Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

HAL 9000:n jalanjäljissä

Kehittäjä No Code haali nimeä pari vuotta takaperin ylistetyllä Stories Untoldilla. Kuuleman mukaan tämä kauhistuttava indiejulkaisu oli kirjoitettu poikkeuksellisen uniikkilla tyylillä, minkä ansiosta peli onnistuikin haalimaan osakseen runsaasti suitsutusta. Eipä mene piskuinen skottistudio mainion Observationinkaan kanssa siitä, missä aita on matalin – ei todellakaan.

Good morning, Dave

Tuiki tavanomaiseen ja harmaaseen massaan niin kiusallisen helposti hukkuvan avaruushaahuilun sijaan pelaaja heitetään hylättyä avaruusasemaa kontrolloivan S.A.M.-tekoälyn ohjaimiin. HAL 9000 -fiiliksiä haeskellaan siinä, että aution avaruusaseman ainoata asukkia Emma Fisheriä seuraillaan koko tarinan ajan lähinnä sinne tänne ripoteltujen kameranlinssien kautta. Mystistä tunnelmaa luodaan lisäksi hämäräperäisellä juonella, jota ei suuremmin alusteta saati selitetä muutaman tunnin elämysmatkan aikana. Yhtä ummikkona on tarinan alkumetreillä tyhjästä rebootattava S.A.M. joka tuntuu saavan epämääräisiä käskyjä – ehkäpä vielä joltain kolmannelta osapuolelta? Pelaajan kontolle jätetään jatkuvasti paljon tulkinnanvaraa, mikä sopii Observationin hämmentävään atmosfääriin mainiosti.

I'm sorry Dave, I'm afraid I can't do that

Observation ei päästä pelaajaa missään vaiheessa järin helpolla. Kinkkiseen tilanteeseen ajautunut Emma toki jakelee käskyjä tasaiseen tahtiin juonen eteenpäin viemiseksi, mutta aavistuksen sekava karttajärjestelmä ja epämääräiseksi jäävät pyynnöt eivät tee savotasta helppoa. Tarinan edetessä avaruuden painottomuus myös tekee tarkkaamattomalle tepposet, ja selkeä pisteestä A pisteeseen B -reissu voikin muodostua tuskien taipaleeksi vailla päätä saati häntää. Eivätpä vastaan tulevat pulmatehtävätkään ole aina sieltä helpoimmasta päästä, sillä näidenkään kohdalla pelaajaa ei taluteta eteenpäin kädestä pitäen. Muutamassa kohden oli pakko turvautua Youtuben apuun, muuten mainiosti koukuttava tarina olisi jäänyt vaille loppukliimaksia.

Visuaalinen anti on ehdottomasti – Kummelin sanoin – parasta a-ryhmää. Planeettojen luomat heijastukset ja valaistusefektit luovat paikoitellen liki fotorealistista fiilistä. Hylätyn avaruusaseman minimalistinen audiomaailma tarkkaan harkittuine industriaalimelodioineen on rakennettu kauttaaltaan ihastuttavan ahdistavaksi. Yhtään heikommaksi ei jää Emman ääninäyttelijänä kunnostautuva, Alien: Isolationin Ripleynäkin kuultu Kezia Burrows. Ahdistava tunnelma on paikoitellen käsin kosketeltava, vaikka varsinainen kuolemanvaara ei suoranaisesti olekaan missään vaiheessa pelillisesti läsnä.

My God, it's full of stars

Observation on monessa mielessä ikimuistettava pelikokemus, joka tekee todella paljon asioita juuri nappiin. Hurjan lupaavasti käynnistyvä tarina valitettavasti lässähtää hieman aivan kalkkiviivoilla, mutta tästä huolimatta uniikki näkövinkkeli tarjoaa jokusen tunnin mieleenjäävää avaruusselviytymistä.

Toinen mielipide (Petri Leskinen)

No Coden debyyttijulkaisu Stories Untold yllätti kypsällä ja kekseliäällä tavalla yhdistellä tekstiseikkailua ja ensimmäisen persoonan scifiä – lisäten joukkoon ripauksen kauhua. Observation jatkaa tarinankerronnallisesti uniikkia kaavaa, sillä kampanja pelataan edistyneen tekoälyn silmistä. Kuvakulman vaihtelu avaruusaseman kamerasta toiseen toimii mallikkaasti ja luo erityisen tunnelman tarinalle. Tekoäly hoitaa aluksen prosesseja ja huoltotoimenpiteitä hyvinkin loogisten ja konkreettisten toimintojen kautta. Alien- ja Avaruusseikkailu 2001 -elokuvilta lainatut vaikutteet vakuuttavat: kansainvälinen avaruusasema on toimivan kompakti miljöö klaustrofobiseen tieteisjännäriin.

Observationin ongelmat alkavat hetkellä, jolloin kuvakulmaa ei ole pakotettu kiinteästi paikoilleen: pelaajan suuntavaisto sekoaa nopeasti avaruuden moniulotteisuudessa. Pimeät ja sokkeloiset käytävät korostavat sekavaa kokonaisuutta. Lisäksi lupaavasti alkava käsikirjoitus kompastuu omaan nokkeluuteensa ja jättää kokijansa ihmettelemään lopputekstejä. Observation ei missään nimessä ole huono peli, mutta Stories Untoldin jälkeen se on pienoinen pettymys.

3/5

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi