FIFA 08

Jalkapallopelien pelaaminen konsoleilla tai tietokoneella ei ole allekirjoittaneella niin sanotusti napannut sen jälkeen, kun Atari ST:n Kick Offia ja sen jatko-osaa tuli nakutettua 90-luvun alussa sekä sormet että Competition Pro-joystick veressä. Muutamat pikatyyppäykset Playstationin FIFA 2004:sta eivät ole jättäneet mieleen ikimuistoisia hetkiä, joten ehkä viimeinkin on aika päivittää konsolifutiskokemukset ajan tasalle.

Vaihtoehtoja Wiimoten veivaamiseen

Wiin versio FIFA-sarjan uusimmasta tekeleestä lupailee hyvää tällaiselle uusnoviisille, sillä nyt on panostettu myös satunnaispelaajaan. Pikapelin, esimerkillisen helpon verkkopelin ja EA Nationissa oman joukkueen turnauksissa ja liigoissa luotsaamisen lisäksi mukana on - yllätys yllätys - kolme minipeliä! Wiin omistajien iloksi on saatu oma maskotti, nimittäin isopäinen Mii-ukkoja muistuttava versio Ronaldinhosta. Ronaldinhon mielipuolisella ilmeellä varustettu megapää kummittelee paitsi unissa ja ohjekirjassa, myös edellämainituissa minipeleissä.

Family Play -tilassa peliä voi pelata pelkkää Wiimotea käyttäen, jolloin palloilijat juoksevat automaattisesti oikeaan paikkaan. Tällöin pelaaja hoitaa ylös- ja alaspäin nykäisemällä sivurajaheitot, potkut sekä liukutaklaukset. A-nappia painamalla voi vaihtaa kenttäpelaajaa ja B-napilla hoidetaan pallonriisto.  Tässä ohjaustavassa on myös muutamia lisäominaisuuksia, joita voi halutessaan käyttää. Epäilen kuitenkin vahvasti, että joku näitä jaksaa vaivautua opettelemaan - ohjaustavan tarkoitushan on houkutella casual-pelaajia. Jonkin aikaa pelkän Wiimoten käyttäminen oli uutuudessaan kokeilemisen arvoista, mutta ennen pitkää pelaaminen kävi tylsäksi. Family Play -tilassa on kuitenkin mahdollisuus käyttää neljää Wiimotea yhtäaikaa, joten kavereiden tai perheen kesken saattaa muutama peli riemastuttaa.

Enemmän kontrollia pallonpotkijoihin kaipaavalle on tarjolla houkuttelevampi Advanced -tila. Tässä ohjaustavassa otetaan Nunchuk mukaan. Apuohjaimen tatilla liikutetaan pelaajaa ja Z-napilla vedetään spurtit, jolloin Wiimotelle jää potkut ja taklaukset. Lisäksi mukana on hauskasti toteutettu sivurajaheitto, joka toimii kuten elävässäkin elämässä, paitsi Wiin ohjaimet kädessä - ja tietenkin ilman palloa. Lisäominaisuuksia riittää myös Advanced-tilassa, mutta näiden opetteluun menee aikansa. Vaikka Wiin ohjaimet eivät aiheuttaisikaan allergiaoireita padiin tottuneelle, on osa FIFA 08:n ohjauskeinoista sellaisia etteivät ne totuttelunkaan jälkeen tunnu luontevilta. Perustoiminnot Advanced - tilassa taas ovat parin pelin jälkeen helppoa ja hauskaa, eikä kikkailuja tällöin edes muista.

Lisää pelattavaa minipeleissä ja verkossa

Minipelit ovat saaneet oman nimensä: Footii Party. Footii? Karmeasta nimestään huolimatta Ronaldinho-ukon luotsaamat pelit ovat välipaloina harmittomia. Itseasiassa pallonpompotus (juggling) on melkoisen hauskaa ja sopii esimerkiksi perheen pienemmälle väelle. Jugglingiin saa valittua oman Miin, jolle on ilmestynyt futisvaatetus. Ruudulla näkyvät ohjeet kertovat, mitä nappia tai minne suuntaan Wiimotea heilutetaan. Väärin menneistä ohjauksista pallo tipahtaa ja Miin ilme menee hervottoman synkäksi. Pöytäfutis on varmasti omimmillaan kaverin kanssa, mutta eihän tässä oikean pelin tunnelmaan pääse. Boot It -pelissä yritetään osua Ronaldinhon vahtiman maalin erilaisia pistemääriä antaviin kohteisiin, mutta tämä minipeli ei tarjoa kuitenkaan pitkäkestoista hupia.

EA näyttää esimerkillisesti, kuinka verkkopelit hoidetaan vaivattomasti Wiillä. Nopean ja Wiimotellakin helposti onnistuvan rekisteröinnin jälkeen pelaaja pääsee EA Nationiin ja tämän jälkeen verkkopikapelit hoituvat muutamalla napinpainalluksella. Pelikaveriakaan ei tarvitse kauan odottaa, sillä FIFAlle tuntuu niitä riittävän. Jonkin verran pelin testaushetkinä esiintyi lagaamista ja yhteyksien katkeamista, mutta ominaisuuksista voi asettaa DNF-tason (Did Not Finished) paremmille lukemille - tämä siis tarkoittaa sitä, että esimerkiksi pelin omaehtoisesti kesken lopettaneet eivät pääse pilaamaan elämystä. DNF-tasoon voi kuitenkin vaikuttaa heikommat verkkoyhteydetkin.

Pintapuolen ristiriitoja

Grafiikaltaan FIFA 08 juurikaan hehku, mutta hahmot erottuvat viherkentästä tarvittavan selkeästi. Palloilijat myös liikkuvat pääosin luontevasti. Välianimaatiot ovat kohtuullisen toimivia, joskin pelaajat näyttävät niissä  humanoideilta ja hiukset muistuttavat paikoin legendaarisilta Velipuolikuu-sarjan mämmistä muotoilluilta kypäriltä. Nämä voi antaa helposti anteeksi, mutta auta armias kun välianimaatioissa zoomataan lähelle yleisöä. Pikselihirviöt heiluvat avuttoman animaation säestämänä ja kentän laidalla hilluva muu porukka on ilmeisesti Paper Marion inspiroimia kaikessa lituskamaisuudessaan. Grafiikan ei tarvitse olla pelin pääasia, mutta tällaiset rimanalitukset pelin muuhun ulosantiin nähden kertovat huolimattomuudesta ja viimeistelemättömyydestä.

Vahvaa brittiaksenttia vääntävät kommentaattorit ajavat asiansa ja aika usein kommentit osuvatkin täydellisesti pelin aikana tapahtuviin tilanteisiin. Musiikkipuolella FIFA 08 on vähintäänkin kiitettävän arvoinen, sillä harvemmin kuultua vaihtoehtorockia kuuntelee mielikseen. Kotimaisen emopunk-orkesteri Disco Ensemblen "We might fall apart" sopii soundtrackiin kuin takatukka Litmaselle.

Kokeilemisen arvoista

FIFA 08 yllättää positiivisesti, kun sille antaa mahdollisuuden. Kokeneen ja vaativan konsolifutispelaajan kannattaa kuitenkin silmäillä Pro Evolution Soccer 2008:n Wii-versiota, sillä se saattaa muuttaa olennaisesti pelityypin tulevaisuutta. Electronic Arts on kuitenkin oikeilla jäljillä ja sarjalta on myös Wiillä lupa odottaa hyvää jatkoa. Erityisesti verkossa pelattavat pikapelit vetoavat ilta toisensa jälkeen, sillä Advanced -tilan perusohjaus on pääosin kunnossa ja palloilijat käyttäytyvät kuten pitääkin. Kunnianhimoisemman ja kikkailuja vaativan ohjauksen outous (ja paikoin jopa epäkäytännöllisyys) sekä EA:n verkko-ongelmat jättivät kuitenkin pistemäärän alla näkyvälle tasolle. Seiskahan ei toki ole lainkaan heikko arvosana.

Galleria: 

Kommentit

Häviää varmaan PES 2008 WII versiolle

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi