Grid 2

Aivan ensimmäiseksi haluan tunnustaa jotain: en ole autopelien fani. Pidin joskus Electronic Artsin Need for Speedeistä, mutta sekin johtui enemmän hassusta tarinasta ja kauniista naisista kuin itse autoilusta. Grid 2:ssa ei ole kummoista tarinaa eikä juuri edes välivideoita, joten kaltaiselleni sunnuntaiköröttelijälle se ei hirveästi iloa tarjoa. Nelipyöräisistä ja ajamisesta innostuneille luvassa on pätevä rallipeli.

Kulkupelejä keräillen eteenpäin

Uratilan tarkoituksena on kartuttaa omaa ajokkikokoelmaa ja edetä pienistä piireistä isojen poikien luokkaan. Kodikkaan näköinen autotalli on valittu pääpaikaksi, josta maailmalle ponnistetaan. Pelaaja voi myös tehdä itselleen sopivaksi muokatun kisan tai mitellä kaverin kanssa voimia jaetun ruudun avulla. Matkan aikana kokeillaan erilaisia ratoja ja automalleja sponsorien keräämistä unohtamatta. Kärryt on jaettu kolmeen erilliseen luokkaan ja ne aukeavat käyttöön uran edetessä. Ajotuntuma on jokaisessa nelipyöräisessä hieman erilainen, joten uuden vehkeen taakse hyppäävän tosipelaajan kannattaa ajaa muutama lämmittelykierros ennen kisaa. Ainoastaan lahjattomat reenaavat, joten itse kisassa luistelin pitkin valleja ja pientareita ”huonoa ohjausta” kiroten. Mukana on onneksi niin sanottu flashback-toiminto, jolla pieleen menneen kurvin voi ajaa uudestaan peruuttamalla hieman ajassa taaksepäin. Kokonaispisteet laskevat, mutta usein tällainen pieni puijaus vähentää ärräpäitä maaliviivan jälkeen. Pelimuotoja on vajaa kymmenen erilaista, jotka kaikki on nähty lajityypissä aiemminkin. Mutta toisaalta mikäpä tässä on ajellessa, kun kokonaisuus kuitenkin toimii.

Graafisesti Grid 2 on turhan hailu. Värit ovat kirkkaita, mutta liian paljon harmaaseen ja keltaiseen taipuvaisia. Yksityiskohtia saisi olla enemmän, mutta toisaalta ruudunpäivitys säilyy sujuvana. Säätilat eivät muutu kisan aikana lainkaan, mikä on suuri puute. Sade, tuuli ja ilta-aurinko olisivat tarjonneet paitsi silmäkarkkia, myös muuttuvia ajo-olosuhteita. Tilalle on kuitenkin tehty kisan aikana muuttuvat radat: nimensä mukaisesti ajettava reitti muuttuu ajon aikana satunnaisesti. Tämä pakottaa pelaajan seuraamaan tarkasti kisaa eikä vanhaan ratatuntemukseen voi luottaa.

Mahtaako johtua autovammastani, mutta en saa kiksejä hevosvoimien murinasta. Grid 2:ssa sitä totisesti riittää, ja suurin osa moottoreista tuntuu ulvovan samalla nuotilla. Tämä käy väistämättä ärsyttäväksi jossain vaiheessa. Muuten äänitehosteet ovat kelvollisia renkaiden kirkumisesta kolaripaukkeeseen asti. Musiikki saisi olla energisempää ja päällekäyvempää: nyt se meinaa hukkua kaiken muun taakse. Kitarajytke ei toki ole autopelissä pääasia, mutta kuuntelisin silti sitä mieluummin kuin moottorin kollikissamaista mouruamista. Mukana kulkeva kuuluttaja toimii kisojen välillä pelaajaa motivoivana wannabe-valmentajana. Jannun ääni on kieltämättä ihan miellyttävä, mutta jostain syystä tekstitysmahdollisuutta ei ole. Näin ollen osa sutkauksista jää välillä muun melskeen jalkoihin. Toisaalta harvoin hepulla on mitään elintärkeää sanottavaa.

Toimiva moninpeli

Moninpeli on tehty täysin erilliseksi ja se tuntuukin aivan omalta peliltään. Homma pyörii RaceNetiksi ristityn palvelun ympärillä. Sen kautta näkee paljon omia ja kaverien tilastoja, mikä tekee toisten aikojen kanssa kilpailemisen helpoksi. Kisoihin voi liittyä tai tehdä sellaisen itse. Mielenkiintoinen lisä on silti vaihtuva Global Challenge. Se asettaa pelaajat suorittamaan kisan RaceNetin ennalta määräämin ehdoin. Ainakin nettipeliin hurahtaneet yksinpelaajat pitänevät näistä haasteista.

Grid 2 on pätevä autopeli, jossa on mukana kaikki oleellinen huristeluun. Kaltaisiani satunnaisköröttelijöitä ei kosiskella lennokkailla välivideoilla tai kauniilla naisilla: Grid 2 keskittyy autoihin ja niillä ajamiseen. Lajityypin fanit voivat lisätä arvosanaan yhden tähden lisää.
Galleria: 

Kommentit

Hohoo, siinäpä todellinen 0-informaatio -arvostelu! Ainut mitä jäi käteen oli, että jos et pidä autopeleistä, et pidä tästäkään. Olettaisin, että Konsolifinistä löytyy sellaisiakin henkilöitä hommaan jotka pitävät autopeleistä. Sinänsä en moiti FelisLeoa kauheasti, jolle lankesi epäkiitollinen tehtävä arvostella peligenre, josta ei (omienkin sanojensa mukaan) tajua juuri mitään.

Mitä oleellista jäi kertomatta?

Come on oikeasti.. tässä meillä on harvinaisen valju arvostelu, josta huokuu ettei siuta kiinnostanu kovin paljoa kirjoittaa ko. pelistä. Voihan se toki pelistäkin kertoa jotain.. Grid 2:n ollaan kuitenkin suhtauduttu vähän eri lailla yleisesti, a.k.a. sitä pidetään varsin onnistuneenaa kevytsuhailuna.

Esim. jotain näistä olisi ollut hyvä avata vähän lisää:
- Rattitohjauksesta ei mainita mitään
- Ajotuntumasta ei kerrota muuta kuin "Ajotuntuma on jokaisessa nelipyöräisessä hieman erilainen".. ei avaa kauheasti millainen ajotuntuma Grid 2:ssa on
- Ei vertailua muihin suhailupeleihin
- Vauriomallinnus
- Autojen määrä ja millaisia, löytyykö erikoisempia kiesejä
- Autojen virittelymahdollisuudet ja kustomointi
- Ratojen määrä ja laatu, kaupunkiratoja vai kilparatoja jne..
- Ylipäätään ei yritetty löytää tämän pelin sitä juttua, ja millä tavoin se eroaa muista lajityypin peleistä
- Erot ekaan Gridiin, kannattaako sen omistavien raottaa lompakkoaan

Yllä olevan arvostelun olisi voinut liittää oikeastaan melkein mihin tahansa autopeliin eikä siinä olisi ollut montaakaan asiavirhettä (no ne muuttuvat radat). En omista Grid 2:sta, olen harkinnut sitä. Tämä arvostelu ei auttanut minua hirveästi ostopäätöksessä. Olen lukenut muita arvosteluja ja tiedän suurimpaan osaan kysymyksistä vastauksen, mutta kun kysyit miksi tämä arvostelu ei ollut hirveän onnistunut niin..

Suosittelen pysymään niissä genereissä mistä oikeasti olet kiinnostunut. Se näkyy positiivisesti arvostelussa, koska silloin pelistä saa paremman otteen (oli se hyvä tai huono) ja arvostelussakin on mukana enemmän särmää ja mielenkiintoista sisältöä (Remember Me:n arvostelu oli paljon parempi).

Toivottavasti noteerasit senkin, etten missään vaiheessa väittänyt olevani autopelien asiantuntija. Mielipiteeni kohderyhmänä ovat siis ne pelaajat, joille autopelit ovat vieraampia.

Olisiko kuitenkin parempi ollut edees hieman syväluotaavampi arvostelu jonkun osaavamman taholta? Satunnaiskaaharit saavat oman infonsa yksityiskohtaisestakin arvostelusta, mutta heitä on takuulla vähemmistö tämän pelin ostajista ja lisäksi autopelaajat jäivät nyt täysin ilman mitään järkevää informaatiota.

Vähän on FelisLeolla selityksen makua. Vasemmalla kädellä huitaistu arvostelu ilman pienintäkään yritystä. Ei näin.

Nyt on mahdollisuus osoittaa kykynsä: kirjoittakaa tuonne gamerankingiin parempi arvio.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi