös Nintendolle.

de Blob ei rokkaa. de Blob groovaa.

Galleria: 

Kommentit

No lol. Ei tod ole viiden tähden arvoinen. 1) liian itseään toistava tehtävärakenne, 2) kokonaisuudessaankin itseään toistava 3) paskaakin paskempi kamera, joka hankaloittaa tilanteita usein 4) kontrollit ovat liian kömpelöt tietyissä tilanteissa ja 5) tämä ei ole totta:

"Pelattavuuden osalta Blobin hyppäämiselle ohjelmoitu Wiimoten ylöspäin heilautus toimii pienen totuttelun jälkeen luontevasti. "

Hyppääminen ei tod. ole luontevaa. Liian usein deBlob ei hyppää, etenkin jos yrittää hypätä liian aikaisin edellisen hypyn jälkeen. Tämän lisäksi de Blob tarrautuu ärsyttävästi reunoihin (silloinkin kun ei halua, suorastaan magneetin tavoin) ja silloinkin saa usein kamppailla hyppäämisen kanssa.

Ei siinä deBlob on ihan hyvä peli, mutta se miellyttää lähinnä Jet Set Radiomaisen letkeän meininkinsä takia, ei hiotun kokonaisuuden, erinomaisen kenttäsuunnittelun, tehtäväsuunnittelun tai mahtavaakin mahtavampien kontrollien takia. Ja siksi se ei myöskään ansaitse viittä tähteä. 3,5 tai 4 enintään.

Vähän kriittisyyttä lisää, hei.

Itse olen arvostelun kanssa melko samaa mieltä. Yksi tämän vuoden parhaista peleistä. Oikeastaan ainoa miinus on liian pitkät kentät tai enemmänkin välitallenuksen puute.

En tiedä miksei muokkaustoiminto nyt toimi millään selaimella mitä koitin, mutta laitetaan sitten toiseen viestiin.

Eli en minäkään välttämättä aivan viittä olisi antanut. Sen verran kriittinen kuitenkin olen. Silti ymmärrän arvosanan erittäin hyvin. Omaperäinen ja hauska peli, jossa ei vikaa juuri ole.

Ohjauskin toimii toisin kuin edellisessä viestissä väitettiin ja siinä mainitut ongelmat ovatkin juuri alkutaipaleen ongelmia. Totuttuaan kontrolleihin niistä pääsee kutakuinkin eroon. Hyppy toimi aina kun sen tekee. Pitää vain tajuta katsoa, että hahmo ei ole ilmassa kun sitä yrittää tehdä. Ei kai se silloin voi onnistua. Pintoihin tarttumisestakin pääsee eroon painamalla B:tä.

Seison tähtien takana. Aluksi olin vähäisemmän pistemäärän kannalla, mutta koska de Blob koukutti täysin ja yöt venähtivät turhankin pitkiksi, ei ollut muuta mahdollisuutta. Fiilis ratkaisi. Vuoden tapauksia.

Hätäilemällä se ohjaus ainakin itsellä tökki, kuten mainitsin.

Kyllä tämä minunkin mielestäni ansaitsee kiitettävän arvosanan.

Itse en ole tokaa kenttää vielä jaksanut läpäistä, vaikka peli on ollut hyllyssä jo kuukauden. Kannattaisiko?

Kyllä se vaan paranee, mitä pidemmälle pääsee. Pienet yksityiskohdat ja variaatiot auttavat, vaikka kentät päällisin puolin vaikuttavat toistolta.

Mutta jos on toista mieltä, sekin on sallittua. Gamerankingiin vain kommenttia ja omia tähtiä, kaikilla meillä on oma mielipide ja se oma mielipide on oikea.

Kuten myös allekirjoittaneen.

Itsekkin olen tätä peliä harkinnut. Ja täytyy muistaa että nyt kun tähdet ovat käytössä, on skaalakin suppeampi. Eli toisin sanoen, se peli joka ennen ansaitsisi arvosanaksi 9 on nykyään 5 tähden peli. Jotta sillein. Hyvin on arvostelussa perusteltu tähtien määrä, ja kieltämättä hyviä arvosanoja peli on napsinut myös ympäri maailmaa eri pelimedioissa.

Täytyyhän tämä joskus kokea :)

Vaikka GDAA-palkinnot jaettiinkin pelin (tai Wii-version) kotimaassa, niin hienosti De Blob niitti palkintoja muutama viikko sitten:

http://www.developmag.com/news/30868/De-Blob-dominates-Australian-develo...

"The THQ-published Wii-exclusive title took home the prizes for best console title, best gameplay, best audio, best graphics and the GDAA's game of the year award."

"de Blob tarrautuu ärsyttävästi reunoihin"

Tämä tuntuu hyvältä pelilliseltä ominaisuudelta ja sopii de Blobin luonteeseen. Pelissä hypitään paljon ja esim. seinien kautta loikkimalla voi säästää aikaa, ja möykyn joustava reunanylitys auttaa hahmottamaan tilanteita.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi