Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Raha ratkaisee, lauloi Irwinkin aikoinaan. Electronic Artsin pitkäaikainen yhteistyö jalkapallo-organisaatio FIFAn kanssa päättyi historiallisesti viime vuonna lähes 30 vuoden jälkeen, kun osapuolet eivät päässeet sopuun uudesta sopimuksesta. Futisherrat olisivat halunneet miljardin enemmän per neljän vuoden lisenssijakso, eikä EA tähän suostunut. Syytä kollektiiviseen huoleen ei kuitenkaan ole, sillä EA Sports FC 24 näyttää ja tuntuu perin tutulta – niin hyvässä kuin pahassa.

Otetaan ensin ne hyvät uutiset pois alta: FIFA-lisenssin menettäminen ei teoksessa juuri näy, sillä pelissä on yli 700 aitoa joukkuetta, 30 kansainvälistä liigaa ja 19 000 lisensoitua pelaajaa, joiden ulkonäön täsmällisyys toki saattaa hieman vaihdella.

Futismatseissa on tunnelma katossa, pelaaminen tuntuu luontevalta ja tasapainoiselta, eivätkä tekoälypelaajat sekoile keskenään ihmeemmin. Maalivahdit koppaavat palloja hyvällä prosentilla kiinni, enkä itse asiassa törmännyt juuri bugeihinkaan. Ainoastaan arvokisoihin liittyvät teemajaksot loistavat nyt FIFA-lisenssin puutteen vuoksi poissaolollaan.

Alkuun valitaan ne tärkeimmät suosikkiasetukset.

Kaikki samat pelimuodot ovat tallella kuin ennenkin: Ultimate Team, uratila niin pelaajan kuin valmentajankin roolissa, Volta, Clubs, treenikeskus ja harjoitusareena, Kick Off (kasuaalisti yksin tai kaverin kanssa), Tournaments (pleikkarilla löytyy myös eksklusiivisia turnauksia), kymmenen sarjatason Online Seasons ja Co-op Seasons sekä netissä pelattavat ystävyysottelut.

Tämä tarkoittaa siis sitä, ettei tarinavetoista Journey-tilaa ole tälläkään kertaa mukana. Uratilaa väritetään hieman yleispätevillä välianimaatioilla, mutta kaiken kaikkiaan EA Sports FC 24:n sisältö on hyvinkin virkamiesmäinen.

Näillä kavereilla lähdetään hakemaan voittoa.

Uutta? Miten niin uutta?

Markkinamiesten jargonin mukaan “uudistuksia” löytyy, mutta väittäisin, että ne ovat suhteellisen pintapuolisia. Yksi suurimmista lienee HyperMotion-liikkeentunnistusmoottorin päivittyminen viidenteen versioon, sillä nyt tekijätiimin ei ole tarvinnut kutsua futistähtiä studioon tallentamaan liikkeitään, vaan edellä mainitun teknologian avulla ne pystytään taltioimaan suoraan futislähetyksistä. Melkoista.

Matsi käyntiin!

Markkinajargonin perusteella pieniä täsmärukkauksia on tehty itse futaamiseenkin (erityisesti puolustamiseen), mutta on pakko myöntää, etten itse kyllä huomannut suuremmin eroa viime vuoteen. Konkreettisin uusi ominaisuus EA Sports FC 24:ssa lienee ”PlayStyles”, joka avaa tietyillä pelaajilla tehostettuja taitoja matsin aikana.

Tietyt puolustajat pystyvät esimerkiksi kuljettamaan palloa nopeammin onnistuneen taklauksen jälkeen. Kirkkaimmille tähdille – kuten Erling Haalandille – voi suoritteiden perusteella avautua useampikin superkyky. Ultimate Team puolestaan liputtaa vihdoin tasa-arvon puolesta, sillä naispelaajat ovat siinäkin nyt ensimmäistä kertaa mukana. Tämän ohella futareiden kokonaistaitoarvoa (overall rating) voi itse kohottaa treenaamisen ja suoritteiden avulla.

Erling Haaland haistaa maalin jo kaukaa.

Kaiva kuvetta, jos vihreän veran shakki on just sun juttu (koska parempaakaan ei ole)

En usko, että aiheesta kannattaa lätistä sen enempää: EA Sports FC 24 on tällä hetkellä markkinoiden paras jalkapallopeli, joka on taas kerran pakattu yleispätevän kausipäivityksen muottiin. Voittajan kruunu pysyy päässä toki osittain myös siitä syystä, ettei Konamin eFootball (ent. Pro Evolution Soccer) ole kyennyt viime vuosina haastamaan EA Sportsia kovinkaan tosissaan.

Ei lähdetä muuttamaan hyväksi havaittua sapluunaa, on varmaan joku valmentajanerokin joskus todennut.

Kirjaudu kommentoidaksesi