Heavy Rain (Move Edition)

Alkuvuodesta julkaistu Heavy Rain on edelleen peliteollisuuden merkkitapauksia. Ranskalaisen Quantic Dreamin toinen peli- ja elokuvakerrontaa yhdistävä teos muistuttaa enemmän elokuvaa kuin varsinaista peliä, mutta aikuisille suunnattu vahva käsikirjoitus vie kokemuksen Top-listoille. Kokemusta pyritään parantamaan entisestään liiketunnistusta hyödyntävän PlayStation Moven avulla. Raskaita teemoja käsittelevän pelin tarkemman analyysin voi käydä lukemassa jo helmikuussa julkaistussa arvostelussa. Tämä artikkeli keskittyy sen sijaan tarkastelemaan Heavy Rain Move Edition -julkaisua.

Käsin liikuteltavaa tunnelmointia

Heavy Rain saa uusimman päivityksen mukana Move-tuen. Vaihtoehtoisesti pelin voi käydä ostamassa kaupasta erillisenä Move Edition -julkaisuna, jolloin päivitykset on ajettu sisään valmiiksi ja kylkeen on tarrautunut Taxidermist-lisäosa. Vaikka liiketunnistin tuodaankin mukaan ennen kaikkea reaktiokohtauksiin, ei tavallisesta ohjaimesta päästä täysin eroon. Heavy Rainia voi pelata vaihtoehtoisesti PlayStationin omalla ohjaimella tai käyttää Moveen varta vasten suunniteltua Navi-ohjainta, joka on muotoiltu huomattavasti ergonomisemmaksi käteen. Tavallisen padin käyttämisen haittapuolina ovat muun muassa painon jakautuminen ilmaan, minkä vuoksi ohjain on jatkuvan tiputusuhan alla, mutta myös ennen kaikkea kahdelle kädelle suunnitellussa näppäinkartassa.

Varsinaiseen pelikokemukseen uusi ohjaustapa ei tuo mitään uutta. Navi-ohjaimella hoidetaan pääsääntöisesti vain kävely. Kaikki muu on siunaantunut Move-ohjaimelle. Peli lähtee käyntiin ilman kalibrointia, eikä moiselle tunnu olevan edes tarvetta. Ohjainta heiluttamalla kohdistetaan pelihahmon katse haluamaan paikkaan, eikä se uudella ohjaustyylilläkään ole järin toimivaa. Hahmon kävelyn ja katsomisen hitsautuminen saumattomaksi kokonaisuudeksi on jopa tavallista padiohjausta vaikeammin soviteltavissa, joskin kyse voi (ja luultavammin onkin) yksinkertaisesti kokemuksen puutteesta.

Move-ohjain tuo oman lisänsä pelin omaperäiseen käyttöliittymään, jossa aiemmin toiminnot hoidettiin pääasiallisesti näppäinten avulla. Uusi tapa toimia koostuu valopään liikuttelemisesta eri asennoissa. Toiminnot tapahtuvat aina liipaisin pohjassa pidettynä, jolloin kapulaa työnnetään esimerkiksi pois päin tai itseään kohti, heilutetaan ruudulla näkyvään suuntaan ennen ajan loppumista, kaadetaan kyljelleen, ravistellaan, käännellään tai yksinkertaisemmin vain pitämällä eri nappeja yhtaikaa pohjassa. Jälkimmäinen tapa on Move- ja Navi-ohjainten pienien näppäimien vuoksi jopa tavallista padia vaikeampia toteuttaa, etenkin kun mukaan tulee usein liiketunnistusta vaativia liikkeitä. Pienen totuttelun jälkeen, aivan kuten emopelissäkin, liikkeet syntyvät luonnostaan, mutta padiohjaukseen tottuneille oppimiskäyrä on hivenen korkeampi. Kokemusta helpottaa toimintojen suhteellisen luonnolliset liikeradat, ja esimerkiksi oven lukko avataan yksinkertaisesti rannetta kääntämällä – aivan kuten oikean ovenkin kanssa.

Uusi tapa pelata?

Heavy Rain Move Edition on mielenkiintoinen lisä, mutta totuuden nimissä olisi mieluummin nähnyt luvatun lisäsisällön kuin kokonaan uuden pelimekaniikan. Quantic Dream nimittäin lopetti DLC-tuotannon kokonaan keskittyessään Move-ohjauksen tuomiseen peliin. Moven ja pelin jo ostaneille ilmainen päivitys on kuitenkin hyvä syy palata mielenkiintoisen trillerin pariin uusiksi, vaikka kokemus ei juuri poikkea aiemmasta kerrasta. Peliin alkuvuodesta tutustumattomille uusintajulkaisu peliteollisuuden merkkiteoksesta on oiva tapa katsoa, onko kaikki kehu oikeasti ansaittua.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi