Farming Simulator 15

Farming Simulator 15

Suosituimpien konsolipelien listalla on vuodesta toiseen enimmäkseen räiskintää ja urheilua tai muuten nopeatempoista toimintaa. On kuitenkin mukavaa, kun välillä sekaan ilmestyy jotain täysin erilaista. GIANTS Softwaren Farming Simulator 15 tarjoaa epätrendikkään vaihtoehdon pelien parissa rentoutumiseen.

Kylvö

Farming Simulator 15 koostuu moninpelistä, erillisestä tutoriaaliosiosta sekä uramoodista. Tutoriaalissa opetetaan maatilan perustyöt aina maanmuokkauksesta tukkikuormaajan käyttöön sekä oleelliset näppäinkomennot. Tämä on hyvä käydä läpi, sillä näppäinyhdistelmiä on paljon, eikä peliä ole suunniteltu konsolin ohjaimella pelattavaksi. Esimerkiksi metsäkoneen ohjaaminen vaatii paikoitellen molempien olkanappien sekä tattien yhtäaikaista käyttöä.

Uramoodissa on kaksi pelialuetta. Skandinaavinen Björnholm tarjoaa helpomman aloituksen pienen vapaaehtoisen opetteluosion sekä kartalta löytyvien opastuspisteiden muodossa. Westbridge Hillsistä on jätetty turhat opettelut pois ja käydään suoraan asiaan.

Vaikeustasoja on kolme. Sen valinta määrää aloituspääoman, lainan suuruuden sekä pelin sisäiset hinnat eli tuotteista saadun korvauksen ja työntekijöiden palkat. Kaikki maksaa ja kulut ovat korkeat, mikä on hyvä ottaa huomioon aloittaessa.

Maatilan arki

Varsinaisia tavoitteita ei ole, vaan pelaajalle annetaan vapaat kädet kehittää maatilaa haluamaansa suuntaan. Viljelyvaihtoehtoja sekä maatalouseläimiä on useita. Lisäksi sivubisneksenä on mahdollista kasvattaa muun muassa kasvihuonetomaatteja tai pitää mehiläistarhaa. Uutena ominaisuutena Farming Simulatorissa voi nyt myös tehdä metsätöitä. Erilaisia laitteita ja ajoneuvoja on tarjolla 40 valmistajan voimin yli 100 erilaista, joissa riittää kerättävää pidemmäksikin aikaa.

Meno on varsinkin alussa melko hidastempoista, mutta maatilaa laajentaessa käy selväksi, ettei hommasta selviä yksin. Apua on onneksi saatavilla yhdellä napinpainalluksella. Kaikkia hommia ei voi ulkoistaa palkollisille, ja palkkatalikot toimivatkin parhaiten oman tekemisen tukena. Esimerkiksi viljan puinti käy kätevästi, kun laittaa palkollisen puimuriin ja ajaa itse kuljetusvaunullista traktoria vieressä. Ajan kulkua sekä viljojen kasvuvauhtia voi onneksi nopeuttaa, joten sadon kypsymistä ei tarvitse odotella koko kesää.

Vaikka pelin nimessä lukee Simulator, niin EU:n maataloustuista ja muista koukeroista ei tarvitse huolehtia. Itse asiassa omaa maatilaakaan ei ole pakko pyörittää, jos ei halua. Pelialueille on ripoteltuna ilmoitustauluja, joilla paikalliset ilmoittavat tarjolla olevista työtehtävistä. Näitä yksittäisiä hommia tekemällä voi tienata muhkean tilin. Toki tehtävissä tarvittavat työkalut täytyy omistaa itse, mikä syö tilipussia aika rankasti.

Oman maatilansa voi jakaa milloin vain muiden maalaisjärkisten kanssa 2-6 pelaajan nettipelissä. Hyvässä porukassa touhu onkin todella mukavaa ja tuo uusia ulottuvuuksia hieman puuduttavaan yksin puurtamiseen verrattuna.

Kypsyminen

Ajoneuvot sekä työkoneet on mallinnettu tarkasti ja näyttävät hienoilta, niin sisältä kuin ulkoa. Niitä kelpaa ihastella, vaikka tuulilasissa olisikin vähän mutaa. Myös tuulessa huojuva viljapelto on komeaa katseltavaa. Muuten pelin yleisilme ja piirtoetäisyys ovat kuin edellisen konsolisukupolven keskinkertaisesta pelistä. Puut pomppivat välillä esiin todella tökerösti, ja kylällä kävelevät ihmiset ovat hengettömiä mallinukkeja. Maailma on muutenkin eloton, eikä tarjoa juurikaan lisää sisältöä puurtamisen oheen. Muiden aktiviteettien puuttuessa koko vuorokauden 24 tuntia kuluvatkin työn parissa.

Äänet koostuvat lähinnä moottorien murinoista ja silloin tällöin ääntelevistä eläimistä. Pelkistetty äänimaailma on linjassa muun pelin yksinkertaisuuden kanssa. Traktoriin kuitenkin sopisi GTA -tyyppinen radio rauhallisemmalla sisällöllä. Laadukas kantrimusiikki auringon laskiessa toisi hienon lisän jo ennestään tunnelmallisiin hetkiin.

Tutoriaaleista huolimatta pelaamisen kannalta oleellisissa tiedoissa on pahoja aukkoja. Kartta on todella epäselvä, eikä esimerkiksi viljalajikkeiden kypsymisaikoja näe mistään. Toisaalta tämä voi olla myös hyvä juttu pelaamisen kannalta, sillä ei kaikkea tarvitse aina tietää. Näin on helpompi keskittyä itse tekemiseen.

Tekoälyrengit ovat kätevä apu, mutta niiden kanssa täytyy muistaa pari oleellista seikkaa. Ne eivät osaa kiertää esteitä. Vehnäpellon viereen jätetty traktori on ylivoimainen este, ja työt seisahtuvat pari metriä ennen törmäystä. Toinen mahdoton ongelma on aukko viljapellon keskellä. Se voi olla pelaajan itsensä puima kohta tai kypsymätön metrin kaistale, mutta apulaiselle se on liikaa. Palkka tietysti juoksee, tekipä työmies mitä hyvänsä.

Sadonkorjuu

Peruspeli on kunnossa, mutta Farming Simulator kaipaa rutkasti lisää sisältöä ja viilausta lähes joka kulmasta. Vaikeustaso on aivan liian helppo, jopa vaikeimmalla tasolla. Missä ovat perunasadon pilaavat tuholaiset tai jokakeväiset tulvat?

Farming Simulator 15 tarjoaa erilaisen ja rennon kokemuksen sitä kaipaaville. Välillä meininki on jopa niin rentoa, että nukahtaminen puimurin rattiin on tosiasia. Heikkohermoisille ja levottomille sieluille maatilan hiljaisuus ja rauha voivat olla liikaa, eikä touhu jaksa kiinnostaa ensimmäistä satoa pidemmälle. Sarjan kovimmat fanit sen sijaan jatkavat puurtamistaan seuraavan laitehankinnan kiiltävä pinta mielessään.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi