Harry Potter ja velhokoulun uusi nousu

LEGO Harry Potter: Years 1-4 ja 5-7 julkaistiin ensimmäisen kerran vuosina 2010 ja 2011 edelliselle konsolisukupolvelle. Nyt ehostettuun palikkavelhokouluun pääsee PlayStation 4:lla, mutta ei valitettavasti muilla uudemmilla alustoilla. LEGO-pelit kattavat tätä nykyä useitakin hittisaagoja Indiana Jonesista Star Warsiin, joten herää kysymys kannattaako enää ostaa vanhaa julkaisua uudelleen?

Harry Potter on yksi aikamme suosituimmista hahmoista. Tylypahkan velhosankari on seikkaillut kirjoissa, elokuvissa ja useissa peleissä. Nyt samaan LEGO-pakettiin on kasattu kaikki Rohkelikon tähtioppilaan kouluvuodet kattaen kaksi kokopitkää tarinaa.

Jokainen lukukausi sisältää kuusi tehtävää, ja pelityylistä riippuen yhden luokan suorittaminen vie tunnista kahteen. Seikkailu eteneekin kuin Tylypahkan pikajuna, joten vauhdissa on hetkittäin hankalaa pysyä. Tarinaan sukeltaminen vaatii ennakkotietoutta, joten suositeltavaa onkin joko lukea kirjasarja tai katsoa velhomaailmasta kertovat elokuvat. Tiivistäminen kuitenkin aiheuttaa karsimista. Joitakin kohtauksia on muutettu jopa rajusti. Tosifanien kannattaakin suhtautua pelisarjaan varauksella.

Ehostettua silmäkarkkia

Uudessa kokoelmassa ei ole koskettu alkuperäisten pelien tarinoihin. Ehostus ilmenee koristellumpana grafiikkana, kuten paranneltuina valotehosteina sekä lisättyinä yksityiskohtina. Käytännössä seikkailu näyttää huomattavasti paremmalta. Silmäkarkkiviilailut eivät kuitenkaan houkuttele niin paljoa, että olisi perusteltua maksaa jo kertalleen edelliselle konsolisukupolvelle ostamastaan pelistä uudelleen.

Graafisten parannusten ohella mukana tulee kaksi lisäosaa, Character Pack ja Spell Pack. Kymmenen bonusvelhon paketti tarjoaa muun muassa erikoisversiot Hermionesta ja Lockhartista. Yhteensä erilaisia hahmoja on reilu pari sataa, joten keräämistä riittää.

Potterit kuuluvat LEGO-sarjan alkupäähän, jolloin tekniikka oli vielä hieman hakusessa ja tarinankerronta kaipasi hiomista. Verrattuna uudempiin palikkaseikkailuihin Harry Potterit tuntuvatkin hieman vanhanaikaisilta. Toisaalta kehitys on vienyt myös hyviä ominaisuuksia pois. Esimerkiksi tuoreessa LEGO Star Warsissa juostaan enemmän putkessa, kun taas velhotarinoissa saa nauttia vapaasti kuljettavasta pelimaailmasta.

Pulmanratkonnan vaikeudet

Tehtäväsuunnittelu olisi kaivannut parannusta, sillä pahimmillaan ne tuntuvat tarpeettoman vaikeilta. Pulmanratkonnasta uupuu opastukset, joten välillä on hankala tietää mitä seuraavaksi kuuluisi tehdä. Ongelmien selvittäminen voi vaatia vähemmän neuvokkailta pelaajilta internetin apuja, kuten YouTube-videoiden katsomista. Pelatessa jumiuduin Salaisuuksien Kammioon, jossa vastustajana odotti basiliski. Apujen uupuminen katkaisi etenemisen, sillä missään ei vihjattu, miten hirviöstä päästään eroon. Harry Potter on kuitenkin lapsille sopiva peli, joten ohjeistuksen soisi olevan hieman kuvaavampaa.

Vanhemmissa tekeleissä on hyviäkin puolia. Potter-sarja luottaa elekieleen ja erilaisiin äänitehosteisiin, mikä tekee siitä ymmärrettävän lähes kaikille pelaajille myös kansainvälisesti. Puhekielen puuttuminen ei häiritse pelaamista, sillä äänimaailma on hoidettu mallikkaasti tehosteiden, ilmeiden ja eleiden avustuksella.

Velhomaailman mallinnus on suoritettu todella tarkasti, ja kentät näyttävätkin lähes samalta kuin elokuvissa – tai toki enemmän niiden LEGO-versioilta. Pienet yksityiskohdat saavat esimerkiksi Tylypahkan loistamaan maagisena miljöönä. Ihastuttavina yksityiskohtina voidaan mainita esimerkiksi koulun seinille ripustetut lasimaalaukset.

Harry Potter kuuluu kaikkien kotiin

Vaikka kirjojen ja leffojen tarina on pitkä, on peli onnistuttu pitämään simppelinä. Kaikki saagalle ominainen tuodaan esille, kun seikkailijaa viedään pitkin Tylypahkaa, sen lähiympäristöä ja muita tuttuja paikkoja. Seikkaillessa nähdään muun muassa Weasleyden Kotikolo, Likusteritie sekä Viistokuja, jonne on sijoiteltu paljon tehtäviä. Osa haasteista avautuu vasta pelin edetessä, joten tarina pysyy koko ajan mielenkiintoisena. Esimerkiksi loitsujen oppiminen on jatkuva prosessi: pelaaja voi nähdä jo ensimmäisenä kouluvuonna lisätehtäviä, joita voi suorittaa vasta neljäntenä vuonna. Kaiken ohjatun etenemisen ohessa on mahdollista liikkua vapaasti pelikartalla.

Potter-kokoelma sopii kaikille, oli sitten sarjan fani tai vasta tutustumassa.

50 euron uudelleenjulkaisu kuulostaa kalliilta, mutta jokaisen LEGOihin hurahtaneen kannattaa kokea Tylypahkan seikkailut viimeistään nyt. Potter-kokoelma sopii kaikille, oli sitten sarjan fani tai vasta tutustumassa. Mainio kaksiosainen paketti tutustuttaa hienosti koko velhokertomukseen. Jos taas Harryn seikkailut tuli huispattua läpi jo ammoisina aikoina edellisellä konsolisukupolvella, voi odottavan katseensa siirtää jo seuraavia LEGO-julkaisuja kohti.

Kirjaudu kommentoidaksesi