EA Sports Active 2

Wiille yksinoikeudella julkaistu EA Sports Active saa More Workouts -lisälevyn jälkeen virallisen jatko-osan multiplattarin muodossa. Aiemmin pelkällä vastusnauhalla varustettu peli on uudistunut tervetulleella tavalla sekä tuoreiden harjoitteiden että mukana tulevien liikkeentunnistussensoreiden myötä. Käteen asetettava sensori toimii lisäksi sykemittarina. EA Sports Active 2 on Nintendon konsolille pitkästä aikaa täysiverinen kuntoilutuotos, joka innostaa oikeasti hikoilemaan omassa olohuoneessa. Lähestyvä joulu saattaa olla kannustimena, mutta ei puututa nyt siihen liikaa.

Personal trainerin avulla kalorit kuriin

Hahmon ja henkilökohtaisen profiilin luomisen jälkeen päästään asettamaan kuntoilutavoitteet. Valmiiden kuntoiluohjelmien lisäksi alussa valittu personal trainer ("Niki" tai "Devon") muokkaa tarvittaessa pelaajalle sopivan henkilökohtaisen hikijumppakokoelman. Vaikka pelaajan ikää ja painoa varten suunniteltu tekoälyohjelma ottaa huomioon hienosti vaikkapa alku- ja loppuverryttelyt, on oman treenikerran luominen kuitenkin se kaikkein mieluisin tapa kuntoilla. Omat jumppaohjelmat voidaan myös tallentaa myöhempää käyttöä varten.

Yli 70 erilaista harjoitetta riittää varsin mukavasti aina seuraavan EA Sports Activen ilmestymiseen asti. Valikoimissa on huhkittavaa aina peruspunnerruksista mountain boardingiin ja jalkapalloharjoitteista venytyksiin. Tilaa siis tarvitsee, sillä välillä hypitään ylös, heilutaan sivulle, marssitaan paikallaan ja viskotaan jalkaa eteenpäin... tyhjää tilaa pari metriä jokaiseen suuntaan riittänee välttymään suuremmilta haavereilta.

Sykkeen mittaamisen lisäksi EA Sports Active 2 laskee kulutettuja kaloreita, jotka se arvioi kuntoilijan ilmoitetun iän, sukupuolen, painon ja pituuden avulla. Painon voi tarkistaa Wiin tasapainolaudalla. Jos painoaan haluaa jälkeenpäin muuttaa, joutuu samalla uusimaan jostain syystä myös profiiliaan. Wii Fitin tapaan EA:n kuntoilupeli ei siis harmittavasti mittaa päivittäistä painon muuttumista.

Verkko-ominaisuuksien avulla omat tilastot voidaan ladata EA:n palvelimelle, jossa niitä voidaan (pelaajan niin halutessaan) jakaa myös muille kuntoilijoille ihmeteltäväksi. Samalla pelaaja voi liittyä treeniryhmiin, jotka lupaavat ainakin mainoslauseiden mukaan lisää motivaatiota kaloreiden polttamiseen.

Sensorit käteen ja jalkaan

Paketissa olevat liikkeentunnistussensorit asetetaan vasempaan käteen ja oikeaan jalkaan – ja vasenkätisille toisinpäin. Erityisesti lukemien seuraaminen ruudulta on vallan näppärä ominaisuus. Moniin harjoitteisiin ei myöskään tarvita Wiin kapulaa lainkaan, vaan pelkät sensorit riittävät. Laitteiden tarkkuus ei ihmeisiin pysty, mutta kuntoilupelille ne ovat täysin riittävät. Huijaamaanhan toki pystyy helposti, mutta sellaista harkitsevan kannattaa miettiä, miksi edes hankkisi itselleen EA Sports Active 2:n.

Vastusnauha vaikuttaa kestävämmältä tapaukselta, kuin ykkösosan kyseenalaista mainetta katkeamistensa takia niittänyt remmi. Nauhasta lemahtava kumin haju on melkoisen ikävä, ellei sitten ole jostain syystä moiseen tuoksuun kiintynyt. Pahimmat kumiallergikot tai hikisempää haastetta halajavat voivat vaihtoehtoisesti käyttää omia painoja vastusnauhalle suunnitelluissa harjoitteissa.

Pääosin hauskaa heilumista tasapainolaudalla

Wiin versio eroaa muiden alustojen vastaavista erityisesti Wii Fitin tasapainolautatuen osalta, joskin tukea ei ole läheskään kaikille harjoitteille. Tasapainolaudalla kuntoilu on jokatapauksessa hauskaa, sillä se tuo oman, lähes autenttisen tunnelmansa vaikkapa lautailuun ja potkunyrkkeilyharjoituksiin.

Ongelmia liikkeentunnistuksen kanssa esiintyi silloin, kun sensorit olivat päässeet sujahtamaan raajoihin väärinpäin. Kannattaa seurata siis opetusvideo tarkkaan, sillä näin säästyy turhalta pelin manan majoille kiroamiselta. Todennäköisesti syy löytyy kuitenkin ruudun vastaanottavalta puolelta. Tasapainolaudalla heiluessa taas EA Sports Active 2 tuntui joskus tunnistavan omiaan. Ruudulla näkyvä hahmo potki ilmaan kuin ennakoiden, vaikka testaaja oli vasta valmistautumassa jalan oikaisuun. Puhtailla papereilla ei siis Wiin EASA2 pääse. 

Onnistunut uusinta

EA Sports Active 2:n Wii-versio on hauska ja hyvin suunniteltu kuntoilupeli, jonka harjoitteet tuovat hien otsalle ja hymyn huulille. Sen länsimaisempi asenne kuntoiluun saattaa miellyttää myös heitä, joille Wii Fitin joogavenytykset eivät vaikuttaneet aivan omalta jutulta. EA on joiltakin osin onnistunut myös kehittämään liikkeentunnistuksen mahdollisuuksia ohjaustyylin veteraanialustalta. EA Sports Active 2 on varsin suositeltava hankinta sekä edelliseen osaan ihastuneille, mutta myös uusille olohuonekuntoilun ystäville.

Lue lisäksi Dragonflyn katsaus pelin Xbox 360 -versiosta.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi