FIFA 08

Maailman hienoin urheilulaji

Maailman hienoimmasta urheilulajista, eli jalkapallosta, on vuosikymmenien aikana tehty loistavia videopelitulkintoja. Vanhan Nintendo Entertainment Systemin Soccerin kaltaiset klassikot, Super Nintendon International Superstar Soccer, PlayStation 2:n Pro Evolution Soccerit ja Electronic Artsin FIFA-pelit ovat kaikki olleet suosittuja. Näistä kaksi viimeisintä ovat jo vuosia käyneet kovaa kädenvääntöä nykyjalkapallon virtuaaliherruudesta. Konamin Pro Evolution Soccer on vienyt toistaiseksi pidemmän korren, mutta FIFA on noussut tasaisesti vuosituhannen vaihteen alennustilastaan.

FIFA 07 uudisti erityisesti pallon käyttäytymistä. Uuden fysiikkamallinnuksen ansiosta pelistä tuli realistisempi. Pallo ei enää kimpoillut kentällä sattumanvaraisesti, vaan liikkui niin kuin pitääkin. Viime vuoden versio ei kuitenkaan sisältänyt tarpeeksi pelattavaa. FIFA 08 korjaa tämän puutteen ja heittää soppaan vielä huomattavasti hidastetun ottelunopeuden ja kohotetun vaikeusasteen. Tämän vuoden painos onkin ylivoimaisesti vaikeimmin lähestyttävä sarjan peli tähän asti. Kolikkopelivaikutteita on karsittu vuosi vuodelta ja Electronic Artsin haparoivat askeleet kohti realismia alkavat käydä yhä vakaammiksi.

Lisenssi ja lisäykset

FIFA 08:n suurin myyntivaltti on edelleen sen kattava lisenssi. Reilun kymmenen tuhannen oikean pelaajan, lukuisten sarjojen, sponsorien, stadionien ja pelipaitojen valikoima on valovuosia Pro Evolution Soccerin riisuttua lisenssiä edellä. Veikkausliigaa, Oliver "gorilla" Kahnia tai Santiago Bernabeua ei valitettavasti ole mukana, mutta vastapainoksi suurimmista sarjoista on pelattavana useampi sarjataso. Suosikkijoukkue on siis suurella todennäköisyydellä mukana. Jotkut hieman tuntemattomammat yksittäiset pelaajat, kuten vaikkapa Eremenko Jr., on mallinnettu poskelleen, mutta suurin osa atleeteista on aidon näköisiä.

Lukuisissa sarjoissa, turnauksissa ja yksittäisissä otteluissa riittää tahkottavaa, mutta uusien pelimuotojenkin parissa kuluu tunti poikineen. Be-a-Pro -moodissa astutaan yhden jalkapalloilijan saappaisiin. Muotoa voi pelata joko yksin tai verkossa, tosin maksimissaan vain neljän ihmispelaajan voimin. Sooloilu on joka tapauksessa mainiota vaihtelua normaaliin peliin ja se on toteutukseltaan onnistunut. Toinen moodilisäys, managerointi, ei ole kovin kattava, mutta tarjoaa mukavaa näpertelyä iltojen ratoksi. Mukana on myös harjoitusmoodi. Se tuleekin tarpeeseen, sillä FIFA 08 on haastava kokemus.

Realismia etsimässä

Tekoäly pelaa FIFA 08:ssa huomattavasti paremmin kuin ennen. Pallo viedään pienimmästäkin virheestä ja koneen puolustuspeli on enimmäkseen hyvää. Ainoa miinus tulee rajaheitoista, joita tietokone jakelee minne sattuu. Pelaajien ja pallon liikkumista on hidastettu liikaa. Tosielämään verrattuna esimerkiksi syöttely tuntuu sietämättömän matelevalta. Tämä johtaa pienempiin maalimääriin, mikä voi ärsyttää joitakin FIFA-sarjan ystäviä. Joukkuepeli on pakollista, sillä yksin yrittävä jää yleensä ensimmäiseen mieheen.

Sooloilijoita rohkaistaan hieman sillä, että NHL-sarjasta tuttu taitotikku tekee nyt ensiesiintymisensä FIFA-sarjassa. Vasemman liipaisimen ja oikean analogitatin yhdistelmällä pystyy tekemään näyttäviä harhautuksia. Kikkailu ei onnistu Sami Hyypiän kaltaisilla kolistelijoilla, mutta esimerkiksi Ronaldinholla on käytössä muutamia tavaramerkkitemppuja. Taitotikun toteutus jää valitettavasti puolitiehen. Harhautusanimaatiot ovat näyttäviä, mutta tietokone ottaa turhat temput pois matemaattisella varmuudella. Erikoiskikat kannattaakin säästää moninpeliä varten.

Verkkopeli toimiikin hyvin. Lagia ei ole häiritsevän paljon ja uusi liigajärjestelmä tuntuu onnistuneelta. Pelaaja pystyy osallistumaan interaktiivisiin sarjoihin, joiden tahkoaminen on huomattavasti hauskempaa kuin yksinpelin vastaavien. Myös yksittäisiä otteluita, rangaistuslaukauskilpailuja ja turnauksia voi järjestää. Tilastot pitävät lukua voitoista ja oman joukkueen suorituksista. Jotkut pelaajat jättävät leikin sikseen ollessaan tappiolla, joten seura kannattaa valita huolella. KonsoliFINin jäsenet eivät tietenkään sorru tuollaisiin likaisiin temppuihin.

Sulavuusongelmia

Peli näyttää viime vuoden tapaan erittäin hyvältä, mutta animaatioita ei ole vieläkään saatu saumattomiksi. Ongelma näyttäytyy erityisesti keskityksissä. Kun tietty animaatio lähtee pyörimään, pelaaja ei voi tapahtumaan juurikaan osallistua. Pelatessa tuntuu siis siltä, että pallontavoittelutilanteet päätetään ennakkoon, eikä oikea-aikaisista hypyistä tai painalluksista ole mitään hyötyä. Kylki kylkeä vasten pallosta taistelevat pelaajat näyttävät kyllä hienoilta, mutta heitä olisi mukava myös pystyä ohjaamaan kunnolla. Muuten grafiikassa ei ole valittamista.

Äänimaailmasta erottuvat edukseen otteluita edeltävät kuulutukset, yleisön joukkuekohtaiset laulut ja mukiinmenevä soundtrack. Ikäviä puolia ovat selostuksen ja yleisön reaktioiden vaisuus. Selostuskaksikko kuulostaa siltä, että se olisi mielellään jossain muualla ja katsomon kohahdukset tulevat aina pienellä viiveellä. Pallo on jo maalissa ja pelaajat kirmanneet kulmalipulle juhlimaan, kun joku eturivissä istuva tajuaa huutaa ilosta. Sekä kommentoinnin taso että katsomoäänet ovat edellä Pro Evolution Soccerin vastaavia, mutta parannettavaa riittää vielä.

FIFA 08 on sarjan paras peli tähän asti, mutta se sortuu Suomen jalkapallomaajoukkueen lailla muutamiin helppoihin virheisiin. Realismin ja taitotikun välinen suhde ei ole tasapainossa, otteluita on hidastettu turhan paljon ja pallontavoitteluun kaipaisi sulavuutta. Silti loistava lisenssi, erinomainen moninpeli ja kattava moodivalikoima riittävät ostosuositukseen. Täydellinen jalkapallopeli on vielä tekemättä.

Galleria: 

Kommentit

EA otti ison askeleen etenpään viime vuonna ja nyt otetaan vielä isompi askel. Tää peli on kyllä niin realistista jalkapalloa.

Itse omistan tämän PS3:lle, ja antaisin arvosanaksi 9

http://www.youtube.com/watch?v=RABfTx6MfGw

Sivuaa vähän aihettakin, joten uskaltaa tänne tämän laittaa. Eli viime vuoden FIFA World Cup 2006:n, Xbox 360 -painoksesta tuli silloin tehtyä videon tapainen, hiukan uudella idealla :)

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi