Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

FIFA 15

Kestävä kehitys

FIFA on kaikista Electronic Artsin urheilusarjoista nopealiikkeisin. Sen pelimoottori vaihtuu tasaisin väliajoin ja kehityksen suunta on useimmiten positiivinen. Kaikki filmausyrityksiä ja vihellysten jälkeisiä torikokouksia myöten alkaa olla mukana. FIFAt tulevat vuosi vuodelta realistisemmiksi ja ovat onnistuneet kampeamaan kilpailijansa Pro Evolution Soccerin ilmeisen pysyvästi syrjään parhaan jalkapallopelin paikalta.

Positiiviset seikat huomioiden on yllättävää havaita, miten paljon vuoden takainen FIFA 14 ja nyt julkaistu FIFA 15 muistuttavat toisiaan. Tämä on ollut muiden Electronic Artsin lippulaivasarjojen helmasyntejä. Ostajan päätettäväksi jää, haluaako hän maksaa täyden hinnan lähinnä kokoonpanojen osalta muuttuneesta pelistä. Järkevintä olisikin päivittää urheilupelejä muutaman vuoden välein, mutta tämä tulee julkaisijoiden ahneuden huomioiden tuskin kyseeseen.

Paikoillaan polkemisesta huolimatta FIFA:n siirto uuteen konsolisukupolveen on sujunut saman talon NHL:ta kivuttomammin. Siinä missä tuoreesta NHL:sta puuttuu useampia pelitiloja ja muita ominaisuuksia, FIFA:ssa tekemistä riittää liiankin kanssa. Pallolle voi antaa kyytiä esimerkiksi Saudi-Arabian pääsarjassa, vaikka harvempi tarttuu tähän haasteeseen. On selvää, että FIFA tarjoaa kaikista urheilujulkaisuista parasta vastinetta rahoille, eikä Pro Evolution Soccer pääse kattavuudessa sen lähelle.

Ennalta-arvattavuuden kirot

FIFA ja Football Manager muistuttavat tyylillisesti toisiaan. Molemmissa sarjoissa voittaminen on tehty sopivan helpoksi. Urheilijaksi tai valmentajaksi tulemisesta haaveilevat pääsevät pienellä harjoittelulla pärjäämisen makuun, eikä aikaakaan kun he paukuttelevat henkseleitään kultamitalisteina. Todellisessa elämässä asia ei ole aivan näin yksinkertainen. Virtuaaliviheriöllä pieni epärealistisuus ei kuitenkaan haittaa, vaan keskinkertainenkin joukkue voi saavuttaa menestystä muutamassa kaudessa.

FIFA 15:n maalivahdit imuroivat luvattoman helposti kaukolaukauksia. Hienoja maaleja syntyy pelissä huomattavasti aitoja kenttiä enemmän. Saippuakätiset veräjänvartijat sylkevät muutenkin palloja eteensä ja runsasmaaliset kamppailut ovat yleisiä etenkin helpommilla vaikeusasetuksilla. Erikoistilanteita tulee kammottavien tuomareiden takia jatkuvasti. Pieni repiminen johtaa rangaistuspotkuun ja keltaiseen korttiin, mikä turhauttaa muuten hyvässä pelissä. Epätasapainoa ei voi korjata NHL:n tapaan slidereillä, vaikka sellaisille olisi FIFA:ssa selkeä tilaus.

Fysiikkamallinnus on FIFA 15:ssa kohdallaan. Animaatiot hipovat täydellisyyttä, ja pallo leijailee Cristiano Ronaldon tai Lionel Messin vetämänä uskottavalla tavalla. Tekoäly ei harmi kyllä ole parasta mahdollista. Omat pelaajat eivät seuraa miehiään tarpeeksi tiukasti ja vastustajat siirtelevät nahkakuulaa usein turhauttavan tehokkaasti. FIFA 15 on parhaimmillaan moninpelinä ja etenkin verkossa. Ihmispelaajia vastaan otteluissa on sopivaa arvaamattomuutta, joka puuttuu yksinpelistä melkein kokonaan. Viivettä ei netissä esiinny, seuraa ja tekemistä on runsaasti. Muiden kehittäjien tulisi ottaa Electronic Artsin pelien verkko-ominaisuuksista oppia.

Tuttu ja turvallinen

FIFA 15 sisältää kaikista uusista urheilupeleistä huonoimman selostuksen. Martin Tylerin ja Alan Smithin geneerinen höpötys ei nostata pulssia missään vaiheessa, ja tuo mieleen Hannu-Pekka Hännisen tai Bror-Erik Walleniuksen huonot päivät. Selostuksen kääntääkin mielellään kokonaan pois päältä. Onneksi muu äänimaailma, ja erityisesti katsomoiden mölinä, on loistavalla tasolla. Sama pätee PlayStation 4:llä vakuuttavaan grafiikkaan. Ruudunpäivitys on tasaista, ja virtuaalipallottelu ja satelliittikanavien lähetykset lähestyvät vuosi vuodelta toisiaan.

Electronic Arts kyykyttää kilpailijaansa Konamia todella kattavalla lisenssillä, kuten aiempinakin vuosina. Pelaajat näyttävät aidoilta ja jopa liikkuvat autenttisesti. Sergio Ramosin ja Gerald Piquen tunnistaa tekniikastaan, ja vaikka Suomen maajoukkueen kaltaisia keskinkertaisuuksia ei ole vieläkään kovin hyvin mallinnettu, tekijät tuntevat selvästi lajinsa. Lähes joka osa-alueesta huokuu jalkapalloa kohtaan tunnettu rakkaus.

Kokonaisuutena FIFA 15 on tuttu ja turvallinen. Se ei eroa radikaalisti viime vuoden painoksesta, eikä peliä voi suositella kuin kaikkein vannoutuneimmille päivitettyjen kokoonpanojen ystäville. Silti sitä mättää mielellään. Se on pelillisesti jonkin verran uusinta Pro Evolution Socceria realistisempi etenkin fysiikkamallinnuksen ja temmon osalta. Kunnon lisenssi kääntää vaakakupin jälleen Electronic Artsin eduksi. FIFA 15 saa kenet tahansa tuntemaan itsensä supertähdeksi.

Galleria: 

Kommentit

Jäi nyt vähän suppeaksi ja pintapuoliseksi arvio. Mites, onko eri offline- ja online-pelimuotoja testattu? Mitä niissä on muuttunut/kehitetty? Onko sliderit tosiaan poistettu tästä, sillä aiemmissa versioissa ne kyllä olivat mukana. Entä onko arvostelija tosiaan saanut jo käsiinsä uusimman PESin valmiin PS4-version, kun kerran vertailua näiden välillä tehdään?

Ja sen verran on EA:n peleistä kokemusta verkossa, ettei niiden tasoitus-systeemistä TODELLAKAAN kannattaisi muiden kehittäjien ottaa mallia (ja oletan saman kirouksen riivaavan tätäkin peliä). Plussaa siitä, että pelaajia toki riittää ja yhteydet toimivat EA:lla yleensä vähintäänkin tyydyttävästi.

Kiitos palautteesta. Näitä jokavuotisia urheilupelejä on aina vähän vaikea arvostella, niin vähän ne vuodesta toiseen muuttuvat. FIFA 15 on parantunut hieman, mutta vain hieman, FIFA 14:sta. Ultimate Teamissa pitää nyt koota kemialtaan toimiva joukkue ja valmentaminen on hieman syvällisempää Football Managerin tapaan, mutta samat rakennuspalikat (liigat, cupit, oman pelaajan luonti jne.) ovat pääasiassa mukana.

Pelityyliä voi räätälöidä esimerkiksi nopeuden ja syöttöhelpotusten osalta, mutta kustomointi on vähäisempää kuin vaikkapa NHL 15:ssa. Uutta Pro Evolution Socceria olen pelannut vähän, arvostelu siitä tulee myöhemmin. EA:n verkko-ominaisuuksien kehumisella viittasin lähinnä servereiden toimivuuteen tässä pelissä, kokonaisuutena talon toiminnassa on toki paljon parantamisen varaa.

Toivottavasti nämä huomiot avasivat hieman lisää uutta FIFAa.

Itse en FIFA 15 "jalis" pelille pysty antaan kouluarvosanan kun ehkä 6 ja nimenomaan onlinessa pelatteassa. Niin ja viime vuodet pelannut kyseistä pelipäivitysta jostain fifa 09 asti ja nyt sitte tuli sellasta roskaa et pois alta, jos nyt tää keskitys/pukku maali korjattiin viime vuodesta, mitäs saatiin tilalle esim. FUT pelimoodissa ratkasee nyt sit pelaajien arvoissa pac ja dri. esim Pirlon syöttötaidoilla ole mitää virkaa tai tuntuu ett pelissä ei ole edes keskikentää olenkaan vaan se on hoideltu yhdellä/kahdella syötöllä tai nopeella pelaajalla ja pikku kikkailulla . Ainakin uuden pessin demon perusteella esim. puolustaminen on helpompaa ja jalkapallossa tämä osa alue oikeesti tärkein. Varmasti pessi jää edelleen netti omainaisuuksien osalta löyhemmäksi, mut loppujen lopuksi se pelattavuus on tärkein. Sontaa kun ei jaksa edes netissä ;) , no tietenkää en ole koko versioa pessistä pelannut vaikee sanoo muutakun sen perusteella mitä demoa on tullut väännettyä. CPU.ta vastaa Fifa 15 on ihan ok, mut netissä hirveetä sontaa mun mielestä ja kun meikä ei paljon CPU.ta vastaan jaksa pelata niin tämän pelin arvo on oikeestaan täys 0. 11v poikani tästä nyt ihan pitää että ei se tossa oo pölyttymässä onneksi :)

Pikkusen turhauttavaa pelata 5 minuuttia lisäaikaa, kummallakin puoliskolla, vaikka peli olisi 0-0.

Samaa mieltä Cavaleran kanssa. Löyhä, jopa hätäisesti kyhätty arvio. Lopullisen tuomion pelistä vouseii antaa vasta yli dadan pelatun matsin perusteella. Kyllä tässä pelissä on sliderit, joita säätämällä pelista saa nautinnollisen myös CPU:ta vastaan pelatessa.Olen testannut PS4:n demoa.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi