Grand Theft Auto V

Pintakiiltoa

Miten tehdä parhaasta parempi? Rockstar North yrittää onnistua mahdottomassa tehtävässä kääntäessään Grand Theft Auto V:n PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle. Megajulkaisu ei ole vanhentunut reilun vuoden aikana. Avoimen maailman peli hyötyy tehokkaampien konsoleiden kehittyneemmästä tekniikasta, mutta varsinaista uutta siinä on vähän. Viides Grand Theft Auto on kuitenkin kokonaisuutena niin hyvä, että sitä on vaikea tuomita rahastukseksi.

Selvimmät parannukset liittyvät grafiikkaan. Uusi ensimmäisen persoonan kuvakulma syventää pelikokemusta ja grafiikka on muutenkin huipputasoa. Ensivaikutelma on terävämpi, vaikka sisältö ei ole juuri muuttunut. Tarjolla on muutama uusi tehtävä. Lisärekvisiittaa, kuten aseita ja autoja, ei ole kuitenkaan läheskään tarpeeksi ottaen huomioon siitä pyydetyn täyden hinnan.

Peli seuraa edelleen kolmen hahmon, Franklinin, Michaelin ja Trevorin, rikollista uraa Los Angeles -vaikutteisessa Los Santosin kaupungissa. Henkilöt täydentävät toisiaan. He ovat karikatyyrimaisia, mutta käsikirjoitus on videopelimittapuulla rautainen. Tehtävästä toiseen edetään jouhevasti, eikä pelaajaa pakoteta mihinkään, vaan hän saa tutkia valtavaa kaupunkisaarta rauhassa. Se suorastaan sykkii elämää. Tämä korostuu tehokkailla alustoilla, kun jalankulkijoita ja liikennettä on enemmän.

Satiirin mestarit

Grand Theft Auto V on vapaan maailman pelien kuningas. Siinä on mielettömästi tekemistä ja tutkittavaa. Tarinan läpäisemiseen kuluu kymmeniä tunteja, mutta muun puuhailun kanssa pelikello ylittää helposti sata tuntia. Grand Theft Auto Online -verkkomätön kanssa Rockstar Northin julkaisu tarjoaa loistavaa vastinetta rahoille. Internetissä 30 pelaajaa päästetään irti Los Santosiin. He voivat osallistua tehtäviin, kuten kilpa-ajoihin tai ryöstöihin, mutta he voivat myös riehua vapaasti. Suurin osa peliseurasta ei ole taidoiltaan kummoista. Online-tila toimii kuitenkin teknisesti hienosti, eikä siinä ole oikean porukan löytämisen jälkeen valittamista.

Sarjan suurin ongelma on tähän asti ollut, ettei tekijöiden kunnianhimo ole vastannut toteutusta, mutta teknologia alkaa viimeinkin sallia kehittäjien suuruudenhullut visiot. Rakennuksiin ei vieläkään pääse sisään, eivätkä kadut kuhise autoja ja ihmisiä oikean miljoonakaupungin tavoin, mutta Grand Theft Autot muistuttavat osa osalta enemmän oikeaa elämää. Tästä voi tulla ongelma. Mitä lähemmäs todellisuutta peli pääsee, sitä vaikeampaa sen eettisesti ja moraalisesti arveluttavaa sisältöä on perustella.

Rockstar Northin puolustukseksi on sanottava, että se taitaa satiirin. Tämä pätee kaikkeen jättimäisistä Pißwasser-olutmainoksista ”Don’t Say Nope To Dope” -iskulauseen keksineeseen mieheen, joka vaatii marijuanan laillistamista. Los Santos on hykerryttävän hauska paikka. Se on valtava huvipuisto, jossa voi sekoilla mielensä mukaan vailla pelkoa seuraamuksista. Tämä on Grand Theft Auton suosion salaisuus: se vetoaa sisäiseen kurittomuuteemme.

Suuri elämys

Kokemuksena Grand Theft Auto V on myös uusimmalla konsolisukupolvella omaa luokkaansa. Se esittelee uskottavan, uskomattoman maailman, jossa notkuu mielellään. Mukana ei ole oikeita autoja, mutta mielikuvitusmerkit muistuttavat tuntemiamme menopelejä. Ensimmäisen persoonan kuvakulma mahdollistaa niiden sisätilojen ihailun aiempaa tarkemmin. Musiikkia riittää laidasta laitaan, ja vaikka suurin osa siitä on surkeaa, jollakin monista radiokanavista soi aina hyvä kappale.

Räätälöiminen on Grand Theft Autoissa tärkeää. Hahmot saa vaatettaa ja heille voi laittaa miehekkäät parrat. Lenkkeily, uiminen, riippuliitäminen, tikan heittäminen ja lukuisat muut aktiviteetit onnistuvat. Pelissä voi edetä niin nopeasti tai hitaasti kuin haluaa. Jokaiselle löytyy jotakin. Pelkkä tutkiminen on sekin tyydyttävää, mikä kertoo Los Santosin vetovoimasta. Kaupunki on valovuosia muita vastaavia leikkikenttiä edellä.

Jos Grand Theft Auto V ei ole jostain syystä tuttu, PlayStation 4- tai Xbox One -versio on pakkohankinta. Muistojen verestäminen ei sen sijaan välttämättä kannata. Loppuarvosana onkin annettu niille pelaajille, jotka eivät ole kyllästyneet viidennen Grand Theft Auton todellisuuteen tai päässeet siitä vielä osallisiksi. Rockstar Gamesin julkaisu on millä tahansa mittapuulla merkkiteos, joka pitää kokea.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi