Dead Nation, Housemarque

Dead Nation: Apocalypse Edition

Jo viimeiset pari vuotta kiihtyvää inflaatiota kokeneet zombit nousevat jälleen kerran haudoistaan. Tällä kertaa tavoitteena on ihmislihan nauttimisen lisäksi myös Playstation 4:n julkaisun jälkeisen pelityhjiön täydentäminen. Kyseessä on tietenkin suomalaisen Housemarquen Dead Nation, jonka käännöksestä vastaa brittiläinen Climax Studios. Apocalypse Edition -nimellä varustettu paketti sisältää alkuperäisen pelin ohella kaikki ladattavat lisukkeet, mutta muutoin uudistukset ovat melko vähissä.

Haudasta nousseet

Dead Nation: Apocalypse Edition on videopelaamista puhtaimmillaan. Ylhäältä päin kuvatun räimeen ideana on rientää tallennuspisteestä toiselle ja tappaa samalla niin monta epäkuollutta kuin mahdollista. Konsepti ei ole erityisen monipuolinen, saatikka omaperäinen, mutta sitäkin hauskempi. Kahteen analogitattiin perustuva ohjaus muuttuu muutamassa hetkessä intuitiiviseksi toiminnaksi, joka varmistaa tyydyttävät väkivallanpurkaukset kymmenpäisiä vihollisjoukkoja kohtaan.

Juoni käynnistyy simppelinä selviytymistaisteluna, joka vähitellen kasvaa kohti tärkeämpiä tavoitteita. Kieli poskessa toteutettu draama herättää lähinnä kysymyksiä tarinan tarpeellisuudesta tällaisessa tuotoksessa. Onneksi välivideot voi ohittaa napin painalluksella, ettei räiskintä liikoja keskeydy. Hällä väliä -tason kertomusta voi seurata joko miehisissä tai naisellisissa saappaissa, mutta sukupuolen valinta ei tuo itse pelattavuuteen pienintäkään vaihtelua.

Kentät ovat putkimaisia näkymiä zombi-invaasion runtelemista kaduista, puistoista sekä rakennuksista. Tarkistuspisteiden välissä vastaan marssii lukemattomia vihollislaumoja, joiden tappaminen kasvattaa aseisiin ja ammuksiin tuhlattavia rahavaroja sekä pistekertoimia. Vastukset vaihtelevat rivikuolleista kovempiin örveltäjiin, jotka kestävät enemmän vahinkoa ja osaavat yksilöllisiä temppuja, kuten kutsua lisäjoukkoja. Tallennuspisteissä sijaitsevissa kaupoissa voi päivittää joko käytössä olevia tykkejä tai ostaa uusia. Haarniskan osia puolestaan metsästetään ympäri tasoja piilotetuista arkuista. Suojavarustuksia kasatessa pääsee vaikuttamaan niin hahmon kestävyyteen kuin liikkuvuuteenkin.

Pahimmissa paikoissa pelkkä silmitön räiskintä ei välttämättä ole kaikkein voitokkain ratkaisu. Vaikka Dead Nation ei olekaan mikään taktikoinnin riemujuhla, harkitsematon eteneminen saattaa johtaa keskelle raivopäistä laumaa, joka suolistaa sankarin säälimättä. Tärkeää onkin oppia eri aseiden hyödyt tilanteista riippuen. Haulikko on tehokas lähietäisyydeltä, kun taas konepistooli harventaa joukkovoimaan luottavat mätäpäät. Apunaan voi käyttää myös ympäristöä: auton varashälytin vetää epäkuolleet puoleensa, minkä jälkeen koslan pystyy räjäyttämään parilla luodilla.

Hylätyt kadut, tuhotut puistot

Dead Nation: Apocalypse Edition ei ota suurta visuaalista askelta uudella sukupolvella. Graafiset erot PS3-versioon ovat sen verran pieniä, ettei niihin osaa juuri edes kiinnittää huomiota. Ei peli mitenkään erityisen ruma ole, mutta siltä vain olisi odottanut hieman enemmän. Liekö syynä ollut kiire vai laiskuus, mutta mukaan on eksynyt muutama kiusallinen bugi, jotka häiritsevät kokonaisuutta. Pahin vastaan tullut koodivirhe muutti kokemuksen hetkittäin tahmaavaksi diaesitykseksi, vaikka vihollisia ei juuri ruudulla näkynyt. Päivitys onneksi torjui pahimmat tuholaiset.

Road to Devastation -lisäsisällön lisäksi Apocalypse Editionin suurin bonus on Broadcast+ -ominaisuus, jonka avulla zombi-intoilijat kautta maailman voivat seurata pelaajan edesottamuksia. Lisäyksen nerokkuus piilee siinä, että katsojat saavat osallistua tapahtumiin joko helpottamalla sankarin elämää erilaisten hyödykkeiden muodossa tai tehdä kokemuksesta entistä helvetillisempää selviytymistä lisäämällä vihollisaaltoja. Broadcast+ tuo varmasti lisähaastetta räiskijöille, joita peruspelin vaikeustasot eivät enää säväytä.

Vaikka Dead Nation toimii sopivana annoksina yksinkin, kokemus täydellistyy vasta yhteistyönä. Mainio kaksinpeli onnistuu niin samalta sohvalta kuin verkon välityksellä. Kilpailuhenkisiä survivalisteja miellyttänee mahdollisuus omien tulosten vertailuun kansainvälisesti, mikä näyttää toimivan viimein sujuvasti päivityksen ansiosta.

Joka kuolleisiin kurkottaa

Dead Nation: Apocalypse Edition on pikkukivaa räiskintäviihdettä, joka toimii parhaiten lyhyinä sessioina, mutta onnistuu toisinaan imemään mukaansa pidemmäksikin aikaa. Valitettavasti peli alkaa toistaa itseään viimeistään loppupuolella, mikä taas ei rohkaise lisäsisällön aloittamista heti perään. Kaiken lisäksi käännöstyöstä huokuu puolihuolimattomuus, vaikka ongelmia on jo paikkailtu päivityksen muodossa. Jos Dead Nation on koettu aiemmin PS3:lla, kannattaa harkita tuovatko vähäiset uudet ominaisuudet tarpeeksi, että siitä viitsisi maksaa uudestaan - Playstation Plus -jäsenille paketti on tosin ilmainen kaikkine herkkuineen.

Galleria: 

Kommentit

Co-op läpäisty kolmesti ja tarina yksin kerran, mutta kyllästyminen ei ole lähimaillakaan. Huikea julkaisu, joka jokaisen tulisi kokea. Etenkin vaikeusastetta vääntämällä pakokauhun ja paniikin yhteistyö tekee paketista pakko-ostoksen.

Pari zombieta on bugittanut johonkin seinään kiinni, mutta puhutaan murto-osasta ~55k kuolleen elävän kuolleen joukossa.

Yksinpelinä 3/5 on passeli, mutta co-opina en epäröisi latoa täysiä pisteitä eetteriin.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi