Donkey Kong Country Returns 3D

Noin kaksi ja puoli vuotta sitten Retro Studios teki konsolipelihistoriaa elvyttämällä legendaarisen Donkey Kong Country -pelisarjan. Nintendo katsoi teksasilaiskehittäjän onnistuneen tehtävässään niin hyvin, että gorillan seikkailut päätettiin kääntää 3DS:lle. Perinteitä kunnioittaen Retron näkemys banaanijahdista oli vaikeustasoltaan armoton nykypeleihin verrattuna, joten porttaukseen on sisällytetty etenemistä helpottavia elementtejä. Kestääkö karvanaaman charmi vielä tänä päivänä vai onko banaaninkuoreen liukastuminen väistämätöntä?

Viettelysten saari

Viidakosta kuuluu kummia, kun mystisen Tiki Tak -heimon jäsenet hypnotisoivat paratiisisaaren eläinkunnan vihamielisiksi putkiaivoiksi. Donkey Kong ei moiseen hömpötykseen lankea, mutta ennen kuin gorilla ehtii kissaa sanoa, ovat pirulaiset varastaneet kaikki banaanitkin. Ainoa ratkaisu on lähteä vorojen perään, loikkien läpi kahdeksaan maailmaan sijoittuvien vaihtelevien tasojen. Kiperät reitit kulkevat halki viidakon, rantojen, kaivosten ja uhkaavan tulivuoren. Viholliset vaihtelevat ympäristöjen mukaan, mikä tekee paikoin hyvin nerokkaista kentistä entistä monipuolisempia kokonaisuuksia.

Ulkoisesti Donkey Kong Country Returns 3D on varsin uskollinen käännös. Grafiikkaa ei ole tarvinnut karsia ja välianimaatiot näyttävät komeilta. Ulkoasu ei kuitenkaan selviä syynistä täysin puhtain paperein, nimittäin ruudunpäivitys tökkii paikoitellen. Mistään suuresta ongelmasta ei toki ole kyse, mutta Wii-version tasaista sulavuutta ei saavuteta. 3D-efekti sopii peliin hienosti, sillä välillä apinakaksikko siirtyy loikkimaan taustalla näkyville tasanteille. Toiminnan siirtyessä taka-alalle ruudun tihrustaminen rasittaa silmiä, mutta ongelma johtuu lähinnä näytön pienuudesta. Muuten syvyysvaikutelma toimii hyvin eikä sumenna kuvaa edes täydellä asetuksella.

Reilua peliä

Pelimekaniikka on puhdasta tasohyppelyä monipuolisella liikevalikoimalla. Donkey Kong osaa loikata, kieriä, tampata maata ja puhaltaa. Kentät ovat täynnä vaarallisia tilanteita ja kaikenlaista kerättävää, kuten kolikoita, lisäelämiä antavia banaaneja ja K, O, N, G -kirjaimia. Apuna sankarilla on Diddy Kong, jonka rakettireppu helpottaa hyppimistä huomattavasti. Vaikka ohjattavuudessa ei sinänsä ole moittimista, Wii-versio tuntuu luontevammalta. Parivaljakkoa voi käskyttää myös yhteistyössä lähiverkon kautta.

Sisällön puolesta Donkey Kong Country Returns 3D ei täysin ole suora käännös: Haasteeseen tarttuville on avattavana muutama uusi kenttä, jotka ovat ehkäpä pelin vaikeimpia. Muihin uudistuksiin kuuluu pelitila, jossa elinvoimaa on kahden sydämen sijasta kolme. Aremmat pelaajat voivat myös ostaa kaupoista enemmän helpottavia tavaroita kuin normaalitilaa tahkoavat kovanahat. Näitä ominaisuuksia lukuun ottamatta seikkailua ei juuri ole helpotettu. Vaikka yrittämään joutuukin, suoranaiseen epäreiluuteen ei onneksi sorruta missään vaiheessa.

On se vaan hyvä

Rohkeasti haasteeseen vastannut Monster Games on tehnyt laadukasta työtä, sillä mystisen banaanivarkaan perään syöksyvä Donkey Kong on elämänsä kunnossa. Ehtaa Nintendo-laatua edustava loikinta on pienine vikoineenkin erinomainen käännös klassikkostatusta tavoittelevasta pelistä. Wii-veteraaneille uutta sisältöä on melko niukasti, mutta ensikertalaisille tekemistä riittää roppakaupalla. Jos kaipaat railakasta kesäpelattavaa 3DS:lle, ei muuta kuin kipin kapin kauppaan. Mutta muista varoa banaaninkuoria!

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi