The Godfather

Kummisetä lienee kaikille elokuvia joskus katsoneelle tuttu teos, joten sen pohjalta luodulle pelille asetetaan helposti suuria, toinen toistaan mahdottomampia ennakko-odotuksia. Electronic Arts on onnistunut kaappaamaan itselleen kuuluisan mafia-rainan lisenssin, mikä aiheuttaa pelaajakunnassa takuulla kaksijakoisia tuntemuksia jo ennen alkuvideon ensisekunteja. Suuren pelituottajan ja nimekkään lisenssin kohtaaminen on kuitenkin poikinut sangen miellyttävän kokonaisuuden, minkä ansiosta elokuvan fanien ei tarvitse repiä liituraitapukujensa housuja heti alkuunsa.

Esikuvalleen uskollinen

The Godfather noudattelee uskollisesti esikuvansa asettamia ääriviivoja, vaikka tarjoaakin juoneen hieman erilaista lähestymistapaa. Pelin tapahtumat esitetään yleensä toisesta näkökulmasta kuin alkuperäisessä elokuvassa, mikä mahdollistaa tiettyjen kohtien muokkaamisen enemmän toimintapainotteiseksi. Toisaalta tehtävät ovat usein harmittavan suoraviivaisia, eikä vaihtoehtoisia ratkaisutapoja juurikaan ole tarjolla sen "ainoan oikean" lisäksi. Tämä ei kuitenkaan mitätöi sitä seikkaa, että Electronic Arts on onnistunut nappaamaan Kummisedän juonen oleellisimmat asiat ja ennen kaikkea tunnelman samaan pakettiin.

Heti tarinan alkupuolella pelaajalle annetaan näennäinen vapaus vaikuttaa päähenkilön ulkonäköön ja muihin pikkuseikkoihin. Muutokset jäävät kuitenkin pelkästään kosmeettisiksi, mikä sinällään on ymmärrettävää esikuvalleen uskollisen pelikokemuksen takaamiseksi. Toisaalta The Godfather etenee tarinaltaan kuin kiskoilla ja onnistuneimmillaankin juonenkäänteet onnistuvat lähinnä viivyttämään "tämän pystyi ennakoimaan jo viisi tuntia sitten" -tunnetta. Parhaimmillaan Kummisetä onkin juuri silloin, kun siihen suhtautuu ikään kuin elokuvan syventävänä elementtinä.

Pelin tapahtumapaikkana toimiva kaupunki on onnistuttu luomaan sangen uskottavaksi ja ennen kaikkea riittävän suureksi, jotta tehtävien suorittaminen ei aina tapahdu samassa korttelissa. Ulkoasultaan Kummisetä on perusnättiä tavaraa, tosin tekstuurit paljastavat armottomasti, että Electronic Arts on suunnitellut pelin samanlaisena kaikille vanhemman konsolisukupolven laitteille. Itse pelin aikana ongelma on pienempi, mutta pelimoottorilla tehdyt välivideot on ajoittain hieman rujoa katseltavaa, mikäli on ehtinyt jo tottua uudempien konsoleiden ulosannin tasoon. Hidasteluista ei sentään tarvitse Xbox-versiossa kärsiä.

Pelaamisen sietämätön yksinkertaisuus...

Nykypäivän toimintapelejä turhan usein vaivaava kontrollien kankeus on sellaisenaan onnistuttu kopioimaan myös mafia-perheiden maailmaan. Perusliikkeiden tekeminen onnistuu vielä ihan kohtuullisesti, mutta turhan usein toiminta muuttuu sähellykseksi etenkin tappeluiden aikana. Käytännössä parilla napilla toteutettujen välienselvittelyiden suurin ongelma on kuitenkin juuri yksinkertaisuus. Parin napin rämpyttäminen loputtomasti toistettuna ilman minkäänlaista taktiikkaa ei vastaa ainakaan allekirjoittaneen odotuksia kehittyneistä kontrolleista.

The Godfatherin äänimaailma on erittäin kaksijakoinen. Marlon Brandon, Robert Duvallin ja James Caanin suoritukset ovat täysin elokuvatasoa, mikä pelastaa osittain Al Pacinon puuttumista ääninäyttelijäkaartista. Erityisesti välianimaatioissa kuultavat repliikit ovat onnistuneita ja tunnelmaa kohottavia. Valitettavasti pelimaailma on usein turhan hiljainen lukuunottamatta turhauttavan usein toistuvaa katutappelun aiheuttamaa meteliä. Tunnelman kohottajana toimiva elokuvastakin tuttu musiikki onnistuu rikkomaan hiljaisuuden aivan liian harvoin.

Kummisetä on lisenssituotokseksi suhteellisen onnistunut, mutta jättää silti hieman parannettavaa lähes jokaisella osa-alueella - toisaalta mitään ei kuitenkaan ole onnistuttu tyrimään kovin pahasti. Ehdottomasti eniten pelistä saa irti tutustumalla ensin elokuvaan, sillä tapahtumat omalla tavallaan syventävät mafiaseikkailun juonta. Tämä ei kuitenkaan estä pelaamasta peliä, vaikkei olisi koskaan alkuperäisestä tuotoksesta kuullutkaan. Tällöin tosin elokuvan juoni paljastuu melko perusteellisesti, joten jokainen tehköön omat päätöksensä missä järjestyksessä mafiamaailmaan lähtee tutustumaan.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi