Gran Turismo 5 Prologue

Ammattitaito ja tinkimättömyys syntyvät pitkistä perinteistä. Gran turismo tarkoittaa italiaksi suurta kiertämistä. Automailmassa sen alkujuuret ovat sellaisissa kestävyyttä mittaavissa autokilpailuissa, joiden nimien mainitseminen aiheuttaa kaikumista vuoristoteiden seinillä. Kokeilkaa vaikka: Mille Miglia. Targa Florio. Carrera Panamericana. Jossain pilven päällä Fangio hymyilee teille.

Nykyautoilun piirissä lyhennettä GT on pahoinpidelty viime vuosina tarkoittamaan minkä tahansa aamuruuhkia täyttävän perheauton 'sporttiversiota', jossa urheilullista on vain kuskin kiihtyminen ja käsijarrukahva. Erilaisten toyowagenien lisäksi on olemassa kuitenkin varsinainen 'gran turismo' -luokka, johon kuuluvat jetset-piirien kulkuvälineet - sellaiset, joilla voi tarvittaessa oikaista Euroopan halki lähestulkoon naurettavan nopeasti ja mukavasti.

Tämä oli insinööriemme mielessä kehittäessämme Gran Turismo -sarjan uuden mallin, numeron 5. Ensimmäisenä esittelemme siitä suosituksi koetun Prologue-korimallin, joka on ideaalinen kompromissi konseptiauton ja täysiverisen tuotantomallin välillä.

PlayStation Networkissa esitelty Gran Turismo HD Concept oli yhden radan ja parinkymmenen autovaihtoehtonsa kanssa varsinainen konseptimalli. Mitä sitten tällainen tuotannossa oleva esiversio tuo tullessaan? Yli 70 autoa ja 6 rataa kahtena versiona menevät jo yli perinteisen demon mittasuhteista. Eikä tässä vielä kaikki! Ensimmäistä kertaa suuri yleisö pääsee hakkaamaan Gran Turismoa toisiaan vastaan netin yli. Samalla kertaa myös erilaiset ranking-toiminnot löytyvät pelistä valmiina. Mikään yksityiskohta ei ole meille liian pieni.

Se oikea ajosimulaattori

Ovi auki, avain virtalukkoon ja voimakas moottori murahtaa käyntiin. Gran Turismo 5 Prologue käyttää ensimmäisellä käynnistyskerralla noin viisitoista minuuttia itsensä asentamiseen, jotta Sinun ajokokemuksesi olisi jatkossa mahdollisimman miellyttävä. Mikäli käytössäsi on myös nettiyhteys, lataa peliin samantien uusimmat päivitykset elämäsi helpottamiseksi. Levyllä tulee myös 2.12 käyttisversio PS3:lle, jos päivittäminen on jostain syystä päässyt unohtumaan. Kokonaisuutena uuden pelin käyttöönotto voi pahimmillaan siis viedä lähestulkoon tunnin, riippuen osittain käytössä olevasta nettiyhteydestä.

Entäpä turvavyön kiinnittämisen jälkeen? Aiempia sarjan malleja ajaneet tuntevat olonsa kotoisaksi, sillä alussa on vain nippu krediittejä muttei autoa. Ajokorttitestit ja kilpailut on tässä mallissa sulautettu yhdeksi sulavaksi kokonaisuudeksi entistä pehmeämmän elämyksen saavuttamiseksi. Kiristyneistä turvamääräyksistä huolimatta emme ole joutuneet vieläkään lisäämään vauriomallinnusta sitä tuttua Gran Turismo -ajotuntumaa pilaamaan. Oikaiseminen nurmikon, kaiteiden ja muiden autojen kautta onnistuu edelleen, perinteitä kunnioittaen.

Uutena lisävarusteena esittelemme Gran Turismo TV:n, joka esittelee viikoittain erilaisia videopätkiä autoilun maailmasta. Esimerkkeinä pieni kulissien takana piipahtava sarja Nissan GT-R:n kehitystyöstä sekä kulttimaineeseen nousseen Top Gear -autoiluohjelman jaksoja. Myös uudistunut päävalikko näytönsäästötoimintoineen on osoitus intohimostamme autoilua kohtaan.

Ensiesittelyssä on myös uusi nettitoiminto. Aika-ajojen ja driftauksen rankingit kertovat välittömästi sijoituksesi maailmalla ja tiukan paikan tullen voit vaikkapa ladata jonkin kärkiajan ajotallenteen haamuksi kirittämään. Samanaikainen kisaaminen onnistuu mallisarjalle perinteikkääseen tapaan valmiskilpailuista valitsemalla. Olemme säästäneet Sinulta vaivan peliseuran valitsemisesta, jotta et koskaan eksyisi kenenkään tutun kanssa samaan kilpailuun.

Ulkoa Gran Turismo 5 Prologue on osoitus uudesta muotokielestämme, jossa on perinteikkäitä vivahteita yhdistettynä uusimpaan uuteen. Uusi PlayStation 3 -moottori tarjoaa mahdollisuuden entistä näyttävämpään muotoiluun. Teräväpiirtotarkkuudella ajokokemus ei ole koskaan omannut yhtä sykähdyttävää ulkokuorta.

Tule koeajamaan uusi Gran Turismo 5 Prologue lähimmälle jälleenmyyjällesi. Kysy myös samalla edullisista rahoitusvaihtoehdoistamme. Anna viitosen viedä. Sydämesi sen jo tietää.

Paljastava koeajo

Uusi Turismo on osoittamassa sarjan kehityssuuntaa, vaikka uudistukset ovatkin verrattain harkittuja. Gran Turismo TV ei paikkaa esimerkiksi edelleen puuttuvaa vauriomallinnusta tai kyvyttömyyttä järjestää itse omia matsejaan netissä. Prologue on kuitenkin tehty jälleen kerran odottamisen tuskaa lievittämään molemmin puolin myyntitiskiä.

Nettikisaaminen on helppoa ja toimii tekniikaltaan kohtuullisesti. Välillä sopivan kilpailuseuran löytäminen kestää pitkään kosmisine virheviesteineen ja joskus kisat loppuvat ennen alkamistaan. Parannetulla rangaistuskäytännöllä on pyritty saamaan sikailu kuriin varsinkin nettimatseissa. Toistaiseksi rangaistukset ovat kuitenkin sotineet yleistä oikeuskäsitystä vastaan sakottamalla pääasiassa tönäisyjen uhreja syyllisten sijaan. Osittain rangaistusten tehtävää vaikeuttaa verkkoviiveen aiheuttamat nykimiset ja niihin liittyvä 'kuolemattomuus', jonka aikana toisen auton läpi voi ajaa. Tuurikertoimesta huolimatta nettikisaaminen on kaikissa muodoissaan varsin hauskaa.

Tekoäly ajaa edelleen lähestulkoon pelaajan unohtaen, vaikka autojen kasvanut määrä ja satunnaiset ajovirheet auttavatkin kunnon fiiliksen luomisessa. Valittavana on myös uusi 'professional' -fysiikkamalli, joka antaa autoille selvästi aidomman määrän massaa. Monelle ajokortin omaavalle sunnuntaikuskille tämä saattaa olla itseasiassa jopa miellyttävämpi ajotila. Ratit ovat kattavasti tuettuina, mutta ajaminen on miellyttävää myös pädillä.

Ulkoisesti peli on erittäin näyttävä. Eri ajokit on mallinnettu jälleen kerran lähes hämmästyttävällä tarkkuudella. Ohjaamokuvakulma on sekin kaipailtu lisäys ja toteutettu miellyttävästi. Tyyppivikojakin tosin löytyy, sillä savuefektit ovat jotenkin puolittain tehtyjä ja antialiasoinnin puute näkyy karmeina sahalaitavälkkeinä päävalikon poseerausmoodissa. Äänipuoli on pääosin kunnossa, vaikka olisikin hauska kuulla muiden autojen ääniä enemmän. Musiikki on tyypillistä Gran Turismo -poppia ja autokauppajazzia, hyvässä ja pahassa.

Typerimmältä pelissä tuntuu se, että niin automaattitallennus kuin manuaalitallennus tapahtuvat päävalikossa, joten päivän nettikisoissa voitetut rahat on mahdollista kadottaa sammuttamalla peli suoraan viimeisen kilpailun jälkeen. Yhdistettynä vielä tallennuksen odotteluun päävalikossa alkaa miettiä miksei tätä voitaisi hoitaa taustalla? Kovalevyllä varustetussa tehokonsolissa tuntuu naurettavalta seurata tallentamista aivan ykköspleikkarin tavoin. Valikoiden latailu tuntuu niin ikään kovin vanhankantaiselta nykytekniikalla.

Maksullisen demon käsite on ollut keskustelun aiheena Prologuen myötä. Pelattavaa on kyllä ilmaisdemoja selvästi enemmän, erityisesti nettipelin ansiosta. Riippuu kuitenkin itsestä, onko tarvetta hankkia parinkympin helpotus uuden Gran Turismon odotukseen. Rahoilleen saa kuitenkin vastinetta, mikäli pelin saa päivitettyä täysversioksi täyttä hintaa edullisemmin. Muussa tapauksessa Polyphony saa ruveta kiskomaan jäniksiä hatusta oikeuttaakseen varsinaisen vitos-Turismon täyden hinnan.

Nähtäväksi jää, miten pitkälle puutteita korjataan päivityksin jo Prologueen ja miten paljon hoidetaan vasta täysversiossa. Ilahduttavaa silti nähdä uuden suunnan tuoma kokonaisvaltaisempi suhtautuminen autoharrastukseen. Ajamisen ilo on vieläkin läsnä.

Galleria: 

Kommentit

Hyvä arvostelu! Kyseessä on erittäin hiottu esipuhe tulevasta Gran Turismo 5:sta. Päivityksillä ilmettä saadaan todennäköisesti vielä kohennettua arvostelussa havaittujen epäkohtien osalta, ainakin joltain osin. Kikkailemalla on päästy tuttujen kanssa samoihin kilpailuihin, kun peliseuran hakemisen on käynnistänyt samanaikaisesti. Tähän toivoisi nopeaa korjausta.

Gran Turismo TV:n sisällössä hieman huvittuneisuutta herätti nämä jaksot, jossa pelintekijä paahtaa Saksan autobaanalla muun liikenteen seassa, nopeusmittarin osoittaessa lähempää 310 Km/h.

Virtuaali-trippi Lontooseen, alla Ferrari F430: http://www.youtube.com/watch?v=QrpkOl0Xp-U

Noissa "laatikko" tiedoissa virheitä/puutteita.
60Hz tila löytyy, äänissä DD:n lisäksi Linear PCM 7.1 (eka PS3 peli jossa ovat?), Resoluutiona myös 720p sekä 1080i.

Testasin pelata pari kierrosta Myllyssä, mutta ainakin äkkiseltään ajotuntuma oli liian haasteellinen. Pikaisesti katottuna grafiikka, pelattavuus, käyttöliittymä yms olivat kunnossa. Tästä huolimatta taidan odottaa GT5:ttä.

Hyvä arvostelu, itse antaisin kiitettävän numeron. Paras autopeli mitä olen tässä sukupolvessa pelannut, vaikka ei olekaan niin laaja kuin moni "valmiimpi" peli. Silti, tässä on vain sitä jotain..

Vaurionmallinnuksen puuttuminen on kyllä helvetin typerää mun mielestä. Nätti peli varmasti mitä kelpais esitellä kavereille kun haluavat nähdä millasta silmäkarkkia se ps3 ulos suoltaa. Samapa tuo kun en niin autopeleistä pidä. Arvostelu oli kyllä mukavaa luettavaa :)

"Vaurionmallinnuksen puuttuminen on kyllä helvetin typerää mun mielestä."

Tää on kuitenkin vain turboahdettu (ja maksullinen) demo. Sitä paitsi, Yamauchi on myöntänyt, että vauriomallinnus lisätään EHKÄ Prologueenkin jo syksyyn mennessä päivityksen muodossa.

Menee jo aika naurettavaksi jos eivät vauriomallinnusta koko versioon tai jo tähän päivityksenä laita. Toivossa on hyvä elää.

"Oikaiseminen nurmikon, kaiteiden ja muiden autojen kautta onnistuu edelleen, perinteitä kunnioittaen."

Ymmärsinkö nyt oikein, tässä on sama "ominaisuus" kuin jossain GT2:ssa jossa pystyi Pikes Peak suitsalla voittamaan kaikki kisat vaikka ajoi kaiteita pitkin?

Nättihän tuo on, mutta jos eivät noita kahta asiaa korjaa koko versioon niin ei tuota voi kyllä vakavalla naamalla The Real Driving Simulationiksi väittää.

"Levyllä tulee myös 3.12 käyttisversio PS3:lle..." -- Jos ei ihan 3.12 kuitenkaan? Ellei arvosteluversio ole tullut aikakoneella jostain tulevaisuudesta. Todellinen versionumero taitaa olla 2.1x, joka sekin on tässä vaiheessa jo selvästi vanhentunut.

Hyvä arvostelu noin muuten, ja opinpa vihdoinkin, mitä Gran Turismo on alunperin tarkoittanut. :)

"Noissa "laatikko" tiedoissa virheitä/puutteita.
60Hz tila löytyy, äänissä DD:n lisäksi Linear PCM 7.1 (eka PS3 peli jossa ovat?), Resoluutiona myös 720p sekä 1080i."

Hyvä kun huomautit, noiden tietojen pistäminen vaikeutuu kummasti kun on promoversion kanssa liikkeellä. KonsoliFinin arvostelusysteemi ilmoittaa resoluution "korkein mahdollinen" -muodossa, eli 1080p tarkoittaa toki myös 1080i/720p -mahdollisuutta.

"Hyvä arvostelu, itse antaisin kiitettävän numeron. Paras autopeli mitä olen tässä sukupolvessa pelannut, vaikka ei olekaan niin laaja kuin moni "valmiimpi" peli. Silti, tässä on vain sitä jotain.."

Annoin aika kriittisen arvosanan vedoten 'maksullisen demon' ajatukseen, tässä kyllä tosiaan on sitä jotain.

"Ymmärsinkö nyt oikein, tässä on sama "ominaisuus" kuin jossain GT2:ssa jossa pystyi Pikes Peak suitsalla voittamaan kaikki kisat vaikka ajoi kaiteita pitkin?"

Hiukan samaan suuntaan joo. Ei se ihan niin suoraviivaista ole nykyisin, varsinkin jos saa satunnaisesti arvottavan rangaistuksen, jotka tuntuvat tulevan kyllä ihan oikeista vahinkotilanteista eikä tahallisista törmäyksistä. Radoilla alkaa myös olla sen verran kokoa, että radalta suistuminen tarkoittaa oikeasti pitkää reissua. Kiusaus rysäyttää tekoälyn kylkeen on kuitenkin vahva.

""Levyllä tulee myös 3.12 käyttisversio PS3:lle..." -- Jos ei ihan 3.12 kuitenkaan? Ellei arvosteluversio ole tullut aikakoneella jostain tulevaisuudesta. Todellinen versionumero taitaa olla 2.1x, joka sekin on tässä vaiheessa jo selvästi vanhentunut."

Ja sieltä seuraava osuva kommentti, sata oikolukua eikä kukaan kiinnittänyt tuohon ajatuserheeseen huomiota. Korjattu tekstiin oikeaksi.

Kiitoksia kommenteista, hyvä jos maistui pitkästä aikaa.

Tuntuu siltä, että arvostelun kirjoittaja on katsonut Ajoneuvosta riittämiin. Kyseisen ohjelman tyyli ei miellytä ja arvostelun vielä vähemmän, en edes jaksanut lukea puoliväliä pidemmälle.

Ajoneuvos on kyllä puhdasta aliarviointia, kyllä tää alkaa jo lähennellä Jeremy Clarksonia.

Kyllä se Clarksonmaiseksi mielestäni enemmän kääntyy. En itse voi sietää Ajoneuvosta.

Clarksonia tosiaankin. Oikein hyvä arvostelu. Perjantaina tuli kavereitten kaa jauhettua biisonia vetäessä. Saatiin kerättyä rahaa 5k->280k yrittämällä päästä kisoissa ykköseksi. Loistavaa hubaa sopivissa määrin. Äänet telkusta ja musakkia stereoista avot.

Hyvä pelihän tää on ja arvostelukin oli hyvä :)

En usko että prologueta alan ostamaan, koska odotan mieluummin koko version tuola.Gran Turismot ovat kuitenkin mahtavia auto-pelejä.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi