Excite Truck

Nintendo on tunnettu vanhojen pelisarjojensa herättämisestä henkiin uusilla alustoilla niin hyvässä kuin pahassa. NES- ja Nintendo 64 –konsoleiden monttupyöräpeleistä tuttu Excite-konsepti on saanut Wiillä uuden suunnan. Prätkän pyöräpari saa rinnalleen toisen, sillä Excite Truckissa rälläillään viritetyillä maastureilla.

Aluksi Excite Truck tuo järjettömän nopeutensa ja refleksejä koettelevan esteidenväistelynsä takia mieleen lähinnä Burnout-sarjan. Yhteyttä pelin NES-juuriin yritettiin tuputtaa laittamalla alkuperäinen kaahailu ladattavaksi Virtual Consoleen juuri Excite Truckin julkaisupäivänä, mutta ei tätä Excite Bikeen osaisi yhdistää, ellei paremmin tietäisi. Liiallisesta turbon käytöstä johtuva moottorin ylikuumeneminen sekä auton kallistuskulman säätely ilmassa jäävät nimittäin melkeinpä ainoiksi Excite-elementeiksi.

Päin mäntyä

Burnout-pelien vaikutteet eivät rajoitu ainoastaan vauhtiin. Rajuinkaan törmäys ei katkaise peliä kuin hetkeksi, ja parhaassa tapauksessa kisa jatkuu törmäyksen jälkeen jopa hetkellisen nopeusboostin siivittämänä. Kisojen tavoitteena on kerätä tähtiä, joita saa muun muassa auton pyörittelystä ilmassa, muihin autohin törmäämisestä sekä tietysti pistesijoille sijoittumisesta. Maaliviivan ylittäminen ensimmäisenä ei siis ole välttämätöntä, sillä menestyä voi myös jättäytymällä kärjestä ja keräämällä pisteet muilla tavoin. Harmi, että ainoa varsinainen temppu on edellä mainittu auton pyörittely, sillä temppuilupuolessa olisi ollut potentiaalia vaikka mihin.

Oman mausteensa peliin antavat myös sinne tänne sijoitetut bonusesineet. Maastonmuokkausmerkkien läpi ajamalla saa esimerkiksi taiottua kulkureitin kovan kallion läpi tai nostettua tasaiselle maalle hyppyrin, josta on hyvä napata tarvittavat temppuilutähdet. Toisenlainen esine taas tekee autosta hetkeksi huippunopean ja särkymättömän.

Kaaraa ohjataan kallistelemalla poikittain käännettyä Wii-kapulaa sivuille. Lisäksi auton kulmaa ja täten myös lentorataa voidaan säätää hyppyjen aikana. Kallistus taakse saa auton liitelemään pidemmälle, ohjaimen runttaaminen eteen taas päättää ilmalennon lyhyeen, mikä on kätevää esimerkiksi silloin, kun mutkainen tie ei ole kovin yhteensopiva lentoradan kanssa. Excite Truck osoittaa, että julkaisun parhaimmillaan keskinkertaisista yrityksistä huolimatta ajopelit Wiin liikeohjauksella eivät ole mahdottomuus. Päinvastoin: tällaiseen adrenaliinintäytteiseen arcaderälläykseen kallisteluohjaus sopii oikein hyvin, eivätkä aiemmat huonot kokemukset ole johtuneet teknisistä rajoitteista, vaan näemmä ainoastaan kehittäjien taidonpuutteesta. Ohjaus julistaa myös Nintendon helposti lähestyttävän pelattavuuden ilosanomaa: koekaniinina toimineelle tyttöystävälleni GameCuben Mario Kart oli analogitikun takia liian haastava, kun taas Excite Truck sujui alusta asti kuin luonnostaan.

”Me muut ollaan vain töissä täällä”

Yksinpeli on pedattu kokonaan pelaajaa varten. Tietokonekuskit eivät ikinä koske särkymättömyysesineisiin ja maastonmuokkausmerkkeihinkin äärimmäisen harvoin. Lisäksi melkein kaikki merkit uusiutuvat joka kierroksella. Kun jokainen kisa on kilpailua henkilökohtaisista pisteistä eli omien taitojen koettelua, tietokonekuskit tuntuvat enemmän ratojen lavasteilta kuin vastustajilta.

Vaikka Excite Truckissa kaahataankin avoimessa maastossa, reittivalinnoissa ei ole liikaa vapautta. Tiet kyllä haarautuvat vaihtoehtoisiksi reiteiksi, mutta liiallinen oikominen on estetty läpinäkyvillä seinillä. Pelin parikymmentä eri rataa kiertelevät pääosin kuutta aluetta ristiin rastiin, joten tunne toistosta iskee nopeasti. Kiitos hyvän piirtoetäisyyden pelaajan ei tarvitse liikaa arvailla minne tie seuraavaksi kääntyy, kun näkyvyyttä riittää vaikka maailman ääriin. Maaston piirtoetäisyys pääsee kunnolla oikeuksiinsa valtavien ilmalentojen aikana. Samalla myös taustojen yksinkertaisuus tai suoranainen rumuus korostuu, kun puiden yksityiskohdat ja pensaat pomppivat ikävästi näkyviin ilmalennon päättyessä. Grafiikka vaihtelee näyttävän ja karkean välillä, ja yksinpelin ruudunpäivitys pysyy melko tasaisena ajoittaisia hidasteluja lukuun ottamatta. Moninpelissä tahmailua nähdään hieman enemmän. Joka tapauksessa Excite Truck on graafisesti tämän hetken Wii-tarjonnan kärkipäätä, mikä kertoo ehkä enemmän pelitarjonnasta kuin itse pelistä.

Excite Truck on ensimmäinen Wii-peli, jossa pelin taustamusiikin voi korvata SD-muistikortilta soitettavalla omalla musiikilla. Tähän itse asiassa kannustetaan oikein kovasti, sillä pelin musiikki on suorastaan järkyttävää kitaratiluttelua. Jos ei satu omistamaan sopivaa muistikorttia, mainio tilapäisratkaisu on ottaa pelin äänet kokonaan pois päältä ja soitella sitä parempaa poppia vaikka stereoista. Tällöin myös pelin muut äänet katoavat, mikä ei kuitenkaan ole järin suuri menetys. Moottorien miehekkään mylvinnän sijaan autojen päristely kun on autovalinnasta riippuen lähempänä joko porakonetta tai ruohonleikkuria.

Excite Truckissa on paljon potentiaalia, mutta valitettavasti paljon jää hyödyntämättä. Peli keskittyy täysin arcademaiseen pisteidenkeruuseen ja oman suorituksen hiomiseen, ja esimerkiksi moninpeli on vain kahden ihmispelaajan kisaa pisteistä ilman tietokonevastustajia. Jos kevyet ajopelit maistuvat, ja oman suorituksen hiominen täydellisyyteen on SE juttu, tätä on vaikea olla suosittelematta. Jos ajopeliltä etsii kuitenkin valtavaa autojen, ratojen ja tekemisen määrää, Excite Truckin tarjoama kokemus voi tuntua hieman laimealta - varsinkin, kun nettipeli jäi tällä kertaa vain pilkkeeksi Wii-kuskien silmäkulmaan.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi