Fable Anniversary

Lyhyeksi jääneestä elinkaarestaan huolimatta alkuperäiselle Xboxille ehti ilmestyä useita lämpimiä muistoja herättäviä teoksia. Halo 2:n ohella etenkin Fable onnistui kääntämään hypemittarin tappiin jo kauan ennen julkaisuaan. Syykin oli harvinaisen selvä: omalaatuisen seikkailun taustalla hääri yksi alan legendaarisimmista sanasepoista, Peter Molyneux. Vaikka pelirintamalla viime vuodet hiljaiseloa viettänyt Molyneux muistetaan parhaiten surkuhupaisan absurdeista lupauksistaan eri projektien yhteydessä, mahtuu herran ansioluetteloon myös todellisia aikansa helmiä.

Unelmia uskomattomasta valinnanvapaudesta maalaillut Fable paljastui lopulta huomattavasti uumoiltua yksinkertaisemmaksi kokemukseksi, mikä aiheutti närää osassa pelaajakuntaa. Kuitenkin realistisemmin odotuksin markkinapuheisiin suhtautuneet pääsivät nauttimaan varsin laadukkaasta ja ennen kaikkea tunnelmallisesta kevytrooliseikkailusta satumaisessa maailmassa. Kymmenvuotisjuhlan kunniaksi Albionin maisemiin palataan nyt uuden kuorrutuksen kera Xbox 360:n Anniversary-painoksessa.

Moni kakku kuvissa kaunis

Uusintaversioiden merkkipaalun Halo Anniversaryn tavoin grafiikat saavat rehellisen päivityksen pelkän resoluution noston sijaan. Vaikka visuaalinen ilme ei jatko-osien tasolle pääsekään, katselee persoonallista lopputulosta periaatteessa mielellään. Silti tekniseltä kantilta tarkasteltuna Fable Anniversary on selkeä pettymys. Todella kömpelöistä animaatioista ja ilmeettömistä kasvoista huokuu, että kehittäjä ei ole vaivautunut pintapakkelointia syvällisempään remonttiin. Häiritsevimpänä seikkana ruudunpäivitys yskähtelee hämmentävän paljon yleisilmeeseen nähden. Samoin jo alkuperäistä teosta vaivanneet pitkät ja alituiseen toistuvat lataustauot raastavat hermoja, kun kapeissa ränneissä toiminta keskeytyy jatkuvasti. Kymmenen vuotta sitten moinen oli vielä hyväksyttävän rajamailla laitteiden rajoitukset huomioiden, mutta ei enää. 

Harmistukset ulottuvat myös pienempiin muinaisjäänteisiin, joiden olemassaolon ehti miltei jo unohtaa: kamerakulman invert-asetuksen säätäminen vaikuttaa samanaikaisesti sekä X- että Y-akseliin, minkä vuoksi vertikaalisesti vammautuneen arvostelijan ei auta kuin valita kahdesta vaihtoehdosta pienempi paha. Toisena malliesimerkkinä  monisivuisen inventaarion käyttö on kauniisti sanottuna nihkeää tuoreempien tapausten yksinkertaisen loogisiin ratkaisuihin verrattuna. Lisäksi kolmeen hyökkäystyyppiin jaotellut kontrollit pelaavat muutoin moitteetta, mutta kaukoaseiden käyttö hakee kankeudessa vertaistaan.

Hermot saattavat kiristyä tarkistuspisteiden kanssa, kun muka automaattisesti tallennettu pelisessio jatkuukin seuraavana päivänä aivan eri paikasta. Kuin kiusallista ongelmaa korostaakseen peli päättää toisinaan kaatua kokonaan. Sitten taas jännätään, miten paljon työtä meni harakoille tällä kertaa.

Kiva peli ei kenellekään

Kaiken synkistelyn jälkeen täytyy silti tunnustaa, että Fablen parissa viihtyy vastoinkäymisistä huolimatta. Sen kepeän sympaattisessa olemuksessa on yhä jotain, minkä ansiosta ainakin osan teknisistä synneistä voi antaa anteeksi. Toki nostalgialisällä on oma kiistaton vaikutuksensa viehätykseen. Silti persoonallisten sivutehtävien parissa tai pieruhuumoria kyläläisten keskuudessa viljellen aika kuluu kuin huomaamatta. Vaikka hyvä/paha -valintojen vaikutukset näkyvät lopulta lähinnä sankarin ulkoisessa habituksessa, on molempien roolien vetäminen yhtä lailla hauskaa. Yleisesti ottaen sankaritarinan sopivan lempeä oppimiskäyrä saattaa toimia jopa oivana porttihuumeena raskaampien roolipelien maailmaan. Siltikin täytyy todeta, että sarjan parhaan osan titteliä kantava Fable 2 tekee samat temput huomattavasti vakuuttavammin ja monipuolisemmin.

Fable Anniversaryn
kohdeyleisön tai lopullisen arvosanan määrittäminen ei ole helppoa. Vasta Xbox 360:lla Microsoftin konsoleihin tutustuneet eivät saa paljoakaan irti julkaisusta, sillä nykyään alehintaiset jatko-osat ovat huomattavasti parempi sijoitus. Toisaalta pelin aikanaan puhki pelanneiden keskuudesta tuskin kuuluu hurraa-huutoja osittain puolivillaisesti suoritetun päivitysurakan ansiosta. Neljän tähden alkuperäismateriaalin ja kahden tähden uudistustyön tuloksena muodostuu keskivertoa jälkeä. Toivottavasti Xbox Onelle piakkoin saapuva Legends palauttaa Fablen viime aikoina ailahdelleen kurssin vihdoin uuteen nousuun.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi