FIFA 08

Ei helppoja virheitä

Kotikonsoleilta PSP:lle käännetyt pelit ovat lähes poikkeuksetta kärsineet kolmesta ongelmasta: yksinkertaistetuista kontrolleista, keskinkertaisesta grafiikasta ja ominaisuuksien karsimisesta. Siksi onkin ilahduttavaa huomata, että FIFA 08 on poikkeus sääntöön. Electronic Arts on tehnyt hyvää käännöstyötä ja joutunut tekemään peliin vain muutamia kosmeettisia muutoksia.

FIFAssa riittää kattavan lisenssin tukemana runsaasti pelattavaa ja oma suosikkijoukkue on suurella todennäköisyydellä mukana. Electronic Arts ei valitettavasti arvosta kotimaista Veikkausliigaa, joten meitä lähin sarja on Ruotsin Allsveskan. Jos tämän räikeän epäkohdan sivuuttaa, FIFA 08:n tarjonta on esimerkillinen. Pelimuotoja on yllättävän hyvä valikoima. Kustomoidun turnauksen lisäksi voi aloittaa yksittäisiä sarjoja, kokeilla haastemoodia tai manageroida omaa joukkuetta. Mukana on myös muutama PSP:lle varta vasten kehitetty pelimuoto. Näistä ensimmäinen on tanssipelejä muistuttava tila, jossa palloa on pidettävä ilmassa oikea-aikaisilla painalluksilla. Toinen taas on jalkapallotietovisa, joka miellyttää varmasti englantia osaavia neropatteja.

Omia taitojaan voi koetella joko tietokonetta tai toista ihmistä vastaan. FIFA 08 tukee kahden PSP:n välistä langatonta peliä ja verkkopeliä. Verkkopeli toimi testissä hyvin ja pelaajia oli linjoilla riittävästi. Nettipelin laittaminen mukaan on tekijöiltä loistava ratkaisu, sillä kovin monesta PSP:lle käännetystä pelistä tämä ominaisuus puuttuu.

Tutut ongelmat

Kaikkein parasta PSP-versiossa on pelaajien paranneltu kontrolli. Pääpallot ja katkot ovat nyt mahdollisuuksien rajoissa toisin kuin muilla alustoilla. Vastustajakaan ei pelaa aivan yhtä anteeksiantamattomasti kuin tehokkaammilla alustoilla, mutta vaikeustasoa olisi silti voitu laskea hieman lisää. Koneen ohjaamat kanssapelaajat eivät valitettavasti vieläkään osaa hakeutua vapaisiin paikkoihin tai puolustaa kunnolla, mutta FIFA 08:n tekoäly on PSP:llä silti yhtä hyvää kuin kotikonsoleilla.

Ohjaus on sovitettu mallikkaasti pienemmälle nappulamäärälle. Jopa oikean tatin puuttumisesta johtuen vaikeaksi ennalta arvioidut erikoisharhautukset onnistuvat vaivattomasti vasemman liipaisimen ja analogitatin avulla. FIFA 08:aa vaivaa tosin sama ongelma kuin kotikonsoliversioitakin: harhautuksilla ei pääse tietokonepelaajista ohi millään ilveellä, joten kikat on syytä säästää moninpelejä varten.

Toinen jo olemassa ollut ongelma on otteluiden hitaus. Tempoa on laskettu huomattavasti edellisistä FIFA-peleistä. Tekijöiden tavoitteena on ollut realistisempi pelattavuus, mutta tässä on sorruttu liioitteluun. Kaikki oikeaa jalkapalloa katsovat tietävät, kuinka nopeaa peli parhaimmillaan on. FIFA 08:ssa pelaajat matelevat kentällä. Tämän ja tietokoneen saumattoman puolustuspelin takia maaleja tehdään hyvin pieniä määriä. Jotkin pelaajat pitävät shakkimaisesta strategian suunnittelusta, mutta suurinta osaa liiallisuuksiin mennyt hidastuminen ärsyttää varmasti.

Esimerkillinen käännös

FIFA 08 näyttää PSP:llä vain hieman huonommalta kuin PlayStation 2:lla. Pelaajamallit ovat tökeröitä, mutta vastapainoksi animaatio on hyvää. Tärkeintä on kuitenkin se, että peli pyörii sulavasti. Samaa ei voi sanoa esimerkiksi uusimmasta Pro Evolution Soccerista. Äänimaailma on sekin tehty ammattitaidolla, mutta koska sekä yleisön reaktiot että selostajien kommentit ladataan suoraan levyltä, molemmat tulevat häiritsevällä viiveellä. Musiikki on samaa peruskauraa kuin isovelikoneillakin.

FIFA 08 on kääntynyt PSP:lle onnistuneesti. Peliä vaivaavat ongelmat ovat samoja kuin muilla formaateilla: liian hidas tempo, korkea vaikeustaso ja myöhässä tulevat ääniefektit. Toisaalta tekemistä riittää, eikä peli ole millään osa-alueella kotikonsolipainoksia selvästi huonompi. Monet kehittäjät voisivat ottaa Electronic Artsin FIFA 08:sta oppia. Kyseessä on erinomainen käännös hyvästä pelistä, joka pienellä hiomisella olisi voinut olla paljon parempi.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi