F1 2010

Vuosien ajan Formula-lisenssi on ollut Sonyn hallinnassa jättäen muiden konsoleiden omistajat nuolemaan näppejään. Codemasters päätti muuttaa historian suuntaa ostamalla oikeudet tähän ylvääseen autosirkukseen, samalla nostaen pelaavien formulafanien odotukset pilviin. Wiin saatua oman versionsa jo aika päiviä sitten, tehokonsolien omistajien piinallinen odotus on viimein ohi. Kannattiko odotus vai karahtiko lupaavalta kuulostava konsepti karille? Se selviää lukemalla eteenpäin.

Kun kerran tämän homman sattumalta sain...

F1 2010:n ydin kiteytyy kattavaan uratilaan, jonka syövereihin syöksytään luomalla kuski. Mitään turhan syvällistä hahmonluontia on turha odottaa, kuten arvata saattoikin, sillä pelaaja pystyy lähinnä vaikuttamaan kuskin nimeen ja kansallisuuteen. Itsestäänselvyyksien jälkeen uusi kuljettajalupaus pääsee vastailemaan lehdistötilaisuuden muodossa kysymyksiin, jotka määrittelevät uran pituuden, vaikeustason ja muut asetukset. Tarjolla olevat aloitustallit määräytyvät uran pituuden mukaan. Valikoita pääseekin säätämään mukavan monipuolisesti, ja jokainen löytää varmasti itselleen sopivat viritelmät aina kisaviikonloppujen pituuksista auton käyttäytymiseen.

Uratilaa maustetaan mukavasti pienellä kilpailuhenkisyydellä tallitoveria kohtaan sekä tallin asettamilla tavoitteilla. Yleensä tavoitteet koostuvat ennaltamäärätyn kierrosajan alittamisesta harjoituksissa, tietyn sijoituksen saavuttamisesta aika-ajoissa ja tietenkin itse kisassa. Mitä paremmin tavoitteista suoriutuu, sitä varmemmin paremmat tallit alkavat kiinnostua lupaavasta uraohjuksesta. Kisojen välissä pääsee kokeilemaan paineensietokykyään lehdistön hampaissa, valitsemalla vastaukset valmiista vaihtoehdoista. Pr-puoli ei ole erityisen syvällinen kokemus, mutta tuo mukaan oman pienen mausteensa.

...on mulla raskas työ...

Kuten Codemastersilta voi odottaakin, F1 2010:n toteutus on suurelta osin laadukasta työtä. Tuntuma autoihin on miellyttävä niin padilla kuin ratillakin. Vaikka kyseessä ei olekaan täysiverinen simulaatio, säätöjä on tehtävissä sen verran monipuolisesti, että aloittelijat ja veteraanit löytävät varmasti sopivimmat vaihtoehdot. Auton ominaisuuksiin tutustuminen on vasta puoli voittoa, sillä tarkasti mallinnetut radat ja vaihtelevat sääolosuhteet pistävät keskittymisen koetukselle. Tekoälykin hoitaa osuutensa mallikkaasti tarjoten jopa haastetta, eikä sen suhteen ilmennyt suurempia ongelmia paria satunnaista törttöilyä lukuun ottamatta. Vauriomallinnus jättää hieman toivomisen varaa, sillä autoja saa kolhia melkoisesti ennen kuin edes etusiipi irtoaa ja silloinkin vaikutus ajettavuuteen on hämmästyttävän pieni.

Jaetun ruudun moninpelin ystävät joutuvat pettymään, sillä ominaisuus on jätetty kokonaan pois. Kavereita vastaan pääsee kisaamaan korkeintaan 12 pelaajan voimin joko netin välityksellä tai yhdistämällä useampi konsoli toisiinsa. Nettipeliä en päässyt testaamaan ihan siinä määrin kuin olisin halunnut, mutta vähäinenkin kokeilu mukavalla porukalla jätti jälkeensä hyvän maun. Teknisesti nettipelissä ei ilmennyt erityisiä ongelmia, mutta näyttävimmillä radoilla oli havaittavissa pientä nytkähtelyä kaikkien kilpailijoiden ollessa samalla suoralla. Hienovarainen takkuilu ei kuitenkaan pilannut peli-iloa ja se oli vähäisyytensä ansiosta lähes huomaamatonta.

...ja pitkä, pitkä yö...

Audiovisuaalisesti F1 2010 on nappisuoritus. Codemastersin viimeisimmistä tekeleistä tuttu Ego-pelimoottori hoitaa tehtävänsä kiitettävästi. Kautta linjan radat ovat komeita ja varsinkin Singaporen vaihtelua tuova yökisa sekä Abu Dhabin Yas Marina tekevät vaikutuksen. Autotkin on mallinnettu kuten asiaan kuuluu, kromin kiiltäessä ja kumin kuluessa. Sään vaihtelut on toteutettu onnistuneesti ja visuaalisen kuorrutuksen lisäksi ne vaikuttavat selvästi myös ajettavuuteen. Kaunis ulkoasu verottaa paikoitellen ruudunpäivitystä, mutta pääasiassa ajaminen näyttää ja tuntuu sulavalta.

Äänipuoleltakaan ei juuri pahaa sanottavaa löydy. Formuloiden moottorit ulisevat kuten asiaan kuuluu, antaen käsitystä pellin alla piilevistä hevosvoimista. Ääninäyttely on puolestaan varsin konservatiivista artikulointia, mutta ainakaan se ei erityisesti ärsytä ja varikko-ohjeista saa selvää. Lyhimmän korren vetää valikkomusiikki, joka edustaa lähinnä autopelien perushuttua. Ei mennyt kauaa, kun päädyin nauttimaan hiljaisuudesta kisojen välissä.

...kun ajan vain, yölinjallain

Codemastersin pelinavaus Formulasirkukseen on vahva. Suurin osa palasista on saatu juuri oikeille paikoilleen, mutta parantamisen varaakin toki hieman löytyy. F1 2010 on parasta Formulaa pitkään aikaan, lunastaen suurimman osan lupauksistaan. Mikäli Codemasters viilaa pakettia tulevaisuudessa entisestään, formulafanit pääsevät viettämään oikeita kissanpäiviä.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi