Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Forza Horizon

Xboxin tunnetuin kaahailu Forza tekee uuden aluevaltauksen, kun hevosvoimia taltutetaan suljettujen moottoriratojen sijaan maanteillä. Realismiin painottuvaa sarjaa ensimmäisestä osasta lähtien luotsannut Turn 10 siirtää tällä kertaa kehitysvastuuta tuntemattomalle Playground Studiosille. Lopputuloksen laadusta ei tarvitse silti kantaa huolta, sillä vastaperustetun brittiläistiimin palkkalistoilta voi bongailla muun muassa Project Gotham Racing- ja Dirt-pelien parissa häärineitä alan konkareita. Coloradossa järjestettävä kuvitteellinen Horizon-festivaali toimii kulissina avoimen maailman leikkikentälle.

Festarihuumaa

Festivaaliin osallistuvalle pelaajalle annetaan käytännössä vain yksi päämäärä: nousta tuntemattomuuden suosta tapahtuman kuumimmaksi nimeksi. Kisoja läpikäymällä kerätään rannekkeita ja rahaa, jotta päästään mukaan entistä kovatasoisempiin koitoksiin. Välillä ajetaan muutaman kierroksen mittelöitä, kun toisinaan paremmuus selvitetään etappipyrähdyksissä. Satunnaisesti päästään lennättämään myös soraa offroad-osuuksissa. Rannekkeiden haalimisen lisäksi omaa asemaa pönkitetään tunnettavuuspisteiden avulla. Pitkät sivuluisut, näyttävät hypyt ja muut temput aiheuttavat kovinta kuhinaa fanien keskuudessa. Bonuksena nimekkäimmät kuljettajat pääsevät nauttimaan kaavaa rikkovista erikoishaasteista. Kaksintaistelut esimerkiksi kuumailmapalloa tai P-51 Mustang -hävittäjälentokonetta vastaan saavat yleisön villiksi ja tarjoavat mukavaa vaihtelua.

Tyylinvaihdos kliinisestä rata-ajosta avoimen arcademaiseen ympäristöön hoidetaan ilman radikaaleja viritelmiä konehuoneeseen. Ajotuntumasta vastaa yhä sama pelimoottori kuin emopelissä, joten ylimääräisen kuorrutteen alta paljastuu varsin tutun oloinen kokemus. Myös täysin uutena elementtinä esiteltävä ralliosio saa toteutuksestaan puhtaat paperit. Ajoneuvovalikoima ei yllä Forza 4:n hengästyttäviin lukemiin, mutta valinnanvaraa riittää silti satamäärin. Erityisesti mieltä lämmittää nähdä runsaslukuisesti vanhempaa autokantaa tuoreen kaluston ohella. Menopelejä pääsee muokkaamaan maalauksilla sekä vanteita tai puskureita vaihtamalla. Virityspalikoilla pidetään oma suosikki kilpailukykyisenä kovemmassakin seurassa.

Temmellyskenttänä toimiva Colorado vakuuttaa laajuudellaan. Etukäteen lähinnä havumetsistä, pikkukylistä ja tasangoista koostuvan ympäristön kiinnostavuus mietitytti, mutta lopputuloksena saadaan varsin mukava kokonaisuus. Tiestö vaihtelee sopivassa suhteessa syheröisistä mutkaosuuksista leveisiin baanoihin. Maantiellä liikkuu kilpakumppanien lisäksi siviililiikennettä, mutta enemmänkin kanssa-autoilijoita mahtuisi katuja täyttämään. Kierrospohjaiset kisat ajetaan suljetuilla alueilla.

Maistuvaa moninpeliä

Yhteisöllisyys on edellisten osien tavoin vahvasti läsnä. Kavereiden kesken pääsee esimerkiksi perustamaan oman autoklubin. Lisäksi jokaisen yksinpelitapahtuman ajosuoritusta verrataan ystävälistan ja muun maailman kesken. Varsinainen moninpeli eriytetään kokonaan omaksi osiokseen. Aloittelijoihin ja konkareihin jaettujen peruskisojen oheen tarjotaan hauskanpitoon perustuvia pelimuotoja, kuten autohippaa. Harmittavasti uramoodissa ei törmätä satunnaisiin nettituttuihin Test Drive Unlimitedin tapaan. Yksinpelin katuja asuttavia tekoälykuskeja voi toki haastaa satunnaisiin kaksintaisteluihin, mutta se ei tunnu läheskään samalta.

Forza Horizon näyttää upealta. Vaikka automallit jäävät yksityiskohtaisuudessaan marginaalisesti Forza 4:n tasosta, on jälki erittäin hyvää. Todelliseksi tähdeksi nousee ympäröivä maailma. Etenkin kauas horisonttiin piirtyvät näkymät onnistuvat säväyttämään. Kisoja päästään ajamaan myös yöaikaan. Tosin kliinisempiin rataoloihin suunniteltu fysiikan mallinnus paljastaa heikkoutensa törmäystilanteissa. Autot töksähtelevät seinäkontakteissa nolosti, eikä ympäristö tuhoudu käytännössä lainkaan. Täysin silkinpehmeästä ruudunpäivityksestä joudutaan aavistuksen tinkimään, mutta kokonaisuus pysyy sulavana. Audiopuolella moottorien mylvintä ajaa asiansa. Radiosta pauhaava monipuolinen musiikki sopii yleiseen tunnelmaan. Peli lokalisoidaan ääninäyttelyä lukuun ottamatta kokonaan suomeksi, mikä on periaatteessa positiivista. Varjopuolena kielen muuttaminen alkuperäiseksi ei onnistu kuin konsolin maa-asetuksia säätämällä.

Onnistunut hybridi

Forzan pääosin onnistunut syrjähyppy avoimen maailman puolelle jättää joiltain osin pientä toivomisen varaa. Tutkimisen riemu hiipuu nopeasti, kun pientareet ja polut rajataan turhan hanakasti näkymättömillä esteillä. Oheispuuhaa tarjotaan rikottavien kylttien, nopeuskameroiden ja muutaman piilotetun auton verran. Peli muuttuu kuitenkin ennen pitkää rutiininomaiseksi tapahtumasta toiseen siirtymiseksi, kun vapaa kurvailu menettää hohtonsa. Merkittävimpänä harmistuksena sarjan suurin koukuttaja jää pois rakennemuutoksen vuoksi. Aiemmissa tuotoksissa kavereiden kierrosennätysten rikkomiseen pystyy upottamaan loputtomasti tunteja, kunnes jatkuvan nokittelun seurauksena erot mitataan sekunnin tuhannesosissa. Toki tälläkin kertaa muiden haastaminen on mahdollista, mutta varsinaisten moottoriratojen uupuessa hupi jää vähäisemmäksi.

Pienistä nurinoista huolimatta rohkea ratkaisu yhdistää realismiin kumartava ajotuntuma arcademaiseen rakenteeseen toimii kokonaisuutena erinomaisesti. Forza Horizon ei vikittele satunnaisia kaahailuiden ystäviä yhtä tehokkaasti pauloihinsa kuin näyttävillä kolareilla ja ylitsevuotavilla efekteillä mässäilevät kilpakumppaninsa. Rautainen toteutus ja kattava sisältö onnistuvat kuitenkin pitämään otteessaan pitkään. Erityisesti autopelifanaatikoille luvassa on kymmeniä tunteja takuuvarmaa laatuviihdettä niin uramoodin kuin moninpelimittelöiden parissa.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi