FIFA 11

Maailman suosituin peli

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji. Se on peli, jota miljardi ihmistä seuraa ympäri maailmaa. Palloa potkitaan kaikkialla. Eräs syy valtaisaan suosioon onkin se, että siitä löytyy niin monia variaatioita: on italialaista puolustusta, etelä-amerikkalaista hyökkäystä ja pelifilosofioita, jotka ovat erilaisia missä sitten otteluita katsookin. Jalkapallon suurin vahvuus onkin se, että se tarjoaa jokaiselle jotakin. Pelaajien ja valmentajien siirtyminen ympäri maailmaa takaa lisäksi sen, että yllätyksiä nähdään kausi kaudelta. Jonakin vuonna pitkään varjojen mailla ollut jättiläisseura ponnahtaa äkkiä takaisin huipulle ja toisena vuonna sama jättiläinen romahtaa pudoten alemmalle sarjatasolle. Koskaan ihmiskunnan historiassa ei ole ollut yhtä suosittua urheilulajia.

Videopelijalkapallo tarjoaa vähemmän vaihtoehtoja. Pitkään ainoastaan kaksi pelisarjaa, Electronic Artsin FIFA ja Konamin Pro Evolution Soccer, ovat mitelleet keskinäisestä paremmuudesta. FIFA on ollut viime vuosina voitolla, sillä sen tekijät ovat pystyneet paremmin sopeutumaan nykyisen konsolisukupolven teknisiin haasteisiin. Kehityksen huippuna pidetään vuosi sitten ilmestynyttä FIFA 10:tä, jonka monet mielsivät kaikkien aikojen parhaaksi jalkapallopeliksi. FIFA 10 oli niin iso kehitysaskel, ettei Electronic Artsin tuore julkaisu pysty mitenkään uudistumaan samassa tahdissa sen kanssa. FIFA 11 sisältääkin lähinnä kosmeettisia parannuksia.

Kosmeettinen päivitys

FIFA 11:n pelattavuus on kokenut joitakin muutoksia. Tärkein niistä on parantunut fysiikka. Pelaajat painivat nyt taistellessaan pallosta, joten otteluissa on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota pallotaiturien nopeuteen ja muihin henkilökohtaisiin ominaisuuksiin. Tämä korostaa pelaajien välisiä eroja aivan eri tavalla kuin sarjan aiemmissa julkaisuissa. Lionel Messin kaltainen nopea hyökkääjä pystyy nyt helpommin juoksemaan itsensä hyvään maalintekopaikkaan, jos vastassa on Sami Hyypiän tyyppinen hidastelija. Uudistus johtaa toisaalta myös siihen, että Hyypiän tyyppiset kokeneet puolustajat pystyvät oikealla sijoittumisella pysäyttämään eteenpäin rynnivän hyökkääjän.

Fyysisyyden lisäksi myös syöttelyyn ja laukomiseen on tullut pieniä muutoksia. Lisääntyneet animaatiot johtavat siihen, että syötöissä ja vedoissa on aiempaa enemmän variaatioita. Peliä on myös hieman vaikeutettu, eli maalinteko on entistä haastavampaa. Electronic Artsilla arvostetaan ilmeisen paljon maalivahteja, sillä keskinkertaisemmatkin torjujat ottavat FIFA 11:ssä muutamia jumalaisia koppeja. Aloittelijalta vaaditaan rutkasti harjoittelua, että pallo alkaa löytää tiensä verkon perukoille. Kokeneemmalle pelaajalle jää tosin vaikutelma epätasaisuudesta. Vaikeustason muuttaminen vaikuttaa esimerkiksi lähinnä kenttäpelaajiin, mutta ei maalivahteihin. Näin syntyy kummallinen asetelma, jossa puolustajat eivät tee mitään mutta torjuja ottaa silti kiinni kaikki mahdolliset pallot.

FIFA 11 sisältää myös mahdollisuuden pelata maalivahtina. Tämä on pelkkä kuriositeetti, sillä maaliviivan edessä seisominen ei ole kovin kiinnostavaa. Verkkopeli on kuitenkin poikkeus, koska siinä myös maalivahtina pelaaminen on erittäin hauskaa puuhaa.

FIFA 11:sta löytyy ensimmäistä kertaa jalkapallopelien historiassa mahdollisuus pelata 11 vs. 11 -otteluita. Tämä on iso valtti, vaikka kentän täyttäminen ihmispelaajilla johtaakin monessa tapauksessa vain täyteen kaaokseen. Verkossa mitteleminen on kuitenkin edelleen FIFAn parasta antia. Serverit toimivat ja pelaajia riittää. Mukana on myös The Live Season, joka päivittää peliä tosielämän tapahtumien mukaisesti. Tässä Electronic Arts ei kuitenkaan ole vieläkään ojentanut kättään kuluttajien suuntaan, sillä The Live Season on maksullinen. Toivotaan, ettei pelitalossa päätetä tulevaisuudessa siirtyä kokonaan maksullisiin verkkopalveluihin.

Yksinpelin uutuus on Career-muoto, mutta sekin sisältää vain aiemmat Be a Pro- ja Manager-tilat samassa paketissa. Presentaatiota ja muita yksityiskohtia on parannettu, mutta muuten Career on FIFA-veteraaneille tuttua tavaraa. Pelaaja ottaa joukkueen ohjat käsiinsä viidentoista kauden ajaksi joko pelaajana, pelaajamanagerina tai valmentajana. Career jaksaa kiinnostaa aikansa, mutta esimerkiksi valmentamisessa ei ole tarpeeksi syvyyttä. Niinpäpelaaja palaa mielellään normaalien kausi- ja turnausmuotojen pariin.

Eteenpäin on menty

Electronic Artsin pelit tunnetaan käyttäjäystävällisyydestään, eikä FIFA 11 ole poikkeus. Heti alussa peli tutkii kovalevyltä löytyviä aiempia FIFA-asetuksia, joiden perusteella se ehdottaa esimerkiksi sopivaa vaikeustasoa. Peliä voi muutenkin räätälöidä kiitettävästi, vaikka otteluiden hidasta tempoa ei valitettavasti pystykään muuttamaan. Eri vaikeustasot tarjoavat kuitenkin niin paljon haastetta, että yksinpelistä riittää iloa kylmiin talvi-iltoihin. Mukana on jälleen tuhansia oikeita pelaajia ja satoja joukkueita, vaikka Veikkausliigaa ei vieläkään ole lisätty mukaan. Suomen jalkapallomaajoukkueeseen ei siihenkään ole panostettu. Missä on esimerkiksi kentän laidalla käsiään levittelevä Stuart Baxter?

Audiovisuaalisesti uusi FIFA on laadukasta jälkeä, vaikka aneeminen selostus jättääkin taas kerran toivomisen varaa. Pelaaja jää kaipaamaan etelä-amerikkalaisia selostajia, jotka ovat mukana tunteella. Nykyinen FIFA-selostuskaksikko johtaa tilanteeseen, jossa ohjaimia käsissään pitelevien pelaajien on korvattava puuttuva tunnelma omilla huudoillaan. Onneksi katsomoista kuuluvat äänet, kuten monen joukkueen yhteyteen lisätyt oikeat kannustuslaulut, lisäävät autenttisuutta. Valikkomusiikkikaan ei ole hullumpaa, sillä Gorillazin kaltaisia yhtyeitä kuuntelee aina mielellään.

FIFA 11 jättää tasaisen vaikutelman. Se ei ole merkittävästi parempi kuin lähelle täyttä kymppiä osunut FIFA 10, eikä sarjaa oikeastaan voi nykyisestä paljon parantaakaan ilman konseptin täydellistä muokkaamista. FIFA ja Pro Evolution Soccer ovat muuten tänä vuonna poikkeuksellisen kovilla tukkanuottasilla, sillä Konamin pelikin on pitkästä aikaa ottanut kunnon harppauksen parempaan suuntaan. Eteenpäin on menty, sanoisi entinen maajoukkuevalmentaja Antti Muurinen.

Galleria: 

Kommentit

nikki esiin?

Jätetään sen selvittäminen foorumin Matlockeille.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi