Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Forza Motorsport 3

Forza Motorsportilla on mainio sauma vetää tiukkoja kierrosaikoja, kun Gran Turismon varikkovisiitti näyttää venyvän odotettua pidemmäksi. Microsoftin moottoriurheilusarjan kolmas osa lyökin pöytään kovia kortteja: yli 100 rataa ja 400 autoa, joihin on käytetty kymmenkertaisesti polygoneja aikaisempaan verrattuna. Uskaltaapa Turn 10:n Dan Greenwalt vaatimattomasti väittää, ettei heillä kohta ole enää mitään parannettavaa. Kovia puheita on kuultu ennenkin, mutta sotaratsun todellinen luonne selviää vasta radalla.

Kaikki tiet vievät maaliin

Forza Motorsport 3 ei vedä jalkoja alta ensitapaamisella. Hillityt valikot eivät pursua toimintaa, eikä vauhdintunne huimaa päätä, vaikka kuva päivittyy pehmeästi 60 kertaa sekunnissa. Kesy äänimaailma puolestaan kaipaisi rouheammin ärjyäviä moottoreita. Lisää tunnelmaa tarjotaan ohjaamonäkymällä, mutta kuvakulman toteutus jättää toivomisen varaa. Hyvästä yrityksestä huolimatta se ei kaikessa staattisuudessaan välitä fiilistä intensiivisestä kilvanajosta.

Pelin viehätys piileekin syvemmällä kulissien takana, erinomaisessa fysiikanmallinnuksessa. Aavistuksen aikaisempaa raskaampi ajotuntuma on luonnollinen. Pirssien erot ja kosketuksen rataan aistii selvästi jo pelkällä ohjaimella, mutta meininki paranee totta kai rattiin tarttumalla. Looginen ohjaustuntuma tekee kurvien oikeaoppisesta taittamisesta erittäin palkitsevaa. Entistä monipuolisempien apujen ja asetuksien ansiosta pelin saa säädettyä paremmin kuljettajan taitoja vastaavaksi: ensikertalaisten ei tarvitse huolehtia edes jarruttamisesta, kun taas konkarit voivat kesyttää villeimmätkin takapotkut paljain käsin.

Auto irtoaa tiestä totuttua helpommin, mikä johtaa toisinaan vauhdikkaisiin tilanteisiin tai koomisiin pyörähdyksiin akselin ympäri. Kolaroinnista sakotetaan hillitysti, eikä ajoneuvon runko tuhoudu hulluimmastakaan rysäyksestä. Simulaatioasetuksilla turhia törttöilyjä pitää silti varoa, sillä ne syövät yllättävän nopeasti kaaran ajettavuutta. Suurempi merkitys vaurionmallinnukselle tulee moninpelissä, kun virheitä ei voi korjata uuden kelaustoiminnon avulla. Erinomaisesti toteutettu ominaisuus vähentääkin yksinpelin turhautumisia merkittävästi.

Visuaalisesti Forza 3 tekee selkeän pesäeron edellisosaan. Autot näyttävät herkullisilta etenkin uusinnoissa, mutta maisemien näyttävyys vaihtelee. Kokonaisuudessaan peliin kuuluu vajaat 20 erilaista ympäristöä, joista täysin uusia tuttavuuksia on viitisen. Suurin osa tuoreista radoista on mieluisia ajettavia korkeusvaihtelujensa ja rikkaamman värimaailmansa ansiosta. Tarjonnan kohokohtina mainittakoon espanjalaisvuoriston ratakokonaisuudet ja Fujimi Kaidon syheröiset mäkiosuudet. Kaikkein eniten ympäristöissä harmittaa erilaisten säätilojen ja yökisojen puute. Tällaisenaan valikoima tarjoaa kiitettävästi leveyttä, mutta Silverstonen kaltaiset tylsimykset karsisi mieluusti kiinnostavampien kisapyhättöjen tieltä pois.

Ruuhkaa uraputkessa

Forza Motorsport 3:n yksinpelin moottori on Gran Turismo -koriin asennettu uratila. Pelaaja saa alussa valita ensirakkautensa vajaasta kymmenestä ehdokkaasta, minkä jälkeen parisuhde viedäänkin jo toiselle asteelle eli kilparadoille. Ura on tällä kertaa jaettu kausiin, jotka koostuvat puolestaan viikoista. Joka toinen sunnuntai ajetaan tietyn autoluokan mestaruussarjan osakilpailu. Väliin jäävät päivät täytetään kisatapahtumilla, joita peli ehdottaa autotilanteen mukaan.

Menestymällä tienataan rahapalkintoja sekä uusiin ajokkeihin ja alennuksiin oikeuttavia kokemuspisteitä. Pirssin teholuokan nostaminen sujuu kätevästi nappia painamalla, mutta päivitysosat saa toki halutessaan valita itse. Lisäksi kiinnostuneet voivat uppoutua säätämään esimerkiksi rengaspaineita ja vaihdelaatikon välityksiä paremman tuloksen toivossa.

Uusi rakenne pyrkii luomaan uratilaan jatkuvuutta, mutta siinä se ei kuitenkaan onnistu. Kisatapahtumat tuntuvat edelleen merkityksettömiltä yksittäisiltä koitoksilta, joiden väliltä puuttuu yhteys. Harvinaisemmat kiihdytysajot ja kahden koslan erissä miteltävät miniturnaukset tuovat puurtamiseen vaihtelua. Uran alkutaipaleella Ford Fiestalla Maple Valleyn ruskaisissa maisemissa kurvaileminen alkoi silti melkein ahdistaa – niin monesti tämä sama prosessi on käyty läpi aikaisemminkin.

Tilanteesta tekevät tukalan nimenomaan persoonattomat vastustajat. Tekoälykuskit ajavat uskottavasti pienine virheineen, mutta dramaattisempia käänteitä ja jännittäviä kilpailuja jää kaipaamaan. Ongelmia olisi voitu paikata antamalla esimerkiksi kovimmille suhareille uniikit talliväritykset ja rakentamalla kisoista suurempia kokonaisuuksia aika-ajoineen päivineen. Kaikkia mainitut viat eivät tietenkään haittaa, sillä autojen kerääminen ja viritteleminen on todettu viehättäväksi puuhaksi ennenkin, eikä se siitä ole mihinkään muuttunut. Ajokkiin on varsin helppo kiintyä, jos niihin jaksaa rustailla vielä omat maalaukset. Lisäksi tylsimmät täytekisat voi aina jättää tekoälyn ajettavaksi.

Leveimmät leukaperät

DVD käy ahtaaksi

DVD-formaatti alkaa käydä ilmeisen ahtaaksi Forza Motorsport 3:n kokoiselle autopelille, joten se onkin jaettu kahdelle levylle.

Toiselle DVD:lle kuuluvat radoista Nürburgring Nordschleife, Fujimi Kaido ja Rally di Positano, eli käytönnössä pelin suurimmat rataympäristöt. Lisäksi 1,9 gigatavuun mahtuu muutamia autopaketteja.

DVD:n sisältö täytyy asentaa kiintolevylle, jotta siitä pääsee nauttimaan. Mikäli tila käy vähiin, voi asennuksesta karsia osia pois.

Konservatiivinen kausimoodi ei ole onneksi kolmannen Forzan koko kuva. Yksittäisiä kisoja voi ajaa haluamillaan autoilla uratilan ulkopuolella, ja innokkaimmat kuljettajat saavat kulutettua satoja tunteja pelkästään huippuaikojen kellottamiseen, niin palkitsevalta tuhannesosien jyystäminen pois omasta ennätyksestä tuntuu.

Pelin makein sisus koostuu kuitenkin verkko-ominaisuuksista, jotka tuovat esille Forza 3:n parhaat puolet. Kattava ajokkivalikoima, autohulluihin vetoavat säädöt ja vaihtelevat radat antavat tilaa monipuolisille koitoksille. Tekoälykuskeihin liittyvät valitukset saa kerralla heivata ikkunasta ulos, kun lähtöruudukkoon lyödään kahdeksan vauhdinnälkäistä ihmispelaajaa. Vajaata miehitystä voi tarvittaessa paikata tekotyhmyyden avustuksella.

Muun muassa sallittujen autojen ja ajoapujen suhteen tarjotaan laajat muokkausmahdollisuudet. Villeimpiin sessioihin evästetään erikoisemmilla pelimuodoilla, kuten esimerkiksi hipalla ja driftauskisalla. Verkossa kurvailemisesta tilille kilisee krediittejä ja kokemuspisteitä samaan tahtiin kuin uratilassa.

Kilpa-ajaminen on vain osa yhteisöllisyyttä. Omat automaalaukset tai yksittäiset koristevinyylit voi kaupata eteenpäin pelin sisäisellä kauppapaikalla, jolla tuodaan myös esiin suosituimpia myyntiartikkeleita. Näin kisakassaansa voi kartuttaa voittamatta yhtäkään kilpailua. Myös uusintojen yleisilmettä on kohennettu, eikä enää tarvitse kärsiä jatkuvista lataustauoista. Huippuhetkistään voi ottaa kuvia tai renderöidä lyhyitä videopätkiä, jotka lisätään kanssapelaajien pällisteltäväksi pelin verkkosivuille.

Isompi, parempi ja nopeampi kuin... Hamilton

Kolmas Forza ei tyrmää pelaajaa välittömästi mielettömällä audiovisuaalisella tykityksellä tai adrenaliinia tihkuvalla kilvanajolla. Turn 10:n puheet täydellisestä autopelistä voi unohtaa heti kättelyssä: vikoja tai puutteita ei tarvitse etsiä suurennuslasin kanssa. Hiottu kokonaisuus maistuu hieman liikaa vuosipäivitykseltä – jo valmiiksi erinomaiseen peliin.

Kaikkien valitusvirsien jälkeen Forza Motorsport 3:n suurimmaksi ongelmaksi jää edellinen kierros: kolmonen parantaa suoritusta hitusen jokaisella sektorilla, mutta ei dramaattisesti. Tuoreen maalikerroksen alla piilee edelleen se sama kosla, johon niin monet ovat ehtineet rakastua. Uusien osien kera se palkitsee paneutumisesta paremmin ja laajemmin kuin yksikään toinen saman luokan kaahailu Xbox 360:lla. Yhteisen sävelen löytyminen saattaa vaatia aikaa ja kuluneita kumeja, mutta se kannattaa.

Galleria: 

Kommentit

Kuulostaa juuri siltä mitä on osannut odottaakin. Ja sitten vaan jatketaan odottamista, mutta onneksi enää kaksi viikkoa!

Oiva arvostelu näpäytyksen kera.
FM2 sai kuin saikin leveistä puheista huolimatta arvoisensa seuraajan.

Kelpo arvostelu. Tosin ehkä negatiivisin viiden tähden arvostelu jonka olen koskaan lukenut :)

Forza 2 kävi tylsäksi jo noin 30. levelin kohdilla. Ratoja (tai ympäristöjä) oli liian vähän ja kisat olivat melko tylsiä ilman muuta jännitettä kuin se, ettei se takavetoinen Corvette nyt sitten lipsuisi käsistä vikalla kierroksella.
Toivottavasti tässä olisi urapelissäkin enemmän vaihtelua. Autojen ostelu ja virittäminen on mukavaa puuhaa, mutta valikkojen tulee olla toimivat.

Moninpeli toivottavasti rullaa sujuvasti, ja pelien käynnistyminen olisi hieman nopeampaa. Odotukset on kovat ja pelihän on toki jo ennakkovarattu. :)

Tietenkin tämän arvostelun kylkeen voisi iskeä sellaisen disclaimerin, että arvostelija on ajokortiton ja ratiton huono ihminen, joka ei suhtaudu mitenkään erityisen intohimoisesti autoihin sinänsä. Ja Hamilton on hieno mies.

"Kelpo arvostelu. Tosin ehkä negatiivisin viiden tähden arvostelu jonka olen koskaan lukenut :)"

Olen samaa mieltä , arvostelu oli hyvin kirjoitettu ,mutta 5 tähteä on liikaa tuon tekstin perusteella (imo), varsinkin jos ei oo fanipoika (vai oletko). Oisin odotellut 3-3½p kun lueskelin arvosteluu mutt =).

Tosin tää on tätä. Nyt valitellaan kun annetaan liian hyvät pojot ja sit jos oisit heittänyt 3½p niin siitähän ne Xbox fanipojat ois vasta noussukkin barrikaadeille. Täytyy myöntää arvostelijan arki ei oo helppoo

Pyörin siinä neljän ja viiden tähden rajamailla koko ajan, enkä välttämättä vieläkään haluaisi leimata peliä täysin kumpaankaan kastiin. Jos peliä katsoo puhtaasti jatko-osana edelliseen peliin, on neljä tähteä varsin oikeutettu. Jos kuitenkin kaipaa Xbox 360:lle yhtä (realistisen suunnan) autopeliä, sormi osoittaa mielestäni vain ja ainoastaan Forzaan. Onneksi arvosana on toissijainen seikka, eikä viiden tähden pidäkään tarkoittaa täydellistä kympin peliä. Peittäkää vaikka se arvosana, jos se häiritsee.

Eikä tämä ole varmasti negatiivisin viiden tähden arvostelu. Lukekaa vaikka Killzone 2 -revikka!

"Tosin tää on tätä. Nyt valitellaan kun annetaan liian hyvät pojot ja sit jos oisit heittänyt 3½p niin siitähän ne Xbox fanipojat ois vasta noussukkin barrikaadeille."

Ei negatiivisien puolien esitteleminen rehellisesti tarkoita sitä, että numeron pitäisi olla jotain keskinkertaista. Mikään ei ole täydellistä, mutta epätäydellinenkin saattaa olla puhdasta erinomaisuutta. Ja kuten Paavi jo kirjoittelikin, lue myös Killzone 2:n arvostelu, jos haluat saada hieman näkemystä arvostelijan tyylistä objektiivisena kirjoittajana.

Muutenkin ehdottomasti kiitokset täältä Paavin rehelliselle tyylille arvostella rohkeasti näitä super-mega-hypetys pelienkin ongelmia. Toivottovasti aikanaan myös Gran Turismon uusin otos pääsee siihen suuntaan arvosteltavaksi.

En tarkoittanut kommenttiani niinkään kritiikiksi, kuin huumoriksi (jossa on pieni totuuden siemen) En myöskään väitä että arvosana ja teksti olisivat suoranaisessa ristiriidassa. Arvostelun kantavana ajatuksena ja loppuyhteenvetonakin näkyvä vertailu edelliseen osaan on johtanut siihen että muutoksia peilataan edelliseen osaan ja jo edellisessä osassa olleet puutteet keräävät enemmän kritiikkiä koska niitä ei vieläkään ole korjattu. Minulle arvostelusta jäi loppuarvosana huomioiden mielikuvaksi, että on itsestäänselvää, että peli on loistava, mutta näihin asioihin puuttumalla päästäisiin lähemmäs täydellisyyttä.

Itse olen edellistä osaa jonkin verran tahkonnut ja tämä arvostelu täsmensi hienosti odotuksiani kolmososan suhteen.

"Minulle arvostelusta jäi loppuarvosana huomioiden mielikuvaksi, että on itsestäänselvää, että peli on loistava, mutta näihin asioihin puuttumalla päästäisiin lähemmäs täydellisyyttä."

Samanlainen tunnelma itsellenikin välittyi ja uskoisin, että tämä myös oli tarkoituskin.

Viisi tähteä.. Ostosuunnitelmat saavat näin lihaa luidensa ympärille.. >:)

Miten joku voi sanoa legendaarista Silverstonea tylsäksi ??

Paavin tutuksi tullut tyyli on polkea omastakin mielestään mainiota peliä arvostelussa surutta, ja räpsäyttää sitten se arvosana kertomaan kuitenkin laadusta. Tosin ODST:n kohdalla vähän lipsahti, aijai. :)

Paljonko peli vie kokonaisuudessaan tilaa kovolta?

loistava autopeli mutta juuri uramoodiin sitä todellisen uran tuntua enemmän. autoja ei välttämättä voittaisi joka kisasta melkeen uutta vaan joutuisi valitsmaan autonsa tarkemmin ja ehkä "kiintyisi" enemmän. Nyt just yksittäisiä kisoja jotka ei liity toisiinsa millään tavalla

Vipsu: Ööh, en muista tarkalleen ensimmäisen levyn asennuksen vaatimaa tilaa, mutta se on jotain kuuden gigan tienoilla. Yhteensä molemmat levyt vievät siis vajaat kahdeksan gigatavua, näin ainakin arvosteluversion kohdalla.

"Miten joku voi sanoa legendaarista Silverstonea tylsäksi ??"

Eipä tuosta vanhasta Silverstonen legendaariseksi tehneestä layoutista taida paljoakaan olla jäljellä. Minulle varsin tylsä ainoastaan pari ihan ok kohokohtaa sisältävä rata.

Totally agreed, demon mukaan ainakin aivan mahtava peli!

Heh, mietin lukiessani kieltämättä että "hmmm, ei vaikuta kovinkaan hyvältä" mutta viisi tähteä sai miettimään että "No niinno, kyllä se varmaan sit melko hyvä on" enkä nyt sitten oikein tiedä.

Tai siis TIEDÄN, että se on hyvä ja omistan Forza 2:n, mutta
en ole koskaan ollut kovinkaan kisahenkinen livettäjä, enkä myöskään autoilijoiden maltillisimpia yksilöitä pelaillessani (tai välttämättä kovinkaan haka näissä, lähinnä), joten esim. forza 2:sta pelasin vain ja ainoastaan yksinpelillä, aina sillointällöin kun pari kisaa maistui. Ja hyvä peli on kyllä :)

Jotenkin liian vakavaksi menee autosimulaatiot ihmisiä vastaan meikäläisen makuun. Burnout Paradise on sitten eri juttu, kun on meininki arcadea ja kolaroidakin saa ilman että joku huutaa kuulokkeisiin 100% raivona siitä että mälläsin sen auton ja pilasin voittomahdollisuudet :D .. tai siis burnoutissa se vielä on normaalia, mutta forzassa jonkun auton telominen lähentelee rikosta. Joten pysyn suosiolla poissa servereiltä mokailemasta.

Eli nyt kun tässä sanotaan "aika paljon pahaa" yksinpelistä ja hehkuttelut on moninpeliä koskevia, alkoi vähän epäilyttään, että riittäisikö se forza 2 sittenkin ihan hyvin yhä tyydyttämään vauhdinnälän ja jättäisi tämän ostamatta :P

Nättihän se on tosin, kun sika pienenä, mutta onko se sitten täyden hinnan arvoista, jos mitään ihmeellistä ei ole yksinpeliltä edes luvassa?

Säänvaihdokset olis ollut kieltämättä mukava lisä... (Ja saderenkaiden vaihto varikolla jne.)

Hmmmmm. Ehkä turhankin ristiriitainen arvostelu "meille autopelien yksinpelaajille"...

Todella hyvä tosin että kaikki kerrotaan rehellisesti, en siis valita ainakaan siitä. : )

Team Blackjackin Fujimi Kaido driftailut nähneenä ei tosin voi muuta sanoa kun että <3 :O

Ratti on jo ostettu!! enään sitkeä viikko odotella että pääsee itse pelin kimppuun! Demo vakutti ainakin minut, joka johti mikkisoftan ratin ostoon. ON useampi kun pari tuntia mennyt ton demon parissa!

Onko muilla ollut ongelmia ton V.I.P edun kanssa? Itselläni toi vip tiedoston lataus jotenki oikuili kun en saanut kaikkea materiaalia auki mitä luvattiin?

Kyllä täytyy sanoa että need for speed veti tällä kertaa pidemmän korren.
Miinusta forzassa.sisäkuva kulmassa näkyi vain ratin yläosa,typerä taakseppäin kelaus systeemi mikä itseasiassa pilaa koko pelin.eikä demo vakuuttanut muutenkaan...

miksi ihmiset pilaavat kaikki nettipelit jollain kikoilla.Aika ajoakin olisi mukava ajaa siten että näkisi oman sijoituksensa verrattuna muitten aikaan toki tälläisiäkin on mutta ne kärkiajat on saavutettu jollain muulla kuin rehellisellä tavalla.Otetaan esimerkki needs for speed sifht nopein kierrosaika en nyt muista mikä rata mutta kierros aika normaalisti sellainen hiukan yli minuutin jonkun "vilunki mestarin" tekemä aika oli 0.013s vitun hienoa olette pilanneet tämänkin hauskuuden.kiitos nörtit

Hyvä peli kaikenkaikkiaan. On ollut omistuksessa nyt julkasupäivästä. Levelleitä on kertynyt tohon 47 asti, ja eikös ne lopu 50? Pelattavaa on ihan käsittämättömästi, varsinkin jos pelailee eventtejä event listiltä. Jossain vaiheessa mukaan astuu tylsyys, koska osa kisoista ajetaan esim. F-luokan autolla 5 kilometrin rataa 4 kierrosta. Aikaa kertyy suunnilleen 15 minuuttia, ja vikoilla kieroksilla ei jaksasi aina ajaa imo. Mutta grafiikat on todella nätit ja verkkopelaaminen on pelin paras asia mielestäni.

Peli on aika hyvä, mutta ei täydellinen. Ohjaamonäkymä on liian lähellä rattia, mutta onneksi sen saa korjattua, netistä ohjeet jos on tarvetta. Grafiikka on hyvää, autot nättejä ja suurin osa autojen sisustan mallinnuksesta hyvin onnistunutta.

Uramoodi on ihan hyvä, mutta ärsyttää palkintoautojen saatavuus, ihan älytöntä pelata 4 kisaa ja saada 3 autoa, joista yksi oli Bugatti Veyron. Eli joko pitäisi antaa vähemmän autoja vaikka joka kolmas driver level tai kasvattaa pistemäärän tarvetta seuraavalle tasolle. Autojen keräily alkaa menettää merkityksensä kun autotalli on täynnä autoja, joista ei edes saa myydessä mitään, tai no 100 crediittiä.

Vaikeustaso heittelee liikaa, pelaan HARD tasolla eli vastustajien taso on medium. Välillä ajan tasaista kisaa ja välillä johdan yhden kierroksen jälkeen 6 sekunnilla, tuntuu että autojen luokitus ei oikein ole osunut kohdalleen. Paljon hienoja autoja on kyllä pelissä ja paljon rakennettavaa, mutta silti peli on välillä liian helppo, välillä taas vaikeustaso on just sopiva. Olen koettanut HARD vastustajien tasoa, mutta ongelma on sitten taas että pelistä tulee liian vaikea, pitäisi olla joko tasaisempi vaikeustaso tai vapaammin säädettävä.

Radat ovat hyviä, erityiskiitos vanhasta Lemans radasta, sain 400.1km/h mittariin kun shikaani puuttuu:)

Paljon on hyvää, hiomista olisi kanssa, vahingonmallinus on surkea, verrattuna vaikka gridiin eikä hidastuksia jaksa katsoa mtv kameran takia. Autoja on tarpeeksi, ratoja on tarpeeksi, uramoodi on hyvä sekä liigaa että vaihtelevia kisoja, mutta esim uramoodissa jännitys kauden voitosta (A,S,R3 jne) jää puuttumaan, eikä kautta aja kautena vaan yksittäisenä kisana, joka on todella sääli. Tämä sen vuoksi että kauden pisteet on niin hyvin piilotettuna, että niitä ei tule tarkasteltua.

Tänään tuli hommattua, ja täytyy myöntää ettei näin addigtoivaa kaahauspeliä ole ennen varmaan kukaan pelannut! Grafiikat nättejä, autoja riittää ja ei nuo radatkaan hirveän tylsiä ole kun ajattelee että kaikki modifikaatiot on väännetty vain muutamista radoista..
Miinuksena tietysti tuo vaurion mallinnus= 200km/h seinään, eikä siitä varmaan oikessakaan elämässä tule kuin pieniä pintanaarmuja..
Vaikka käyttöliittymä on pelkistetty ja tylsä, on se kuitenkin toimiva. Eli hurjaa ilotulitusta peli ei ole alusta loppuun, mutta jokin koukku tuossa tuntuu olevan..
Suosittelen kyllä kaikille kaahauksen ystäville!
Nimim:Tällä hetkellä ooppelimies..

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi