Ecks vs. Sever

Lipas tyhjäksi

Nintendon piskuinen taskukonsoli on muutaman vuoden elinkaarensa aikana todistanut, että se pystyy pyörittämään loistavia ensimmäisen persoonan räiskintäpelejä ilman sen suurempaa vaivannäköä. ID Softwaren Doom sekä hiljattain julkaistu jatko-osa Doom II saivat seurakseen Take-Twon pitkällisen kehitystyön jälkeen valmistuneen Duke Nukem Advancen ja nyt myös BAM! Entertainment ryntää suoraan toimintapelien aateliin Crawfishin valmistamalla Ecks vs. Sever -tittelillään. Kyseessähän on samannimiseen toimintarainaan perustuva tuotos, jossa seurataan FBI-agentti Jonathan Ecksin ja entisen NSA-agentin, nykyisen salamurhaajan, Severin seikkailuja.

24 mukana olevaa rataa on jaettu kahteen osaan mukana olevien hahmojen kesken. Tarinalinjaa kuljetetaan kenttien välillä tekstipohjaisesti ja kahden pelattavan hahmon kommellukset täydentävät toisiaan sopivassa suhteessa. Jonathanilla käytävissä tasoissa jahdataan Severiä ja ammutaan siinä ohessa muutama tuhat vihollista suoraan ruumishuoneelle. Tämä kissa-ja-hiiri-leikki tuo mukavaa vaihtelua aivottomaan räiskintään tekijöiden leikitellessä oivasti jahtausskenaarion tarjoamilla mahdollisuuksilla. Juoni on mielenkiintoinen ja se seuraa tekijöiden mukaan esikuvana ollutta elokuvaa varsin uskollisesti. Tarina pitää pihdeissään alusta loppuun asti, sillä Jonathanin ja Severin välisissä yhteenotoissa on aina jotain mielenkiintoista odottamassa kulman takana.

Pelaaminen on melko turhauttavaa, sillä vihollisia ei mitenkään pääse yllättämään. Tönkön ohjattavuuden takia pelaaja huomaa usein heiluvansa suoraan vastustajan tulilinjalla, vaikka tarkoituksena ehkä olikin hienovarainen hiipiminen suoraan pahaa-aavistamattoman vihollisparan taakse. Lisää hermostumista aiheuttaa se, että vaikka pelihahmo osaakin mennä kyykkyyn, niin tähtäintä ei voi nostaa eikä laskea. Tämä johtaa ongelmiin tilanteissa, jossa vihollinen on esimerkiksi portaiden yläpäässä. Kunnollisella tähtäysmahdollisuudella vastustajan voisi viimeistellä turvallisen välimatkan päästä, mutta tälläisenään pelaajan täytyy juosta äänekkäästi huutaen suoraan lähitaisteluun ja viimeistellä vartija aitoon rambotyyliin. Tämä voi ehkä kuulostaa hienolta, mutta se ei enää naurata energian ja ammusten ollessa loppumassa. Lievää yliherkkyyttä lukuunottamatta kontrollit ovat muuten kunnossa, ja muita vastaavia toimintatitteleitä pelanneet ovat varmasti kuin kotonaan tämän uuden tuttavuuden kanssa.

Ecks vs. Severin suurin myyntivaltti on kuitenkin loistava moninpeli. Yksinpelikenttiä läpäisemällä pystyy avaamaan ylimääräisiä taisteluareenoita moninpeliin. Normaalin deatmatch-ammuskelun lisäksi mukana on myös muita hieman erikoisempia haastepelimuotoja ja maksimissaan neljä ihmispelaajaa voi ammuskella kentissä samanaikaisesti. Tietokonebottien lisääminen olisi ollut mukava bonus, mutta tälläisenäänkin Crawfishin tuotoksen moninpelianti on mukavaa tasoa.

Halki, poikki ja pinoon

Ulkoasultaan peli on keskinkertainen. Tekstuurien puutteesta kärsivät ympäristöt näyttävät vaatimattomilta ja vihollisetkin koostuvat lähinnä oudosta pikselimössöstä. Tämän huomaa etenkin lähietäisyydeltä, kun alkeellisilta näyttävät SWAT-miehet rynnivät pelaajaa kohti neliömäisine haulikkoineen. Uhraus on kuitenkin onnistunut, sillä peli pyörii ilman kummempia hidastumisia. Tämä onkin Ecksin paras puoli. Toiminta on jatkuvaa ja pelaaja voi keskittyä aina olennaiseen. Samalla voi tietenkin myös kuunnella muutamaa mukana olevaa kohtalaista musiikkikappaletta ja nauttia aseistuksen jykevistä äänistä.

Ecks vs. Sever on mielenkiintoinen kokemus ollen samanaikaisesti turhauttava, kiehtova ja innovatiivinen. Tekijänä häärinyt Crawfish on luonut suhteellisen onnistuneen FPS-räiskinnän, jonka ostamisen arvoiseksi tekevät mielenkiintoinen juoni ja hyvin suunnitellut radat. Visuaalinen ulosanti on vielä suhteellisen heikoissa kantimissa, mutta pienistä heikkouksistaankin huolimatta kyseessä on mukava toimintapläjäys kaikille lajityypin ystäville. Kilpailijat ovat ehkä edellä muutamalla osa-alueella, mutta kovaan virtuaaliammuskelynälkään mielenkiintoisesti nimetty Ecks vs. Sever käy kyllä. Jatko-osaa odotellessa tekijät avaavat pelin mallikkaasti. Parantamisen varaa jää vielä rutkasti, mutta alennushyllyjen kätköistä löydettynä tämä Crawfishin räiskintätuotos on varteenotettava ehdokas seuraavaksi hankinnaksi.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi