From Dust (XBLA)

Pelialalla poikkeuksellisen tunnettu ranskalainen Éric Chahi piirtyi pelaajien ja kriitikoiden mieleen vuonna 1991 tekemällään Another World -seikkailulla. Uniikilla tavalla elokuvamaisuutta hyödyntänyttä tasoloikkaa seurasi vuonna 1998 tuotantovaikeuksista kärsinyt Heart of Darkness, jonka jälkeen miehen seuraavaa peliä saatiin odottaa yli kymmenen vuotta.

Jumalan kämmenellä

Klassisen Populous-sarjan henkiseksi jatkajaksi tituleeratussa From Dustissa leikitään jumalolennolla. Alkukantaisen heimon suojelijana pelaaja saa ohjaksiinsa Henkäyksen. Pallomainen olio pystyy alkuun vain imemään ja levittämään elementtejä haluamallaan tavalla, mutta heimon asuttaessa tienoota laajemmalti myös Henkäyksen avut paranevat. Pelkän maansiirron ohella pelaaja pystyy muun muassa kuivattamaan maata, hyytelöittämään vettä tai imemään materiaa tyhjyyteen. Kasvavien voimiensa avulla pelaaja joutuu taistelemaan vaihtelevia luonnonelementtejä vastaan johdattaessaan suojeltavia heimolaisia kohti esi-isiensä perintöä.

From Dust on nopeatempoinen ongelmanratkontapeli, jossa käännettävien vipujen ja työnnettävien laatikoiden sijaan pelaaja pyrkii päihittämään heimoa uhkaavat luonnonvoimat. Maa, vesi ja tuli muodostavat pelin tärkeimmät elementit, joiden ympärille kentät on rakennettu. Yksinkertaisimmillaan From Dust asettaa pelaajan rakentamaan sillan hiekasta kahden saaren välille, mutta mitä pidemmäksi peli etenee sitä tuhovoimaisemmaksi luonto äityy. Viimeisissä kentissä pelaaja joutuu suojelemaan heimoa niin samanaikaisesti alueen peittäviltä tsunameilta kuin kaiken tieltään polttavilta tulivuorenpurkauksilta.

Kasvava uhka tuodaan peliin maltillisesti. Alkupään kentät esittelevät vuorollaan aina yhden uuden asian maailmasta ja pelimekaniikasta. Omien voimiensa lisäksi pelaaja oppii tuli- ja vesipuiden merkityksen, laavavirran kulun muutoksesta syntyvän hyödyn ja kyliä suojelevien toteemienkin tärkeyden. Asteittainen oppimiskäyrä on juuri sopiva, sillä pelin viimeisten kenttien hektisyys vaatii salojen iskostumisen selkäytimeen. Alkuun mahdottomilta tuntuvien tehtävien kiertokulku käy selväksi muutamien yrityksien jälkeen. Varsinaisesta vaikeudesta ei From Dustin kohdalla voi siis puhua, sillä pelin läpäisee valitettavan nopeasti. Vapaan temmellyskentän puute nakertaa pitkäikäisyyttä, joskin tarinan aikana avattavat haastetilat auttavat hivenen.

Luonnon armoton kauneus

Chahin vuosituhanteen vaihteen kiinnostus vulkanologiaa kohtaan herätti pelisuunnittelijassa ihailua ja kauhua luontoa kohtaan. Tästä ambivalenssista syntyi From Dust, jonka fysiikan mallinnuksessa on pyritty mahdollisimman luonnolliseen, joskin reilusti nopeutettuun tilaan. Pelin fysiikkamoottori antaakin parastaan luodessaan miniatyyrimäisen maailman. Vuoristosta lähtevä joki virtaa luonnonlakeja noudattaen kohti alajuoksua. Kasattaessa tarpeeksi hiekkaa joen tielle, se ensin patoutuu ja vaihtaa lopulta suuntaa, ellei hiekkavalli anna sitä ennen periksi. Samoja lakeja noudattavat myös muut elementit.

Pelimoottori loihtii paitsi aidonoloisen myös visuaalisesti kauniin luontosimulaation. Oikeasta maailmasta inspiraatiota hakeneet kentät ovat näyttäviä, ja ne vaihtelevat yksittäisistä saarista valtaviin aavikoihin ja jopa tulivuoren sisälle. Isometrisestä kuvakulmasta kuvattu From Dust noudattelee paletissaan luonnon sävyjä mutta näyttää silti erittäin värikkäältä. Äänimaailma seuraa luonnollisuudessa pelin visuaalista antia. Tulivuorenpurkaukset ja vedenpaisumukset kuulostavat juuri niin massiivisilta kuin niiden kuvittelisikin kuuluvan. Heimon ääninäyttelyyn ja primitiiviseen musiikkiin on haettu vaikutteita afrikkalaisilta ja uusiguinealaisilta alkuperäisasukkailta.

Konsoliohjaus tuo omat haasteensa. Rauhallinen näpertely sujuu ongelmitta. Ohjaus on riittävän toimiva ja yksinkertainen. Mitä hektisemmäksi ja tarkkuutta vaativammaksi meno yltyy, sitä suuremmaksi virhemarginaali nousee. Tulipuiden kitkeminen kasvillisuuden keskeltä tai laavavirran jäähdyttäminen kivimuuriksi johtaa usein katastrofaalisiin seurauksiin, jotka olisi ollut estettävissä tarkemmalla ohjauksella. Nopeutta vaativat sammutustyöt kärsivät myös tattien hitaudesta. Kameran suhteen ei onneksi ole ongelmia, ellei verkkaista liikehdintää miellä sellaiseksi.

From Dust on miellyttävä paluu jumalgenreen. Visuaalisesti kaunis ja fysiikaltaan erinomainen luontosimulaatio on parhaimmillaan huikea mutta valitettavan lyhyt kokemus. Pelin hektinen ilmapiiri nakertaa myös hivenen nautinnosta. Edes mahdollisuus rauhaisaan temmellykseen olisi ollut valtava lisä.

From Dust on saatavilla Live Arcadesta 1200 Microsoft-pisteellä.

Galleria: 

Kommentit

Viimeinen kenttähän on nimnomn tälläinen rauhallinen hiekkalaatikko. Sielllä saa toteuttaa vapaasti itseään kaikessa rauhassa. Sammutustyöt sujuvat mielestäni kohtuu helposti poista maata/lisää maata -kombolla. Heimolaisten typeryys seikkaillessa kohti seuraavaa kohdetta niiden jäädessä jumiin ja reittien vaihto täysin absurdeihin raastoi välillä hermoja kyllä..

Viimeisestä kentästä puuttuu kuitenkin tarkoitus. Ok, tämä on kaikkein hiekkalaatikoin mahdollinen hiekkalaatikko, mutta mitä ajatuksellani hain oli se, että pelin kentät eivät olisi olleet niin sekunnin tarkkaan nysväykseen sidottuja (no, siihen pisteeseen saakka kun kyliin sai toteemit ainakin), vaan rauhallisesti etenevää nautintoa. Ja ikä ja terveyshän siinä menee, että vimosen kentän järvestä nostaa jotain aiempien kenttien kaltaista pystyyn! :D

Eipä muuten noussut kertaakaan mieleen, että tulta voisi sammuttaa myös hiekan avulla. Kaikkea sitä. Omalla kohdallani ohjaus ei oikeastaan kertaakaan johtanut fataalisiin epäonnistumisiin, mutta huomattavasti tarkempikin ohjaus olisi ollut mieluisa ja tuntuvasti parempi vaihtoehto. Hyvä huomio tuo kyläläisten reitinhaku, jonka allekirjoitan täysin. Onneksi näiden kuolemasta ei liiemmin sakoteta.

Miksei tähän voitu tehdä omaa heikkalaatikkomoodia, jossa olisi saanut vain muovata ympäristöä haluamakseen ja satunnaisesti voisi tapahtua joitakin luonnonmullistuksia... Mutta vaikuttaa silti ihan kelpo peliltä. Laitetaan harkintaan (riippuu vahvasti hinnasta).

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi